Vyriausybės posėdžio metu nuspręsta netaikyti draudimo atvykti į Lietuvos Respubliką sporto medicinos personalo darbuotojams. Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerija nurodo, kad tai siejama su netrukus prasidėsiančiais sporto šakų sezonais, o komandos vyksta kartu su gydytojais.

Į Lietuvą bus leidžiama atvykti ir studentams, nes artėja mokslo metų pradžia ir šiuo metu gaunama daug paklausimų dėl studentų atvykimo. Studentai, kaip kategorija, kuriai netaikomas draudimas atvykti, išskiriami ir Europos Sąjungos rekomendacijose – nurodoma, kad turi būti užtikrinama galimybė jiems atvykti.

Draudimas atvykti nebus taikomas ir užsieniečiams, kurie yra Lietuvos Respublikos piliečių partneriai (sudaryta registruotos partnerystės sutartis) ar partneriai tų, kurie turi leidimą nuolat gyventi Lietuvoje. Lietuvos Respublikos teisingumo ministerija nurodo, kad, atsižvelgiant į Europos Sąjungos teisę, Konstitucinio Teismo jurisprudenciją, partnerystė pagal turinį atitinka šeimos sampratą, be to, pagal įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ nuostatas, asmenys, su kuriais sudaryta registruotos partnerystės sutartis, patenka į šeimos narių sąvokos apibrėžtį.

Atvykti galės ir investuotojai. Ekonomikos ir inovacijų ministerija nurodo, kad investuotojai paprastai nepriima sprendimų dėl investavimo, prieš tai neapsilankę ir neįvertinę esamų aplinkybių, todėl atvykimo galimybės jiems sudarymas šiuo aspektu būtinas siekiant pritraukti investicijų.

Vyriausybė pritarė Vidaus reikalų ministerijos pasiūlymui, atsižvelgiant į esamą COVID-19 situaciją ir tendencijas, pratęsti šalies vidaus sienų kontrolę oro ir jūrų uostuose dar mėnesiui, t. y. iki rugsėjo 14 d.

Lietuva pratęsia sienų kontrolę: ir toliau bus tikrinami atvykstančiųjų dokumentai

Vyriausybė pritarė Vidaus reikalų ministerijos pasiūlymui, atsižvelgiant į esamą COVID-19 situaciją ir tendencijas, pratęsti šalies vidaus sienų kontrolę oro ir jūrų uostuose dar mėnesiui, t. y. iki rugsėjo 14 d.

„Kaip ir iki šiol, bus atliekama pasienio kontrolė jūrų ir oro uostose, taip pat pareigūnai aktyviau patruliuos tuose keliuose, kuriais atvykstama iš Lenkijos ir Latvijos. Nemažėjant susirgimų skaičiui turime visi elgtis atsakingai“, – sako vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Dviejų savaičių izoliavimasis numatytas ir tada, jei atvykstama iš COVID-19 paveiktų šalių ar per jas keliaujama tranzitu. Atvykusieji turi užpildyti anketas, esančias Nacionalinio sveikatos visuomenės centro interneto svetainėje.

Šalių, iš kurių leidžiama atvykti, sąrašas atnaujinamas kiekvieną savaitę, atsižvelgiant į epidemiologinius rodiklius užsienio šalyse. Lietuvos piliečiams, kaip ir anksčiau, leidžiama atvykti iš bet kurios šalies, tačiau grįžusiems iš valstybių, įrašytų į paveiktųjų sąrašą, t. y. tų, kuriose sergamumo koronaviruso infekcija rodiklis per pastarąsias 14 dienų yra didesnis nei 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų, yra privalomas 14 dienų izoliavimasis.

Baltijos šalys viena kitos piliečiams sienas atvėrė gegužės viduryje, tačiau Lietuva pasienyje su Latvija dokumentų patikros procedūrų nebevykdo nuo birželio pradžios. Sausumos siena su Lenkija atverta birželio viduryje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)