Tačiau be atskirų leidimų draudžiama žvejoti šlakius ir upines nėges. Visiškai uždrausta gaudyti perpeles, lašišas, jūrines nėges ir kitas į Lietuvos Raudonąją knygą įrašytas žuvis.

Šiuos ir kitus draudimus numato nuo praėjusios savaitės įsigaliojusios naujos Mėgėjiškos žūklės ir žuvų apsaugos taisyklės, pranešė Aplinkos ministerija.

Atsižvelgiant į mokslininkų rekomendacijas ir žvejų mėgėjų pageidavimus, jose pakoreguotas ir sumažintas draudimų skaičius žvejoti tam tikrais laikotarpiais ir būdais. Taisyklėse taip pat patikslinti mėgėjiškos žvejybos ribojimo terminai bei vietos, kai kurių žuvų leistini sugavimo dydžiai ir kiekiai.

Nustatytos ir kelios naujos žuvų rūšys, kurias draudžiama gaudyti mažesnes kaip: žiobrius - 28 cm, šapalus - 25 cm, menkes - 28 cm, bet padidinti kiršlio (iki 29 cm) ir margojo upėtakio (iki 30 cm) dydžiai.

Aplinkos ministerijos teigimu, naujosios taisyklės žvejams mėgėjams bei vandens telkinių nuomininkams suteikia daugiau teisių, bet yra griežtesnės brakonieriams.

Žūklės mėgėjai ypač turėtų atkreipti dėmesį, kad draudžiama gaudyti žuvis, nesuviliojus jų masalu, o užkabinus kabliuku ar kabliu už bet kurios kūno dalies (išskyrus snukį). Atsitiktinai taip sugautos žuvys turi būti tuoj pat paleistos atgal į tą patį vandens telkinį.

Tai pat sugriežtinta žuvų pardavimo tvarka. Draudžiama parduoti ar įsigyti žuvis, neturint jų teisėtą įsigijimą patvirtinančio dokumento.

Mėgėjiškos žūklės ir žuvų apsaugos taisyklės privalomos visuose valstybiniuose vandens telkiniuose. Privačiuose vandens telkiniuose galioja atskira mėgėjiškos žvejybos organizavimo tvarka, kurią nustato Aplinkos ministerija. Ši tvarka dar šiais metais turėtų labai pasikeisti - jau rengiami nauji nuostatai.