Garsas – lyg bažnyčioje

Pirmasis kūrinys, nuskambėjęs naujoje salėje – specialiai šioms iškilmėms sukurtas muzikos kūrinys „Gintaro skambesys“, kurį atliko Palangos pučiamųjų instrumentų orkestras.

Jo nariai stovėjo ne scenoje, o įvairiose salės vietose. Taip žiūrovams akivaizdžiai parodytos naujosios salės akustinės galimybės.
„Aštuoniuose kampuose išdėlioti mikrofonai, iš kurių garsas keliauja ir sklinda per 112 sienose ir lubose įrengtų kolonėlių. Garsas tikrai kaip bažnyčioje“, – salės akustines galimybes pristatė renginio vedėjas Marijus Žiedas.

Palangos meras Š. Vaitkus neslėpė jaudulio: „Palangoje šiandien didžiulis istorinis įvykis. Daugelį metų šioje vietoje stovėjo Vasaros estrada. Šiandien verčiame kitą istorijos puslapį – atidarome naują, modernų, uždarą ir, svarbiausia, visus metus veikiantį kultūros objektą. Nuo šiandien jis priklauso visiems Lietuvos piliečiams, visada esate čia laukiami“.

Premjeras A. Butkevičius pabrėžė, jog Palangos koncertų salės statybos yra pavyzdys ne tik kitoms Lietuvos savivaldybėms, bet ir užsienio valstybėms.

„Šį vakarą esame Palangos miesto permainų liudininkai. Tikiu, kad šis objektas leis Palangai tapti ne tik vasaros kurortu, bet geriausiu Baltijos regione kurortu, sulaukiančiu svečių visus metus. Be to, Palanga tapo pavyzdžiu, kaip per pusantrų metų galima pastatyti tokio sudėtingumo kultūros objektą. O jis – išties unikalus, nes visos naujausios akustinės technologijos, kurios yra Lietuvoje, yra būtent šioje salėje“, – teigė A. Butkevičius.

Renginyje pagerbtas ir S. Povilaitis

Pamatyti, kaip atrodo naujoji Palangos koncertų salė, kuri tokia tapo rekonstravus senutėlę Vasaros estradą, panoro tiek žmonių, kad iškilmingas jos atidarymas vyko ne tik ne tik šeštadienio vakarą, bet ir sekmadienį.

Į ilgai laukto kultūros objekto atidarymą pakviesta apie 4 tūkst. palangiškių ir garbių miesto svečių.

Vos įžengus į naująją Palangos koncertų salę galima pajusti jos ypatingą atmosferą ir tai, kad čia vyks išskirtiniai renginiai.
Pirmieji jos žiūrovai aikčiojo nuo salės didybės, patogumo, jaukumo.

Naujajai Palangos koncertų salei išskirtinumo dar labiau suteikė atidarymo renginio programa. Pirmasis solistas, pasirodęs scenoje – Virgilijus Noreika. Jis prieš 40 metų dainavo Vasaros estrados atidaryme, o šeštadienio vakarą savo balsu virpino Palangos koncertų salės žiūrovų širdis.

Žmonės gausiais aplodismentais pasitiko maestro S. Povilaičio ilgus metus dainuotą kūrinį „Palanga“, kurio priedainį iš vaizdo ekrano dainavo ir pats S. Povilaitis. Jį išvydę žmonės pakilo iš savo vietų ir plojo atsistoję.

Palangos koncertų salės atidaryme skambėjo ir Sergejaus Nakariakovo, Asmik Grigorian, Lilijanos Gubaidulinos, Justinos Gringytės, Tomo Girininko ir kitų garsių solistų atliekamos arijos. Ypatingą atmosferą kūrė Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir jo dirigentas Gitaras Rinkevičius.

Pritaikyta įvairiems žanrams

Naujoji Koncertų salė yra beveik 5 tūkst. kvadratinių metrų ploto. Jos aukštis – daugiau nei 14 metrų.

Pastatas yra apvalios formos, nes taip leido suformuoti patogias
vietas žiūrovams. Salėje įrengtas 2200 sėdimų vietų amfiteatras, todėl ir bet kurios vietos žiūrovai nepriekaištingai mato sceną, jiems neužstoja priekyje sėdiintys žmonės.

Koncertų salė išskirtinė ir tuo, kad sumontuota apšvietimo sistema leidžia sukurti įvairius pastato fasado apšvietimo variantus, todėl šis objektas neabejotinai jau tapo Palangos puošmena.

Naujojoje salėje naudotos specialios medžiagos sienoms, įrengta itin profesionali bei galinga skaitmenizuota elektroakustinė sistema, pritaikyta įvairių muzikinių žanrų atlikėjų pasirodymams – ši sistema adaptuoja salės akustinį skambesį pagal scenoje atliekamo muzikinio žanro poreikius.

Palangos koncertų salėje pritaikyta rengti tiek estrados, tiek ir kamerinės, pučiamųjų muzikos koncertus, muzikinius spektaklius, televizijos projektus, kitus įvairių žanrų renginius.

„Anksčiau į įvarius didesnius renginius važiuodavome į Vilnių Kauną. Dabar išskirtiniai renginiai galės vykti ir Palangoje, kurioje visada laukiami svečiai iš kitų miestų“, – džiaugėsi Palangos kultūros srities atstovai.

Moderni, uždara Koncertų salė iškilo vietoje 40 metų ne tik Palangai, bet ir visai Lietuvai tarnavusios Vasaros estrados
Naująją salę suprojektavo architektas – Algirdas Stripinis, kuriam talkino Snieguolė Stripinienė ir Kristina Jurkutė.

2013 m. gruodžio 6 dieną Premjeras Algirdas Butkevičius ir Palangos meras Š.Vaitkus įkasė simbolinę kapsulę, žyminčią Koncertų salės rekonstrukcijos darbų pradžią.

Palangos koncertų salės statybos darbų vertė – 7,16 mln. eurų.