Rekonstruotos Seimo kanceliarijos patalpos turėtų būti baigtos gegužės-birželio mėnesiais, o naujos Seimo posėdžių salės statyba, kaip ir numatyta pagal sutartis, bus visiškai baigta rugpjūčio 1 d.

„YIT Kausta“ generalinis direktorius Antanas Butkus teigė, jog norėdama laiku spėti atlikti darbus bendrovė dirba dviem pamainomis - ir dieną, ir naktį.

Tačiau statybos bendrovės vadovai čia pat reiškė užuojautą Seimo kanceliarijos vadovams, kuriems teks organizuoti naujos Seimo posėdžių salės įrengimą ir pagal terminus tam tenumatytas vienas mėnuo - nuo rugpjūčio iki rugsėjo.

V.Muntianas taip pat pripažino, jog didžiausių problemų gali kilti jau pabaigus statybas ir pradėjus salės vidaus įrengimą.

„Manau, kad statybininkai savo įsipareigojimus visiškai įvykdys, galbūt technologine prasme mes patys turėsime problemų, nes pats visų technologijų įrengimas tai yra mūsų kanceliarijos reikalas, ir kadangi mums atiduos rugpjūčio pirmą dieną, tai per mėnesį, manau, mums bus labai sudėtinga instaliuoti mūsų plenarinių posėdžių būsimą salę ir mes turėsime labai gerai pasiruošti. Juo labiau, kad ambicijos yra tokios, kad būtų padaryta ta plenarinių posėdžių salė tokio technologinio lygmens, kad nebūtų analogų galbūt ir Europoje“, - žurnalistams po statybų apžiūros sakė V.Muntianas.

„YIT Kausta“ vadovai teigė, jog bendrovė šiuo metu jau yra atlikusi darbų už 15 mln. litų, šiemet numatomų atlikti statybos darbų sąmata - dar 35 mln. litų, t.y. iš viso vien salės statybos darbai kainuos 50 mln. litų.

Per konkursą bendrovė įvertino darbus 50,3 mln. litų, be to, pasiliko galimybę dar 10 proc. (iki 55 mln. litų) padidinti šiemet prasidėsiančių statybų kainą. Tačiau ketvirtadienį apie ketinimus didinti darbų kainą „YIT Kausta“ vadovai neužsiminė.

Paklaustas, kiek bus skirta salės įrengimui, (baldams, aparatūrai ir kt.), Seimo pirmininkas teigė, jog iš viso salės statybai numatyta skirti 55 mln. litų - iš 50 mln. litų statyboms, 5 mln. - įrengimui.

V.Muntianas tikino, jog 5 mln. litų salės įrengimui tikrai pakaks ir daugiau lėšų skirti nebus prašoma.

Tačiau Seimo Bendrųjų reikalų departamento vadovas Antanas Dimaitis abejojo, ar nurodoma 5 mln litų suma salės įrangai - reali.

A.Dimaičio teigimu, kol kas nėra aišku, kiek gali kainuoti naujos Seimo posėdžių salės įrengimas.

„Sunku prognozuoti, kiek kas gali kainuoti, nes, pavyzdžiui, šiemet žadamas medienos brangimas 50 proc.”, - žurnalistams sakė A.Dimaitis.

Bendrųjų reikalų departamento vadovo aiškinimu, naujojoje Seimo posėdžių salėje žadama įdiegti naujos kartos technologijas, šiuo metu bei artimiausiu laiku bus paskelbti konkursai salės įrangai, baldams ir kt.

DELFI primena, jog naujos Seimo posėdžių salės statyba ir antrųjų parlamento rūmų rekonstrukcija vyksta nesulaukus, kokį sprendimą priims skundą dėl konkurso nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas.

Į jį kreipėsi iš konkurso pašalintas mažiausią kainą (46,5 mln. litų) pasiūlęs dviejų bendrovių "Vėtrūna" ir "Nemenčinės statyba" konsorciumas.

Artimiausias teismo posėdis numatytas sausio 15 d.

Po Vilniaus visuomenės sveikatos centro nepalankaus dabartinės posėdžių salės higieninio vertinimo kilus diskusijoms, ar parlamentui reikia naujos salės, kanceliarija skelbė, jog statybos kainuos 35-40 mln. litų. Tačiau per konkursą, surengtą praėjusių metų kovą, tapo akivaizdu, kad tokių kainų niekas negali pasiūlyti.

Pagal projektą planuojama pastatyti du naujus keturių ir dviejų aukštų priestatus bei kapitaliai rekonstruoti antruosius parlamento rūmus.