Tiesa, ar Seimo pirmininke galėtų būti Darbo partijos atstovė Virginija Baltraitienė, politikai neatskleidė.

„Šiandien mes dar neturime iš Darbo partijos oficialių pasiūlymų, bet šitas postas bus atiduotas Darbo partijai“, - teigė A. Butkevičius.

„Darbo partija, ateis laikas, pateiks kandidatą į Seimo pirmininko postą. Tiek šiandien galiu pasakyti“, - po trijų partijų atstovų susitikimo sakė V. Uspaskichas. Jis nesileido į kalbas, ar pats nori būti Seimo pirmininku ir kaip vertina koalicijos partnerių teiginius, kad į šias pareigas nebus siūlomas nei pats V. Uspaskichas, nei jo artimiausias bendražygis V. Gapšys.

Į koaliciją kviečia lenkus

Socialdemokratų lyderio A. Butkevičiaus teigimu, prie koalicijos kviečiama jungtis ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Su tuo sutiko ir Darbo partijos pirmininkas V. Uspaskichas bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Rolandas Paksas.

„Mes šiandien apsvarstėm ir sutarėm, kad pasikviesim Lenkų rinkimų akcijos vadovą pokalbiui dėl tolimesnio bendradarbiavimo. Mes net tą naktį, kai pasibaigė antrasis rinkimų turas, esame pasakę, kad formuojame trijų partijų koaliciją, bet esame atviri ir kitoms partijoms“, - po pasitarimo Seime antradienį sakė socialdemokratų pirmininkas Algirdas Butkevičius.

„Mes esame ta koalicija, kuri nėra uždara, manau, kad kitų partijų programinės nuostatos gali būti panašios į mūsų – tai kodėl nesudaryti sąlygų joms jas realizuoti“, - teigė socialdemokratų lyderis.

V. Uspaskichas Lenkų rinkimų akciją vadino „solidžia kompanija iš 8 žmonių“. „Galiu pasakyti, kad daug kur sutampa mūsų programinių nuostatų, turi didžiulį žmonių pasitikėjimą“, - teigė Darbo partijos pirmininkas.

Paklausti, kaip ketina spręsti nesantaiką su prezidente, kuri pageidauja koalicijos be Darbo partijos, politikai atsakė skirtingai: V. Uspaskichas atrėžė, kad Vyriausybę tvirtina ne prezidentas, o Seimas, tuo tarpu A. Butkevičius aiškino ieškosiąs sutarimo su šalies vadove.

Pagal Konstituciją, prezidentas, Seimo pritarimu, skiria ministrą pirmininką, paveda jam sudaryti Vyriausybę ir tvirtina jos sudėtį. Ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu.

Socialdemokratams tikrai atiteks finansų ir UR ministrų postai

Paklaustas apie ministerijų pasiskirstymą, A. Butkevičius teigė, jog postai bus skirstomi pagal proporcijas. Pasak politiko, socialdemokratai galėtų pretenduoti į 6-7 ministrų portfelius, be premjero posto, Darbo partija – į galbūt 4-5.

A. Butkevičiaus nuomone, ministrų portfeliai bus tikriausiai paskirstyti jau kitos savaitės vidury. Klausiamas apie prezidentės Dalios Grybauskaitės įtaką skiriant kai kuriuos ministrus, politikas užsiminė, kad šalies vadovė aprašė suderinti finansų ir užsienio reikalų ministrų kandidatūras.

Socialdemokratas teigia, kad šie ministrų portfeliai priklausys būtent Lietuvos socialdemokratų partijai, nes tokia jau socialdemokratų dalia.

Paklausus, ar Lino Linkevičiaus pavardė į užsienio reikalų ministro postą buvo suderinta su Prezidentūra, A. Butkevičius teigė, jog šią kandidatūrą pasiūlė pats A. Butkevičius, o esą prezidentė sutiko.

„Buvo teigiamas pritarimas iš jos pusės“, - sakė A. Butkevičius.

DELFI primena, kad socialdemokratai, Darbo partija ir partija „Tvarka ir teisingumas“ tęsia derybas dėl valdančiosios koalicijos naujajame Seime. Politikai antradienį susirinko partijos „Tvarka ir teisingumas“ vicepirmininko Valentino Mazuronio kabinete.

Į susitikimą taip pat atvyko socialdemokratų lyderis A. Butkevičius, Darbo partijos pirmininkas V. Uspaskichas, vicepirmininkas V. Gapšys ir „tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas.

Tačiau susitikime nedalyvavo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai, nors A. Butkevičius lenkų žiniasklaidai paskelbė, kad į koaliciją planuojama kviestis ir šios partijos atstovus.

Kaip žinoma, dėl koalicijos formavimo yra sutarę socialdemokratai, Darbo partija ir partija „Tvarka ir teisingumas“, šios partijos naujame Seime turės 78 vietas. Jeigu prie koalicijos prisijungtų Lenkų rinkimų akcija, koalicija turėtų 86 mandatus Seime.

Tačiau prezidentė D. Grybauskaitė pareiškė remianti koaliciją be Darbo partijos, nors socialdemokratai mano, kad užtektų į aukštus postus tiesiog neskirti kaltinimų „juodosios buhalterijos“ byloje sulaukusio Darbo partijos pirmininko V. Uspaskicho ir vicepirmininko V. Gapšio.