„Problemas reikės spręsti kompleksiškai. Vien tik galvų kapojimo, nors tai, deja, bus neišvengiama šito proceso dalis, nepakaks. Reikės sukurti visiškai kitą sistemą. (...) Būtent kalbu apie Aplinkos apsaugos departamento (AAD) veiklą“, – LNK televizijai sakė G. Nausėda.

Prezidentas sakė besitikintis, kad pilietinė visuomenė „sudarys spaudimą, kad valdžia kažką darytų“.

„Ne tik kalbant apie nuotekas, gamtos taršą, bet ir apie miškų, atskirų medžių kirtimą. Šiandien matau, kad piliečiai buriasi į tam tikras bendruomenes ir tikiu, kad tiek savivaldos, tiek centrinės valdžios lygiu jie pradės labai radikaliai, labai aiškiai kelti šituos klausimus, nes valdžia atrodo pernelyg ilgai miegojo arba žiūrėjo į tą procesą pro pirštus“, – sakė prezidentas.

Jo teigimu, tai, kad aplinkosaugos problemos kyla į viešumą, yra būtina prielaida sistemai apsivalyti.

„Kai kurie nusikaltimai buvo daromi metų metus, dešimtmečius, ir mes gyvenome kreivų veidrodžių karalystėje, kurioje sakėme, kad viskas iš išorės lyg ir neblogai. (...) Šiandien visa tai tampa vieša ir tai yra pirmas žingsnis į ekologinių problemų sprendimą“, – sakė G. Nausėda.

Pastaruoju metu Lietuvoje į viešumą iškilo nemažai aplinkos apsaugos problemų. Naujausias atvejis susijęs su tuo, kad Klaipėdoje į Smeltalės upelį iš daugiabučių namų galėjo tekėti nevalytos nuotekos.

Taip pat Panevėžio rajone sausio pradžioje per varyminę medžioklę galimai „valstiečio“ Jono Slapšinsko buvo sumedžiota stumbro patelė.

Vasario 14 dieną pranešta, kad Panevėžio regioninio padalinio Pašilių stumbryne nugaišo sausio pradžioje priglaustas stumbriukas. Antradienį paaiškėjo, kad stumbriukas yra sumedžiotos stumbro patelės jauniklis.