„Konkrečių personalijų mes nelietėme, nors prezidentas paminėjo keletą ministrų, kurių darbą vertina ypač gerai, ir tikisi, kad jie galės išlikti ir dabar formuojamoje Vyriausybėje, ir galės dirbti iki pat Seimo rinkimų“, – sakė P. Mačiulis.

Tarp ministrų, kurių darbą prezidentas vertina ypač gerai, P. Mačiulis įvardijo krašto apsaugos ministrą Raimundą Karoblį, finansų ministrą Vilių Šapoką ir ekonomikos ir inovacijų ministrą Virinijų Sinkevičių. Pasak P. Mačiulio, prezidentas teigiamai vertina ir užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus darbą.

Pasak vyriausiojo patarėjo, per susitikimą prezidentas akcentavo, kad renkant ministrus svarbiausia yra ne lojalumas partijai, o dalykinės savybės, reputacija, atsakingumas.

„Prezidentas, vertindamas kandidatus į ministrus, atsižvelgs būtent į tai“, – sakė P. Mačiulis.

Pasak vyriausiojo patarėjo, prezidentui taip pat labai svarbu, kaip ministrai ir Vyriausybės programos plane atsispindės galimybės ir priemonės, kurios padės siekti gerovės valstybės.

Turės klausimų Kukuraičiui

Vyriausiasis patarėjas teigė, kad G. Nausėda per susitikimą su politinių partijų lyderiais aptarė ir situaciją tose ministerijose, kur mato daugiausiai problemų.

„(Prezidentas) raudonų kortelių nėra parodęs, bet problematikas, kuriose ministerijose jaučiasi sudėtingiausios situacijos, (per susitikimą) palietė, bet aš nenorėčiau šiandien eiti į detales“, – sakė P. Mačiulis.

Jis paminėjo, kad prezidentas nepakeitė nuomonės dėl socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio darbo, ir vis dar turi jam daug klausimų.

„Tikrai nuomonė nesikeičia, ir klausimų ratas ponui Kukuraičiui tik didėja. Manau, kad, jeigu jis bus teikiamas į ministrus, susitikime su prezidentu tie klausimai tikrai bus liečiami“, – sakė P. Mačiulis.

Pasak jo, per susitikimą nebuvo aptariamas klausimas dėl ministerijų skaičiaus Lietuvoje. Prezidentas yra sakęs, kad Lietuvoje yra per daug ministerijų.

„Tai yra netolimos ateities klausimas“, – sakė P. Mačiulis.

Karoblis liks ministru

Valstiečių žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis po susitikimo sakė esąs dėkingas, kad jie buvo pakviesti į Prezidentūrą.

„Pirmiausia, mes sutarėme, kad yra svarbiausia vertybė, kad mes turime suformavę valdančiąją daugumą, kuri gali tęsti pradėtus darbus. Bendrai šnekėdami konstatavome, kad tai, kas buvo įvardinta inauguracijos metu prezidento, tai yra ir mūsų programos dalys. Mes visi turime bendrą interesą išsaugoti stabilumą Lietuvoje, gerinti žmonių gyvenimą, kelti jų gerovę, spręsti socialinės atskirties klausimus“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, svarbiausia, jog formuojant Ministrų Kabinetą pavyktų padaryti taip, kad visos koalicijos partnerės turėtų visavertį dalyvavimą Vyriausybėje.

„Ir taip mes galėtume užtikrinti jau padarytų sprendimų tęstinumą, ir priiminėti tolimesnius sprendimus, kurių Lietuvai be abejonių reikės“, – sakė R. Karbauskis.

Valstiečių žaliųjų lyderis pakartojo, kad vietoj krašto apsaugos ministro pozicijos „tvarkiečiams“ bus ieškoma kitos atsakomybės srities.

„Mes suprantame, kad prezidentas pageidauja, kad krašto apsaugos ministerijoje liktų mūsų dabartinis ministras. Tai yra sfera, kuri buvo pagal sutartį atitekusi Tvarkai ir teisingumui. Mes visi palaikome prezidento nuomonę, kad labai svarbu tęstinumas, likus iki rinkimų pusantrų metų, ir galvojant apie geopolitinę padėtį. (…) Mes turėsime rasti sprendimą, kuri (kita) sritis atiteks Tvarkos ir teisingumo partijai“, – sakė R. Karbauskis.

Jis kol kas nesileido į kalbas, kokio kito ministro pozicija galėtų būti pasiūlyta „tvarkiečiams“, tik patikino, kad visi dabar viešumoje pasklidę variantai tėra „gandai, nieko bendro su realybe neturintys“.

Mano, kad Palionis bus patvirtintas

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas savo pasisakymą irgi pradėjo nuo komplimentų prezidentui.

„Turime naują prezidentą su visiškai nauju požiūriu, labai demokratišku, pasiilgau šito. Man asmeniškai yra labai svarbu, kad prezidentas supranta politinių partijų reikšmę Lietuvos politiniam gyvenimui. (…)

Prezidentas labai konstruktyviai bendradarbiauja ir su Vyriausybės vadovu, ir su politinių partijų lyderiais, aptaria labai atvirai. Neabejoju, kad mes visas pozicijas, kurios galbūt dar yra ginčytinos, suderinsime“, – sakė G. Kirkilas.

