Dėl kitų priežasčių mirė 19 užsikrėtusiųjų.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 liga šalyje užsikrėtė 51 tūkst. 655 asmenys, 38 tūkst. 755 – tebeserga, 12 tūkst. 282 – pasveiko.

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 432 žmonės, dėl kitų priežasčių – 186 užsikrėtusieji.

Per praėjusią parą ištirti 12 tūkst. 697 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso, bendras nuo pandemijos pradžios ištirtų ėminių skaičius siekia 1 mln. 197 tūkst. 419.

Statistikos departamentas nuo trečiadienio tapo pagrindiniu COVID-19 duomenų šaltiniu.

Praėjusią parą patvirtinti 2289 nauji koronaviruso atvejai

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 2289 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. 606 iš jų užregistruoti Vilniaus, 559 – Kauno, 267 – Klaipėdos, 231 – Šiaulių, 145 – Panevėžio, 142 – Marijampolės apskrityse. Dar 87 infekcijos atvejai patvirtinti Alytaus, 83 – Telšių, 76 – Tauragės ir 71 – Utenos apskrityse. 22 atvejai kol kas nėra priskirti jokiam šalies regionui dėl informacijos trūkumo. Kuriems regionams priskirti šiuos atvejus, paaiškės po epidemiologinio tyrimo.

Iš per praėjusią parą gautų 2289 teigiamų testų rezultatų 845 į sistemą pateko vėlai vakare ir naktį. NVSC darbo valandomis buvo gauti 1444 teigiami testų rezultatai, iš kurių 944 epidemiologinė diagnostika atlikta, likusių atliekama šiandien.

Atvejų, kai asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios, t. y epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, jog asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su žmonėmis, kuriems patvirtinta COVID-19, nebendravo, užregistruota 289.

Praėjusią parą atvejų užfiksuota protrūkiuose

Antradienį užregistruota koronaviruso atvejų, susijusių su protrūkiais Širvintų ligoninės Palaikomojo gydymo skyriuje, Vilkpėdės ligoninėje, Ukmergės ligoninėje, taip pat – LSMU Kauno ligoninėje, Raseinių, Kėdainių ligoninėse, Šakių ligoninės Vidaus ligų skyriuje, Biržų, Rokiškio ligoninėse.

23 koronavirusinės infekcijos atvejai, patvirtinti vakar, siejami su protrūkiu Raseinių rajone veikiančiuose Blinstrubiškių socialinės globos namuose. Asmenys yra šios įstaigos gyventojai.
Dar 9 infekcijos atvejai, patvirtinti vakar, epidemiologų vertinimu, susiję su protrūkiu Telšių vyskupijos „Caritas“ Klaipėdos regiono globos namuose. Iš viso šiuo metu nustatyti 47 infekcijos atvejai, siejami su šiuo protrūkiu, – susirgo 33 globotiniai ir 14 darbuotojų.

Be to, ir toliau registruojami COVID-19 atvejai, susiję su protrūkiais Klaipėdos rajono Viliaus Gaigalaičio globos namuose, Palangos globos namuose, Šalčininkų rajono Eišiškių asmens sveikatos priežiūros centro Globos skyriuje, Marijampolės Švč. Marijos globos namuose, Kvėdarnos senelių globos namuose, Telšių rajono Varnių palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje, Utenos Šv. Klaros palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje.

Taip pat antradienį užfiksuota infekcijos atvejų, susijusių su protrūkiais Pravieniškių pataisos namuose, Kauno tardymo izoliatoriuje.

Vakarykštę parą užregistruota atvejų, siejamų su protrūkiais ugdymo įstaigose: Klaipėdos darželyje-mokykloje „Varpelis“, Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijoje, Klaipėdos Vydūno gimnazijoje, Klaipėdos lopšelyje-darželyje „Radastėlė“, Klaipėdos lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“, Jonavos Panerio pradinėje mokykloje, Ukmergės vaikų lopšelyje-darželyje „Nykštukas“, Panevėžio „Vilties“ progimnazijoje, Kelmės rajono Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazijoje, Utenos Aukštakalnio pradinėje mokykloje.

Naujų protrūkių praėjusią parą užregistruota Ukmergės rajono Jasiuliškių socialinės globos namuose, Vaikų ligoninės Vaikų reabilitacijos skyriuje Druskininkų „Saulutė“, Naujosios Akmenės ligoninėje. Taip pat naujas protrūkis užfiksuotas Kazlų Rūdos ligoninėje, kur iš viso patvirtinti 9 infekcijos atvejai, iš kurių 6 – Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje.

Be to, antradienį infekcijos protrūkis užfiksuotas ir Tauragės rajono Pagramančio bendruomenės centro „Gramančia“ socialinės globos namuose – patvirtinta 14 COVID-19 ligos atvejų: susirgo 10 gyventojų ir 4 darbuotojai.

Taip pat naujas protrūkis užfiksuotas Kauno teritorinės muitinės Kybartų kelio poste.
Atvejų, susijusių su protrūkiais šeimose, praėjusią parą visoje Lietuvoje, šiuo metu turimais duomenimis, užregistruota 215.

