„Pirmiausia – apskritai reaguoti, identifikuoti tai kaip problemą būtent JT lygiu“, – žurnalistams Niujorke sakė G. Nausėda, paklaustas, kokių žingsnių turėtų imtis ši organizacija.

Antradienį kalbėdamas Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjoje, šalies vadovas paragino Jungtines Tautas padėti spręsti Minsko režimo kurstomą neteisėtos migracijos krizę pasienyje su Lietuva.

Pasak šalies vadovo, JT yra unikali organizacija, kuri „gali ir įvertinti, ir pasmerkti, ir imtis tam tikrų priemonių tų režimų atžvilgiu, kurie ignoruoja demokratinio pasaulio žaidimo taisykles ir elgiasi, kaip patinka“.

Jis teigė, kad neteisėtos migracijos klausimus ketina kelti spalį vykstančioje Europos Vadovų Taryboje. Čia bus siekiama aptarti migracijos politikos atnaujinimo, fizinio barjero pasienyje finansavimo klausimus.

Tęsdamas vizitą Niujorke, G. Nausėda kartu su Latvijos ir Estijos prezidentais Egiliu Levitu bei Kersti Kaljulaid susitiko su Jungtinių Tautų generaliniu sekretoriumi Antonio Guterresu (Antonijumi Gutjeresu).

Per susitikimą, be kita ko, kalbėta apie saugumo situaciją regione ir bendrus Baltijos valstybių iššūkius: Baltarusijos hibridinę ataką, režimo organizuotą nelegalių migrantų antplūdį ir tarptautinių saugumo standartų neatitinkančią Baltarusijos atominę elektrinę.

Į Lietuvą šiemet per pasienį su Baltarusija pateko beveik 4,2 tūkst. neteisėtų migrantų, dauguma jų – irakiečiai.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to šalyje paskelbta ekstremali situacija.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)