Partijos lyderis išvardijo priežastis, dėl ko mano, kad jų siūlomas kandidatas – Andrius Palionis yra tinkamas į žemės ūkio ministrus.

„Jis yra politikas, o ministras yra politikas. Jis yra kelis kartus išrinktas į Seimą. Jis yra iš žemės ūkio krašto, pats yra ūkininkas ir finansistas.

Dabar Žemės ūkio ministerija turi daug ir kitų svarbių klausimų, tarp kurių ir organizacijos perkėlimas į Kauną. Šiais metais yra nemažai problemų dėl sausros, labai svarbus yra melioracijos klausimas. (…) Manau, kad jis yra tinkamas kandidatas“, – sakė G. Kirkilas.

Jis mano, kad A. Palionis bus patvirtintas į žemės ūkio ministro pareigas. Partijos lyderis taip pat patvirtino, kad L. Linkevičius liks užsienio reikalų ministru.

„Tvarkiečiai“ sieks kitos pozicijos

Tvarkos ir teisingumo pirmininkas Remigijus Žemaitaitis patikslino, kad, kai kalbėjo apie tai, kad tarp kandidatų į krašto apsaugos ministrus yra buvęs ambasadorius, turėjo mintyje R. Karoblį.

„Esu pasakęs, kad mūsų partija pateikė du kandidatus. Vienas iš kandidatų yra buvęs ambasadorius. R. Karoblis yra vienas iš kandidatų. Kitą savaitę pamatysime prezidento dekretą, ir matysime, kas bus ministras“, – sakė R. Žemaitaitis.

Pasak jo, tokiomis aplinkybėmis Tvarka ir teisingumas sieks deleguoti savo atstovą į kitą ministro poziciją.

„Mes tarsimės, nes dabar ta pozicija tampa ne Tvarkos ir teisingumo. Ši pozicija tampa Tvarkos ir teisingumo, „valstiečių“ premjero ir prezidento kertinė atsakomybė. Pagal koalicinį susitarimą, kiekviena partija įgija galimybę deleguoti po savo atstovą į vieną ministeriją, tai faktas, kad bus peržiūrima (koalicinė sutartis)“, – sakė R. Žemaitaitis.

Jis nesakė, į kokią ministeriją jie pretenduoja, tačiau patikino, kad viceministrų pozicijų jiems neužtektų.

„Viceministrų mums neužtenka. (…) Tvarka ir teisingumas nori nešti pilną atsakomybę už vieną ministeriją, kad prieš rinkimus galėtume aiškiai pasakyti, ką mes padarėme“, – sakė R. Žemaitaitis.

Tomaševskis pavardžių neįvardijo

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis teigė, kad pokalbis su prezidentu buvo labai konkretus, darbinis, bet ir nuoširdus.

„Jaučiame pokyčius Prezidentūroje. Aptarėme visus reikalus, susijusius su koalicijos formavimu, ir svarbiausia, kad kalbėjome apie programinius dalykus“, – sakė V. Tomaševskis.

Jis neįvardijo, ką jų partija siūlė į vidaus reikalų ir susisiekimo ministrus.

„Mes pavardžių neskelbiame. Esame stipri partija, turime daug kompetentingų žmonių, kurie ne kartą ėjo aukštas pareigas, ir, svarbiausia, yra sąžiningi“, – sakė V. Tomaševskis.

Sudaryta nauja valdančioji koalicija

DELFI primena, kad valdančiąją koaliciją sudarė keturios partijos – Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, Tvarka ir teisingumas, Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Pasirašydamos sutartį, partijos sutarė, kaip dalinsis pagrindines pozicijas Seime ir Vyriausybėje.

Lietuvos socialdemokratų darbo partijai, pagal susitarimą, teko Seimo pirmininko ir užsienio reikalų ir žemės ūkio ministro postai. Tačiau Viktoras Pranckietis nesutinka trauktis iš savo užimamų pareigų. Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos lyderis R. Karbauskis teigė, kad jau yra surinkti parašai nepasitikėjimo procedūrai V. Pranckiečiu Seime inicijuoti. Neaišku, kada tai būtų daroma.

Į žemės ūkio ministro poziciją socialdarbiečiai siūlys savo frakcijos Seime seniūną Andrių Palionį.Užsienio reikalų ministru liks Linas Linkevičius.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija deleguos savo atstovus į vidaus reikalų ir susisiekimo ministrus.

Tvarkai ir teisingumui, pagal susitarimą numatyta, deleguoti atstovą į krašto apsaugos ministro postą. Tačiau G. Nausėda yra anksčiau sakęs, kad nemato priežasčių, kodėl turėtų trauktis dabartinis ministras Raimundas Karoblis. R. Karbauskis yra sakęs, kad šiai partijai gali būti ieškoma kita ministro pozicija.

Dar nėra aišku, ar keisis kas nors kitose ministrų pozicijose, už kurias atsakomybė, pagal sutartį, yra numatyta Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungai.