Tačiau DELFI TV laidoje „Redaktoriaus virtuvė“ jos vedėjui, naujienų agentūros „Elta“ vyriausiajam redaktoriui Vytautui Bruveriui M. Sinkevičius atskleidė, kad net ir tuo atveju, jei socialdemokratai formuos Vyriausybę, jis dar nenusiteikęs būti premjeru, nors potencialiu kandidatu ir yra įvardijamas.

Nustebino S. Skvernelio reakcija

„Mes dar prieš startuodami rinkimuose sakėme, kad apsibrėžkime, kaip po rinkimų vertinsime rezultatus, nes dažniausiai visos partijos sako, kad laimėjo, net prastai pasirodžiusios ranka kažkokį akcentėlį, dėl ko jie neva gerai pasirodė. Mes prieš rinkimus kalbėjome, kiek mes turėsime mandatų, deputatų, ar tai bus padidėjęs skaičius, mes sakėme, kad mūsų keliamas tikslas yra turėti atstovus visose 60 savivaldybių, kas ir įvyko, ir trečias tikslas buvo padidinti arba išlaikyti merų skaičių. Realiai atsitiko tai, kad mandatų skaičius šimtu išaugo, jei 2019 metais už mus balsavo 156 tūkst. rinkėjų, tai dabar 204 tūkst., tai tas šuolis ne simbolinis, bet tikrai žmoniškas ir tai nuteikia optimistiškai. Dar skaičiuosime, analizuosime, galvosime, bet tai nuteikia labai optimistiškai galvojant apie kitus rinkimus, nes vieni pasibaigia, prasideda kiti“, – kalbėjo M. Sinkevičius.

Jis patvirtino ir tai, kad tikrai galima kalbėti apie socialdemokratų bangą, kuri regima ir kitų metų perspektyvoje, kai vyks prezidento, Seimo, Europos Parlamento rinkimai.

„Noriu tikėti, darysiu viską, kad taip ir įvyktų, kad ta banga dar paaugtų. Bet dar ankstoka sakyti, kas bus gegužę, birželį ar kitų metų spalį. Bet tendencija yra gera. Nors kartais tos sociologinės apklausos ir reitingai nekoreliuoja su rinkimų rezultatais, panašu, kad šį kartą koreliacija įvyko, kad ir matomi tie rezultatai pateisina tai, ką matėme apklausose, kad partija lyderiauja, kad mūsų pirmininkė aukštumoje. Tai kol kas manau, kad visos indikacijos yra geros, bet laikas ilgas, politinė dinamika tokia būna, kad lygioje vietoje gali paslysti ir tą bangą nusodinti“, – teigė M. Sinkevičius.

Mindaugas Sinkevičius

Kalbėdamas apie kitų opozicinių partijų pasirodymą savivaldos rinkimuose jis išskyrė S. Skvernelio vadovaujamą Demokratų sąjungą „Vardan Lietuvos“, nes tikėjosi geresnių šios politinės jėgos rezultatų.

„Tai buvo siurprizas, maniau, kad Skvernelio partijos pasirodymas bus geresnis, galvojau, kad dar bus susižavėjimas, jų banga, pirmas startas, rinkėjai paprastai balsuoja avansu. Panašu, kad tai neįvyko ir manau, kad Skvernelio partijai reikės pergalvoti savo strategiją, nes jei pirmuosiuose rinkimuose nėra wow efekto, tai kažin, ar Seimo rinkimuose tas efektas atsiras“, – teigė M. Sinkevičius.

Jis pritarė įžvalgoms, kad po tokių rezultatų S. Skvernelis yra sunerimęs ir ne tiek dėl valstiečių pakankamai gero pasirodymo, kiek dėl įspūdingų socialdemokratų skaičių, nes jis galimai žiūrėjo į šiuos rinkimus kaip į testą, rungtynes, net patikrinimą, kas turėtų iniciatyvą po artimiausių Seimo rinkimų formuoti Vyriausybę.

„Manau, kad jie tikrai save taip projektavo ir vis dar projektuoja. Gali būti, kad jie turės pasistiprinimą, tas pats Sinkevičius tik iš Briuselio (eurokomisaras Virginijus Sinkevičius – Red.). Manau, kad jie projektavo, jie norėjo tapti dominuojančia ašimi, stuburu kairiajame flange, ir žiūrėjo ne tiek į valstiečius, kiek į mus. Ir tas susierzinimas spaudos konferencijoje, kai mane arogantišku išvadina, nežinau, kuo tai sąlygota, bet manau, kad nepatenkinti patys rezultatais ir darys kažkokias išvadas. Bet aš net nežinau, žiūriu į kolegas, kurie pasitraukė iš mūsų pas Skvernelį, pavyzdžiui, Neringos meras Jasaitis, jis buvo vienas iš tų, kurie pakeitė partijas, patikėjo Skvernelio partija ir perspektyva, tai nežinau, jei jis būtų nuoširdus, ar dabar nesigaili, kad paliko socdemus“, – svarstė M. Sinkevičius.

Saulius Skvernelis

Jis neabejojo, kad Demokratų partija „Vardan Lietuvos“, nepaisant prastų savivaldos rinkimų rezultatų, Seimo rinkimuose tikrai pasirodys kitaip, žaidimo S. Skvernelis esą dar nepralaimėjo.

„Neabejotinai, jei jie turės pastiprinimą iš Briuselio, be to, nacionalinės temos yra kitos temos. Jei savivaldoje laimėjai, tai nereiškia, kad laimėsi rinkimus į Seimą. Ir čia net nėra tokio teiginio, kad Skvernelio partija pralaimėjo rinkimus, tik manau, kad lūkestis buvo aukštesnis, jie jo nepasiekė ir dabar išgyvena vidinę nervozę. Bet laiko keisti situaciją tikrai labai daug ir nacionalinės politikos klausimai yra visai kito spektro, ir turbūt bus šiltas pavasaris iš Seimo, matyt, ir ruduo laukia šiltas, jau dabar procesai kai kurie užsikūrė“, – tvirtino M. Sinkevičius.

Prognozavo Laisvės partijos demaršą

Jis teigė, kad opozicinėms partijoms gerai pasiruošti Seimo rinkimams gali padėti ir valdančioji dauguma, nes joje po savivaldos rinkimų, kurių rezultatai nebuvo labai džiuginantys, prasidės dar didesnė trintis.

„Tiesą sakant, man norėjosi ideologiniams oponentams [konservatoriams] palinkėti dar prastesnių rezultatų, bet jie geri, ar bent jau neblogi. Manau, kad jie tikrai gavo šalto dušo. Tačiau visame tame krizių, geopolitinės situacijos, paskutinių situacijų Seime su skandalais, kurių vienas dengė kitą, kontekste, panašu, kad tai jų neaptaškė ar nenutraukė žemiau. Manau, kad čia išgelbėjo specifiškoji savivaldos rinkimų dalis, ir jei rinkimai sekmadienį vyktų į Seimą, nesu toks tikras, kad jie taip atsipalaidavę galėtų džiaugtis panašiu rezultatu, manau, kad rinkėjų verdiktas būtų gerokai negailestingesnis. Žmogus yra emocinė būtybė ir emocionaliai reaguoja į visokius skandalus. Dėl tos laikysenos dalies rinkėjų pokytis yra negrįžtamas. Visi tie teiginiai, kad šita valdžia yra geriausia, kas nutiko Lietuvai, kad sukursime naują politinę kultūrą, nebus skandalų, geriau išleisime mažiau teisės aktų, bet kokybiškų, tai dabar matome, kad daug mitų griūva arba jau sugriuvę, ir gali būti, kad rinkėjai primins po metų. Žinoma, situacija keičiasi, bet turėti daug optimizmo nevertėtų“, – konstatavo M. Sinkevičius.

Mindaugas Sinkevičius

Jis buvo įsitikinęs, kad situacija tarp valdančiųjų taps dar aštresnė dėl Laisvės partijos laikysenos, nes būtent ši politinė jėga yra savivaldos rinkimų pralaimėtoja dešiniųjų flange, todėl prieš Seimo rinkimus gali norėti susistiprinti savo pozicijas, pasirodyti prieš rinkėjus. O tai esą gali grėsti net tuo, kad premjerei Ingridai Šimonytei trūks kantrybė ir ji atsistatydins.

„Jei save įsivaizduočiau tokioje situacijoje, jie yra didieji partneriai, tave laiko mažesniuoju, ne kvaileliu, bet prielipa, tu ateini su savo darbotvarkę, sakai, kad žadėjau savo rinkėjams, esame komandoje, tai padėkite realizuoti, visi sako, kad palauk, grįšime, tave užliūliuoja, bet vieną dieną X, kai rinkimai parodė, kad jau raudonos vėliavėlės, tai tikrai konservatoriai greičiausiai bus statomi į kampą ar bent bandoma tai daryti. Viduje meilės nebelieka, kuo arčiau Seimo rinkimai, tuo labiau kiekvienas kovoja už save, medaus mėnuo jau seniai baigėsi. Manau, kad mokesčių reforma bus pirmasis koalicijos partnerių demaršas. Matyt, kad laisviečiai šioje vietoje parodys, kur vėžiai žiemoja, bandys kažkokį demaršą padaryti. Ir Liberalų sąjūdis, nes įtikinti liberalus, kad mokesčiai labai gerai, kad mokestinę bazę reikia plėsti, tai čia sudėtinga. Tai ar bus bandoma susigraibalioti balsų, kažką „nusiperkant“, tų pažaidimėlių būna ir bus, ir įtampų tik daugės. Manau, kad premjerei ir taip galvą skauda, kad jausmai dvejopi dėl tos peklos, kuriai jai tenka vadovauti. Ji yra padorus žmogus, bet visi turime savo kažkokį baigtinį limitą ir kantrybės taurę. Klausimas, kiek dar su pipite reikia palašinti, kad viskas išsiveržtų“, – samprotavo Lietuvos socialdemokratų vicepirmininkas.

