„Įvyko skubiai surengtas Europos vadovų tarybos (EVT) posėdis, kuris buvo dedikuotas Baltarusijai. Tai yra didelis Lietuvos, Lenkijos ir kitų neabejingų regiono valstybių diplomatinis laimėjimas. Nuo pat Baltarusijos prezidento rinkimų dienos, aktyviai rūpinausi, kad šiam klausimui būtų teikiamas pats didžiausias tarptautinis dėmesys. Šiandien mes matome, kad tarptautinė bendruomenė, ypatingai ES šį dėmesį į šią valstybę yra atkreipusi“, - spaudos konferencijoje sakė šalies vadovas.

G. Nausėda džiaugėsi, kad minėto posėdžio metu daug kartų buvo pakartotas Lietuvos vardas.

„Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Prancūzijos prezidentas Emanuelis Macronas reiškia dėkingumą Lietuvai už jos lyderystę, tą patį teigia ir kitų valstybių vadovai. Jie pripažįsta, kad Lietuva visada buvo nuosekli žmogaus teisių gynėja, visada jautriai ir empatiškai vertino pilietinės visuomenės plėtrą ir raidą Baltarusijoje“, - sakė jis. „Taip pat reikia pripažinti ir su pasitenkinimu konstatuoti, kad šnekėjome vienu balsu, labai principingai vertinome tai, kas įvyko Baltarusijoje. Visi kolegos be išimties pripažino, kad rinkimai buvo suklastoti, nelaisvi ir jų rezultatas negali būti pripažintas. Todėl būtina sudaryti visas sąlygas, kad šioje šalyje įvykti laisvi rinkimai“, - kalbėjo prezidentas.

G. Nausėda teigė, kad EVT buvo aptartas ir sankcijų klausimas.

„Praktiškai ES yra apsisprendusi taikyti tikslines sankcijas tiems Baltarusijos pareigūnams, kurie tiesiogiai prisidėjo prie rinkimų rezultato klastojimų, prie represijų, ir tiems pareigūnams bus pritaikytos sankcijos. Tai bus padaryta jau artimiausioje ateityje“, - žadėjo šalies vadovas.

Jis patikslino, kad sankcijos, kurios bus pritaikytos, turi būti tikslinės, ir taikomos ne šalies ekonomikai, o asmenims, kurie atsakingi už žmogaus teisių pažeidimus.

Nacionalinis dialogas sunkiai skinasi kelią

Pasak šalies vadovo, dar iki rinkimų reikia užmegzti nacionalinį dialogą, kuris kol kas vyksta labai sunkiai.

„Mes inicijavome trijų punktų planą: deeskaluoti (padėtį), paleisti nuteistuosius arba suimtuosius ir imti kalbėtis su pilietine visuomene. Šiandien dėl pirmojo ir antrojo punkto jau yra šis bei tas pasiekta, nors, kaip matome, kiekvieną dieną situacija vis keičiasi. Trečiasis punktas kol kas įgyvendinamas pačios pilietinės visuomenės ir konkrečiai Sviatlanos Cichanouskajos pastangomis. Tai yra koordinavimo taryba, kuri buria iškilius žmones, ir, kuri imasi atsakomybės taikiai perimti valdžią, ir rengti naujus prezidento rinkimus Baltarusijoje“, - informavo G. Nausėda.

Pasak Lietuvos prezidento, per posėdį buvo kalbėta, kad Rusija, kaip ir ES, neturi teisės kištis į Baltarusijos vidaus procesus.

„Todėl mes turime sudaryti sąlygas taikiam dialogui, bet ne imtis intervencijų į Baltarusijos vidaus gyvenimą. Šitos pamatinės vertybės turi būti gerbiamos. Priešingu atveju visada viena arba kita pusė galės kvestionuoti tokio dialogo rezultatus“, - sakė G. Nausėda.

Prezidento vertinimu, rezultatai, kurių trečiadienį pasiekė EVT yra istoriniai.

„ES pademonstravo, kad ji yra pamatinių vertybių gynėja, kad ji yra moralinis autoritetas, ir, kad ji, esant būtinybei, gali reaguoti greitai, ryžtingai ir vertybiškai“, - kalbėjo G. Nausėda.

Nausėda: režimas blaškosi

Prezidentas teigia matantis, kad režimas šiuo metu blaškosi, ir pakartojo kvietimą ieškoti sprendimų taikiai.

„Mes matome, kad veikia tam tikri savisaugos instinktai. Režimas blaškosi ir imasi įvairių priemonių, kurios yra švelniai tariant kontraversiškos. Mes galime pakartoti – vienintelis kelias į susitaikymą yra per taikų konfliktų sprendimų būdą, ir neturi būti daroma nieko tokio savo visuomenės atžvilgiu, dėl ko vėliau reikėtų karčiai gailėtis“, - kalbėjo G. Nausėda.

Pasak prezidento, per EVT buvo iškeltas klausimas ir dėl Astravo atominės elektrinės (AE).

„Jis buvo iškeltas mano iniciatyva. Aš jį iškėliau tokia forma: ar galime laikyti, kad Astravo AE, kurią norima pradėti eksploatuoti neįgyvendinus visų stress testo, saugumo reikalavimų, ypač atsižvelgiant į dabartines aplinkybes, gali būti priimtina ES? Ir, ar mes netraktuojame elektros energijos importo iš tokios elektrinės dabartinėmis aplinkybėmis kaip paramos šitam režimui, kuris yra susikompromitavęs?“, - teigė G. Nausėda.

Cichanouskajai buvo atlikti koronaviruso testai

Prezidentas informavo, kad Sviatlanai Cichanouskajai buvo atlikti COVID-19 testai. Gauti rezultatai yra neigiami.

„Su ponia S. Cichanouskaja turėjome du telefoninius pokalbius. Matau, kad ji tikrai prisiima savo atsakomybę kaip nacionalinė lyderė, kuri kels ir kvies keltis savo tautą. Iš tikrųjų buvo atlikti testai. Jų rezultatai yra neigiami. Ji jaučiasi gerai. Jos šeima ir ji pati jaučiasi saugiai.

Kaip matote, ji pradėjo daryti pareiškimus. Ji buria koordinavimo komitetą, kuris ir bus tas instrumentas pereiti prie dialogo Baltarusijos visuomenės viduje. Manau, kad ji, kaip savo tautos lyderė, turės galimybių jau artimiausioje ateityje pasireikšti ir daugiau pasirodyti visuomenėje. Jai bus Lietuvoje sudarytos visos galimybės tai daryti, atsižvelgiant į tam tikrus saugumo reikalavimus“, - sakė G. Nausėda.

Parlamentai išsakė palaikymą sankcijoms

Išvakarėse G. Nausėda būsimas pozicijas aptarė su Vokietijos kanclere Angela Merkel, priminė BNS.

Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos parlamentai bei šalių vadovai smerkia rinkimų klastojimą Baltarusijoje, smurtą prieš protestuotojus bei pabrėžia palaikantys sankcijas Minsko režimui, atsakingam už šiuos veiksmus.

Baltarusijos valdžiai paskelbus, kad A. Lukašenka per prezidento rinkimus surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai, šalyje kilo ir iki šiol tęsiasi tūkstantiniai protestai. Jie malšinami smurtu – sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių, sulaikytieji praneša apie kankinimus sulaikymo įstaigose.