Šalies vadovas pabrėžė, kad priešakinės gynybos principų įgyvendinimas, Aljansui priklausančių valstybių gynybos biudžetų didinimas ir pagalba Ukrainai transatlantinės integracijos srityje – svarbiausi Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo prioritetai.

Pasak Prezidentūros, G. Nausėda pasveikino Čekijos Senato sprendimą priimti rezoliuciją, kviečiančią nustatyti aiškų kelią Ukrainai į NATO.
„Tikiuosi, Vilniuje mums pavyks sutarti žingsnius, kuriuos turės padaryti ir Ukraina, ir NATO, kad pasibaigus karui Ukraina galėtų tapti NATO nare“, – sakė Lietuvos vadovas.

ELTA primena, prezidentas Gitanas Nausėda antradienį išvyko į Bratislavą, kur kartu su NATO rytinio flango, Bukarešto devyneto, valstybių vadovais ir NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu aptaria pasirengimą artėjančiam Aljanso viršūnių susitikimui Vilniuje.

Bukarešto devynetui priklauso Bulgarija, Čekija, Estija, Vengrija, Latvija, Lietuva, Lenkija, Rumunija ir Slovakija.

Pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis Vilniuje. Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų, iki 3 000 svečių.

Skelbiama, kad viršūnių susitikimo darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas Aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją