Pasak prekybininkų, iki galo su taisyklėmis nesusipažinę gyventojai į prekybos centrus veržiasi aukštai iškėlę savo niekuo nepridengtas nosis, o jų rankose vietoje pirkinių krepšelio – galimybių paso kopija. Taip kovojama už teisę po parduotuves jau dabar vaikščioti be kaukių.

„Nesidėsiu. Nesidėsiu. Aš noriu patikrint, ar jūs dar laikotės vieno iš Konstitucijos įstatymų. Kaukės yra neprivalomos. Ar jūs žinote tai? Čia parašyta“, – vaizdo įraše, kuriuo feisbuke dalinosi Lietuvos šeimų sąjūdis, vyriškis aiškina parduotuvės darbuotojai.

Sviesti kaukę nuo veido norima ne tik dėl daugiau laisvės suteikiančio galimybių paso. Neretam kovos su pandemija simbolis tiesiog įgriso.

„Žiauriai nusibodo kaukės, bet ką daryt. Aš šiaip jau nematau tų kaukių prasmės parduotuvėse – čia labai dideli plotai“, – LNK televizijai sakė į parduotuvę einanti moteris.

„Išvis jų nereikia“, – antrino kita.

„Manau, gal ir reikalingos, nes vis tiek atstumo reikia laikytis“, – svarstė kita prekybos centro klientė.

„Manau, kad tikrai reikalingos. Namuose jau turėjau incidentą su kovidu, taip, kad tikrai tai yra taip arti mūsų“, – tvirtino kita pašnekovė.

„Netrukdo man, viskas normaliai, greitai gal nereikės, kas skiepo eis. Mes pasiskiepiję, pasą turime, tai...“, – kalbėjo LNK kalbintas vyras.

Kilusį komunikacinį chaosą dabar priversti taisyti patys prekybos centrai. Lengva nėra – per dieną fiksuojama po keliasdešimt incidentų, veido neslepiančius tenka ne tik gaudyti, bet ir jėga raminti.

„Tikrai šiandien susiduriame su didžiule problema, kad klientai ne iki galo turbūt paskaitė tam tikrus pakeitimus ir mano, kad jeigu jau turi galimybių pasą, tai reiškia, kad tau nebeprivaloma veido kaukė. Tai yra netiesa, nes tose prekybos vietose, kuriose netikrinamas galimybių pasas iki rugsėjo 13 dienos, vis dėlto kaukės yra privalomos“, – LNK sakė „Iki“ prekybos centro atstovė Vaida Budrienė.

„Šią savaitę buvo situacija, kai susidūrėme su keliais atvejais, kai žmonėms tiesiog buvo galbūt neaišku ir jie nežinojo – jeigu aš turiu galimybių pasą, ar man dabar reikia dėvėti tą kaukę, ar nereikia, bet, kadangi jau gyvename prie vienokių ar kitokių reikalavimų pakankamai ilgą laiką, matyt, tai yra natūralu.

Kiekvieną kartą, kai atsiranda naujų priemonių, kyla neaiškumų ir tiesiog prireikia šiek tiek laiko, kad tiek darbuotojai, tiek pirkėjai prie to prisitaikytų“, – teigė prekybos centro „Lidl“ komunikacijos vadovas Valdas Lopeta.

Kaukės išliks privalomos iki rugsėjo 13-osios, kai šalyje įsigalios nepasiskiepijusių karantinas.

„Tikrai žmonės jau nebenori tų kaukių dėvėti, tai jie savo tą nenorą išreiškia tuo, kad jie jau pradėjo eiti į parduotuves ir sakyti, kad ne, mums nereikia, nes mes esame su galimybių pasu, bet taip nėra: galimybių pasas žmogui dar nesuteikia teisės visur būti be kaukių. Galimybių pasas tik suteiks teisę ateity“, – komentavo Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė.

Į prekybos centrus ir parduotuves, didesnes nei 1500 kv.m. rudenį pateks tik turintys galimybių pasą ar kitus dokumentus, liudijančius, kad žmogus pasiskiepijęs, persirgęs arba turi neigiamą testą. Tačiau jau dabar prašoma šarvuotis kantrybe – patikrinimai tikrai užtruks.

„Tas tikrinimas, jau dabar matome, kad bus ne vienos sekundės reikalas ir gal net ne dviejų. Turės žmogus pasižiūrėti, ar dokumentas tikras ir ar tas žmogus tikrai panašus į tą, kuris yra įvardintas dokumente – vyras, moteris ir maždaug amžius, nes tiksliai nustatyti tapatybę nebus įmanoma ir to nėra reikalaujama“, – LNK sakė R. Vainienė.

Žmonėms, turintiems galimybių pasą, kaukių dėvėjimas tiek uždarose, tiek atvirose vietose jau dabar yra rekomendacinis. Tiesa, tai galioja tose įstaigose, kurios pasirinko veikti tik su galimybių pasais.

Jo neturintiems dėvėti apsaugos priemones toliau privaloma visose laisvalaikio ir pramogų, apgyvendinimo įstaigose, parduotuvėse ar turgavietėse, paslaugų metu, viešojo maitinimo vietose, kino teatruose, renginiuose, atvirose bei uždarose vietose.

„Reikia suprasti vieną pagrindinį dalyką, kad tai yra ir pačio asmens apsauga neužsikrėsti virusu, nepasigauti jo, bet ir kitų asmenų, kuomet tu nežinai, ar esi platintojas, ar tu esi nešiotojas to viruso. Rekomenduočiau visais atvejais“, – paaiškino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Ingrida Skridailienė.

Nors prekybos viliasi rudenį gyventi laisviau, sveikatos apsaugos ekspertai siūlo įpročių nekeisti.

„Kaukių reikės ir kaukės neišskiriama mūsų kasdienybė“, – sakė I. Skridailienė.

Kaukių dėvėjimo taisyklių pažeidimai fiksuojami kaip vieni dažniausių. Bauda siekia 250 eurų.