Ingrida Šimonytė

Į partijos lyderius dar nesiveržia

Kuo labiau kris konservatorių reitingai, tuo palankiau socialdemokratams, todėl M. Sinkevičius neneigė, kad jau tikrai galvoja apie visus artėjančius rinkimus, svarstoma ir apie kandidatą į prezidento postą.

„Mes didelė bendruomenė, didelė partija ir dar neišreiškėme jokios pozicijos, tai kalbėti už visus neišeina ir nebūtų korektiška. Bet tradiciškai mes visada keldavome kandidatus, nepaisant to, ką rodydavo sociologinės apklausos. Mes sakydavome, kad esame didžiausia politinė jėga, tai kaip pasakyti, kad savo tarpe nerandame jokio galimo prezidento. Turbūt galvotume kelti ir dabar, bet aš tarp savo partijos kolegų esu tas pragmatiškas žmogus, kuris sako, kad jei mes negalime būti favoritų trejetuke, tai klausimas, ar mes norime išeikvoti resursus. Žinoma, dar anksti kalbėti, koks tas favoritų trejetukas gali būti, bet dabartinis prezidentas, manau, kad ir Vilija Blinkevičiūtė į jį patenka. Tai klausimas, ar pirmininkė ryžtųsi, ir klausimas, jei ne, ar kiti kandidatai, kurių mes rastume, ar tai būtų gera investicija į prezidento rinkimus“, – atvirai kalbėjo M. Sinkevičius.

Jis patikino, kad V. Blinkevičiūtės, jei ji norės tapti kandidate prezidento rinkimuose, partija tikrai nestabdys. „Bet gali būti, kad ji pati nenorės, kad mato kitus kandidatus. Dar tikrai labai anksti apie tai kalbėti, bet aš pragmatiškai sakau, kad būtų gerai startuoti ne dalyvavimu, o laimėjimu. Faktas, kad pralaimėjus prezidento rinkimus sunkiau kituose rinkimuose. Jei mes su kandidatu X pasirodome prastai, tai sakyti, kad birželį mums nepavyko, bet spalį bus stebuklas, bijau, kad tai gali kirsti per tą bangą, apie kurią dabar taip hipotetiškai kalbėjome“, – ir neigiamus dalyvavo prezidento rinkimuose niuansus įvardijo M. Sinkevičius.

Vilija Blinkevičiūtė, Mindaugas Sinkevičius

Šiemet balandį vyks ir Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko rinkimai. M. Sinkevičius įvardijamas kaip galimas naujasis partijos vadovas ir lyderis, tačiau jis tvirtino, kad partijai ir toliau pirmininkauti turėtų V. Blinkevičiūtė.

„Manau, kad būtų ne visai logiška, strategiška ir teisinga keisti arklius prieš brastą. Lyderių pasikeitimas, įvesti naują lyderį į nacionalinės politikos dalykus reikalauja laiko. Ir dar svarbus akcentas Vilijos žinomumas prieš Sinkevičių. Nėra taip, kad aš nežinomas veidas iš gatvės, bet Vilijos atpažįstamumas yra žymiai didesnis. Ir mes taip tikimės partijoje, kad pirmininkė imsis lyderystės ir atves partiją į kitas pergales, o toliau matysime. Aš irgi negaliu būti amžinai perspektyvus politikas regione, vieną kartą išsibandžiau nacionalinę politiką (Sinkevičius yra dirbęs ūkio ministru – Red.), matyt, laukia ir kiti kartai. Kada tai bus, sunku pasakyti“, – teigė M. Sinkevičius.

Šiuose savivaldos rinkimuose jis vėl išrinktas Jonavos rajono meru, triuškinančią pergalę šventė jau pirmajame ture. Paklaustas, ar galima tikėtis jo dalyvavo Seimo rinkimuose, M. Sinkevičius teigė, jog tai sunkiai tikėtina.

„Ne, kol kas apie tai negalvoju, galvoju, kad žmonės išrinko vietoje, turiu pasitikėjimą, veikiu dar savivaldybių asociacijoje. Girdžiu visokių spekuliacijų apie save, kad esu galima premjeras. Sakau, kad Jonavos premjeru pabūsiu, tiksliau – meru, ir man to kol kas visiškai pakanka, o kol kas matysime, vaikai maži, paauginsime, matysime. Bet jei atsirastų galimybė po Seimo rinkimų tapti premjeru? Reikėtų savyje rasti daug jėgų ir noro. Nesakau, ne. Juk suprantu, kad negaliu būti amžinai perspektyvus savo regione, reikės grįžti į Vilnių, į nacionalinę politiką, tik nežinau, ar dabar tas laikas, ar jis bus po metų. Manau, kad dar anksti“, – savivaldos kol kas išsižadėti neketino M. Sinkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)