Lietuvoje – dar 23 mirties nuo koronaviruso atvejai

NVSC praneša, kad iš gydymo įstaigų praėjusią parą gauta informacija apie 23 mirties nuo koronaviruso atvejus, asmenys turėjo kitų ligų. Šiuo metu infekcija yra pasiglemžusi 432 gyvybes.

7 mirties atvejai užregistruoti Klaipėdos apskrityje. Asmenys priklausė 60–69, 70–79, 80–89 ir 90–99-erių metų amžiaus grupėms.

5 mirties atvejai užregistruoti Šiaulių apskrityje. Asmenys priklausė 60–69, 70–79 ir 80–89-erių metų amžiaus grupėms.

3 mirties atvejai užregistruoti Utenos apskrityje. Asmenys priklausė 50–59, 70–79 ir 80–89-erių metų amžiaus grupėms.

2 mirties atvejai užfiksuoti Vilniaus apskrityje. Asmenys priklausė 60–69-erių metų amžiaus grupei.

2 mirties atvejai užfiksuoti Marijampolės apskrityje. Asmenys priklausė 70–79 ir 90–99-erių metų amžiaus grupėms.

2 mirties atvejai užfiksuoti Telšių apskrityje. Asmenys priklausė 70–79 ir 80–89-erių metų amžiaus grupėms.

Kauno apskrityje praėjusią parą užregistruotas 1 mirties atvejis. Asmuo priklausė 80–89-erių metų amžiaus grupei.

Taip pat praėjusią parą 1 mirties atvejis užregistruotas Panevėžio apskrityje. Asmuo priklausė 70–79-erių metų amžiaus grupei.

Be to, vakarykštę parą užregistruota 19 mirties atvejų (8 – Vilniaus, 5 – Telšių, po 3 – Kauno ir Klaipėdos apskrityse), kai užsikrėtusieji koronavirusu mirė dėl kitų priežasčių.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, paisyti fizinės distancijos ir kita.

Vyriausybė spręs, ar tęsti karantiną iki gruodžio vidurio

Kadenciją baigianti Vyriausybė trečiadienį spręs, ar tęsti karantiną šalyje iki gruodžio vidurio, leisti atsidaryti muziejams ir vykti ekskursijoms.

Sveikatos apsaugos ministerijos parengtuose karantino pakeitimų dokumentuose numatyta, jog jis būtų tęsiamas iki gruodžio 17 dienos.

Projekte siūloma, kad muziejų ir galerijų lankymas būtų leidžiamas ne didesnėmis nei penkių asmenų grupėmis (išskyrus šeimas), jei bus užtikrintas 10 kvadratinių metrų plotas vienam lankytojui ir laikomasi ne mažesnio kaip dviejų metrų atstumo tarp asmenų ar grupių.

Taip pat bus svarstoma, ar leisti vykdyti ne didesnes nei penkių asmenų ar vienos šeimos ekskursijas, jei užtikrinamos visos kitos ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytos taisyklės.

Lapkričio pradžioje įvedus antrąjį visuotinį karantiną, visos kultūros įstaigos, tarp jų ir muziejai, buvo uždaryti, ekskursijos – uždraustos. Muziejų atstovai kreipėsi į Vyriausybę, prašydami leisti jų veiklą, nes jie gali užtikrinti saugų ekspozicijų lankymą.

Ministrų kabinetui taip pat siūloma tikslinti ir paramos nuo koronaviruso pandemijos bei karantino ribojimų nukentėjusiam verslui kriterijus.

Numatyta keisti metodiką, kaip būtų lyginama ūkinės veiklos pernykštė ir šiųmetinė apyvarta, atsižvelgiant, ar ji sumažėjo 30 procentų, taip pat numatyta, jog tvirtinant ribojamų veiklų sąrašą atitinkamų sričių ministrams reikėtų gauti Vyriausybės pritarimą. Be to, būtų įtrauktos ir veiklos, kurios ribojamos netiesiogiai ir „kurias tokiomis pripažįsta Vyriausybė“.

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga anksčiau užsiminė, kad jei situacija nesikeis ar blogės, ministrų kabinetas gali svarstyti prekybos centrų, parduotuvių darbo laiko ribojimus, visą ugdymo procesą privalomai vykdyti nuotoliniu būdu. Trečiadienį teikiamame projekte šių siūlymų kol kas nėra.

Antradienio duomenimis, sergamumas koronavirusu Lietuvoje siekia 804 atvejus 100 tūkst. gyventojų, per parą patvirtinti 1169 nauji COVID-19 ligos atvejai, nuo koronaviruso mirė 17 žmonių. Iš viso nuo pandemijos pradžios koronavirusu užsikrėtė 49,4 tūkst. asmenų, mirė daugiau nei 400.

Karantino metu viešose vietose privaloma dėvėti kaukes, draudžiami visi renginiai, išskyrus aukšto meistriškumo sporto varžybas be žiūrovų, draudžiama restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų, lošimo namų ir kitų pasilinksminimo vietų, sveikatinimo paslaugų centrų, teikiančių poilsio paslaugas, veikla.

Taip pat galioja ribojimai, susiję su sveikatos priežiūra, prekybos vietomis, ugdymo įstaigomis, viešuoju transportu ir kitomis sritimis.