Pirmadienį S. Skverneliui pranešus apie švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės, kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson ir aplinkos ministro Kęstučio Navicko atleidimą iš pareigų, LRT.lt šaltinių teigimu, „valstiečių“ gretose pradėtos aptarinėti kolegų, kurie esą galėtų vadovauti ministerijoms, pavardės.

Pasak šaltinių, galimais kandidatais į švietimo ir mokslo ministro poziciją įvardinti Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas, „valstietis“ Eugenijus Jovaiša ir „valstietis“ Mindaugas Puidokas. Diskutuojant dėl kandidatų į kultūros ministrus, esą paminėta Kultūros komiteto nario Roberto Šarknicko pavardė, į aplinkos ministrus neva norėta siūlyti Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininką, „valstietį“ Kęstutį Mažeiką arba valdančiosios koalicijos partnerių – „socialdarbiečių“ – atstovą parlamente.

E. Jovaiša pirmadienį LRT radijui patvirtino, kad „valstiečiams“ ir premjerui pasiūlius, jis imtųsi atsakomybės vadovauti Švietimo ir mokslo ministerijai.

LRT.lt kalbintas R. Šarknickas nenorėjo atskleisti, ar jo pavardė buvo paminėta kaip galimo kandidato į kultūros ministrus.

„Kol kas apie tai nenoriu komentuoti“, – teigė parlamentaras.

„Bet kuris Seimo narys, nebūtinai dirbantis Kultūros komitete, galėtų būti kandidatu į kultūros ministrus“, – vėliau pridūrė R. Šarknickas.

„Valstietis“ K. Mažeika LRT.lt teigė, kad kol kas nei oficialiai, nei neoficialiai jokio pasiūlymo dėl galimybės vadovauti Aplinkos ministerijai nėra gavęs.

„Daug kur aš esu kaip kandidatas siūlomas. Oficialiai jokio pasiūlymo nesu gavęs. Neoficialiai pasiūlymo taip pat nesu gavęs, todėl ir nevertinu niekaip. Oficialiai vyksta darbas, o, jeigu kažkas įvertins, tada ir kalbėsime, vertinsime, pliusus ir minusus, ką galima padaryti, ką galima geriau padaryti, būnant komiteto pirmininku, ką galima būtų geriau padaryti, būnant ministro pozicijoje“, – kalbėjo K. Mažeika.

Jis priminė, kad nežino, ar imtųsi atsakomybės vadovauti Aplinkos ministerijai dar ir dėl to, kad „valstiečiai“ jį nori deleguoti kandidatu į Marijampolės merus.

R. Baškienė: ministras neturėtų būti Seimo nariu

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pirmadienį LRT laidoje „LRT forumas“ tvirtino, kad naujų ministrų Seime greičiausiai nebus ieškoma.

„Abejoju, ar eina kalba apie kokį nors Seimo narį, kad jis taptų kuriuo nors ministru. [...] Aš manau, kad iš tikrųjų bus ieškoma tarp tų žmonių, kurie yra savo sričių profesionalai“, – kalbėjo R. Karbauskis.

R. Karbauskį palaiko ir Seimo vicepirmininkė, „valstietė“ Rima Baškienė. Anot jos, šiuo metu jokių konkrečių žmonių, kurie galėtų būti kandidatai į ministrus, pavardės nėra svarstomos. Parlamentarė tvirtino, kad visgi bus laikomasi premjero S. Skvernelio pareikštos pozicijos, kad ministrais nebus skiriami parlamentarai.

„Manau, kad tai nėra geriausias sprendimas. Seimo nariai pakankamai turi daug darbo ir aš matau, koks didžiulis krūvis tenka Aurelijui Verygai, kuris yra ir Seimo narys, ir ministras. Mūsų pozicija ir buvo, kad galbūt iš viso ministras neturėtų būti Seimo nariu“, – LRT.lt teigė R. Baškienė.

Valdančiosios koalicijos partnerių – „socialdarbiečių“ – lyderis Gediminas Kirkilas LRT.lt neslėpė, kad jam profesionalų vyriausybės idėja nėra priimtina.

„Aš visada pasisakiau už politinę vyriausybę. Manau, kad tokia ji turi būti. Net, jei tai yra vadinamieji profesionalai, visada kyla klausimas, ar jie taps politikais. Kaip matome, galbūt čia yra viena iš priežasčių, kodėl teko pakeisti kelis ministrus. Bet tokia yra premjero nuostata, jis jos laikosi. Jeigu pavyks rasti gerus profesionalus, kurie ir politikoje greitai susigaudys, tai nebus blogai“, – teigė G. Kirkilas.

Pasak „socialdarbiečių“ vadovo, kol kas į jį „valstiečiai“ dėl pagalbos, ieškant kandidatų į ministrus nesikreipė, bet G. Kirkilas neslėpė galintis šiuo klausimu padėti.

„Jeigu bus į mus kreipiamasi, mes tikrai pasiūlysime“, – teigė pašnekovas.

Pirmadienį premjeras S. Skvernelis ir R. Karbauskis užsiminė apie tai, kad prisijungti prie valdančiosios koalicijos gali būti pasiūlyta Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai. Ši politinė jėga esą galėtų siūlyti kandidatus į ministrus.