Po derybų TS–LKD lyderis Gabrielius Landsbergis žiniasklaidai sakė, kad sutarta dėl vieno konservatorių atstovų vicepirmininko – Jurgio Razmos.

Tuo metu Liberalų sąjūdis liks be vicepirmininko, nes sutarta, kad šios partijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen taps Seimo vadove. Trys vicepirmininkų pozicijos bus skiriamos konservatoriams, viena – Laisvės partijai. Pirmasis Seimo pirmininko pavaduotojo postas taip pat bus skiriamas konservatoriams.

„Vienas dalykas aiškus – rytoj koalicijos frakcijos vieningai palaikys Viktorijos kandidatūrą į Seimo pirmininkes. Taip pat sutarėme, kad bus teikiami du jos pavaduotojai. Vienas iš valdančiosios daugumos, vienas iš opozicijos. Ir trečias dalykas – iš esmės sutarėme dėl komitetų proporcijų“, – sakė G. Landsbergis.

G. Landsbergis teigė, kad kiti Seimo vicepirmininkai parlamentui apsispręsti bus teikiami kitą savaitę.

„Nusprendėme, kad taip yra geriau. Dar ir išrinktoji Seimo pirmininkė turės galimybę susitikti ir aptarti kandidatūras su frakcijomis“, – sakė TS–LKD vadovas.

Kaip teigė TS-LKD lyderis, pasidalintos ir komitetų kvotos. Liberalų sąjūdžiui bus suteikiami trys komitetai, Laisvės partijai – du komitetai.

Delfi primena, kad pirmadienį konservatorių ir dvi liberalų partijos pasirašė koalicijos susitarimą. Jame tik viena aiški pavardė – kandidatės į premjeres I. Šimonytės. Koalicija taip pat jau apsisprendė, kad Seimo pirmininke bus siūloma Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė–Nielsen.

Laisvės partijos vadovė Aušrinė Armonaitė po susitikimo sakė, kad kol kas nėra aišku, kad yra jos vadovaujamos partijos kandidatai į vicepirmininkus.

„Spręsime frakcijoje artimiausiu metu. Žinoma, lauksime teikimo naujosios Seimo pirmininkės. Turime įsivaizdavimą, bet Laisvės partijos frakcijoje yra 11 žmonių, kažkas taps komitetų vadovais, kažkas – frakcijos seniūnu, kažkas išeis į Vyriausybę. Tai mes matome visą savo komandos paveikslą visą, dėl to dar truputį pasvarstysime kartu“, – sakė politikė.

Pilnas ministrų sąrašas jau netrukus

Kandidatė į premjerus I. Šimonytė ketvirtadienio vakarą tikino, jog jau po savaitgalio gali būti paskelbtas visas kandidatų į ministrus sąrašas.

„Dabar tikiuosi, kad rytoj, turbūt, nepavyks paskelbti viso sąrašo. Bet ilgiau nei po savaitgalio tai neturėtų trukti. Nes vis dar tebevyksta, sakyčiau, dvišalės konsultacijos, kaip geriausiai atsižvelgti į koalicijos partnerių interesus ir kaip pasiūlyti geriausius kandidatus tose pozicijose, kuriuose yra daugiau nei 1 kandidatas, ar daugiau nei vienos partijos kandidatai pretenduoja. Tai reikia šiek tiek laiko, bet tai ilgai netruks“, – tikino I. Šimonytė.

Politikė teigė, kad su šalies vadovu yra diskutavusi apie būsimus darbus, kai kurias pavardes. Tačiau jokio sąrašo, anot kandidatės į premjerus, nebuvo pateikta.

„Žiūrėkite, įvairių pavardžių buvo paminėta. Įskaitant ir tas pavardes apie kurias jūs rašote ir kurių tikrai nėra mano užrašuose. Prezidentas akylai stebi viešąją erdvę ir taip pat teiraujasi, ar tai, kas yra girdima, kiek tai yra svarstoma. Natūralu, tų pavardžių buvo minima daug“, – kalbėjo politikė.

Ji žiniasklaidai teigė, jog jei būtų aišku, kurias ministerijas konkrečiai ima koalicijos partneriai, būtų pateiktas ir sąrašas su pavardėmis. O kvotos pasikeisti jau irgi nebegali, diskusijų dėl to nevyksta.

Bent du ministerijų vadovų postai sutarti Liberalų sąjūdžiui ir trys – Laisvės partijai.

Buvo tikimasi, kad valdančioji dauguma pirmas galimų ministrų pavardes paskelbs dar iki Seimo narių priesaikų, kurios vyks penktadienį. Tačiau jų taip ir nesulaukta.