Prezidento ir Lenkijos premjero susitikimas įvyko simbolinę dieną – prieš 81 metus, 1939 m. rugsėjo 17 d., Sovietų Sąjunga įsiveržė į Rytų Lenkijos teritoriją. Minėdami šią tragišką datą, šalių vadovai sutarė sutelkti jėgas kovai su Rusijos propaganda ir pastangomis perrašyti istoriją.

„Ši data žymi Sovietų Sąjungos agresijos pradžią prieš Lenkiją Antrojo pasaulinio karo metu. Mes niekada nepamiršime skriaudos, sovietų režimo įvykdytos prieš Rytų Europos ir Baltijos šalis. Mūsų bendra misija užtikrinti, kad Antrojo pasaulinio karo istorija nebūtų klastojama“, – teigė prezidentas.

Susitikimas pradėtas nuo itin gerų Lietuvos ir Lenkijos santykių aptarimo, kurių proveržis pasiektas pastaraisiais metais, aktyviai bendradarbiaujant su rezidentu Andrzejumi Duda. Lenkijos ministras pirmininkas padėkojo prezidentui už Lietuvos ir Lenkijos santykių tvirtinimą ir sutampančias nuostatas aktualiausiais šių dienų tarptautinės politikos klausimais.

Šalių vadovų pokalbyje daugiausia dėmesio skirta situacijai Baltarusijoje ir galimiems jos raidos scenarijams aptarti. Prezidentas priminė, kad Lietuva nepripažįsta Aliaksandro Lukašenkos išrinktu Baltarusijos vadovu, nes rinkimai, organizuoti rugpjūčio mėnesį, nebuvo nei laisvi, nei demokratiški. Šalies vadovas akcentavo, kad Lietuva tikisi agresijos prieš taikius Baltarusijos piliečius nutraukimo, dialogo tarp Baltarusijos valdžios institucijų ir pilietinės visuomenės, taikaus Baltarusijos valdžios perdavimo.

Šalių vadovai aptarė artėjančio Europos Vadovų Tarybos susitikimo darbotvarkę. Sutarta paraginti ES institucijų vadovus didinti bendrosios rinkos atsparumą ir konkurencingumą, ypač gyvenant pandemijos laikotarpiu. Kalbėta apie kovos su klimato kaita planus ir mobilumo paketo įgyvendinimo klausimus.

Šalių vadovai akcentavo NATO ir transatlantinių ryšių svarbą šalių nacionaliniam saugumui. Dėmesys skirtas nesaugios Astravo AE paleidimo klausimui. Sutarta griežtai vertinti Astravo AE veiklos pradžią, boikotuoti jos gaminamą elektros energiją bei toliau dėti pastangas, kad šis klausimas nebūtų paliktas ES darbotvarkės paraštėse.

Susitikime sutarta skatinti sinchronizacijos projekto įgyvendinimo eigą.

Prezidentas priminė, kad 2021-ieji Lietuvoje paskelbti Gegužės 3-iosios dienos Konstitucijos metais, ir pasiūlė kartu pažymėti 230-ąsias Konstitucijos metines.