„Kiekvienas, pasirinkęs Lietuvą savo priešu, taps Jungtinių Amerikos Valstijų priešu“, – lankydamasis Vilniuje 2002 metų lapkričio 23 d. sakė JAV tuometis prezidentas George'as Bushas.

Ši kelių sekundžių frazė Lietuvai – istorinė. Vilniuje viešėjęs Amerikos prezidentas išreiškė paramą stojant į NATO.

G. Bushas Vilniuje viešėjo praėjus metams po rugsėjo 11-osios. Lietuva dar iki šio vizito pažadėjo paramą amerikiečiams kovoje su teroristais.

„Suteikė teisę JAV lėktuvams lankytis šalyse su tam tikromis lengvesnėmis sąlygomis“, – LNK komentavo krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Po kelių metų Lietuva atsidūrė pasaulio dėmesio centre. Amerikiečių žiniasklaida skelbė, kad Lietuvoje prieš 15 metų galėjo veikti slaptas JAV žvalgybos kalėjimas, kuriame galėjo būti laikomi įtariamieji rugsėjo 11-osios teroro atakų organizatoriai.

Prieš keliolika metų Seimas atliko parlamentinį tyrimą – nustatyta, kad Lietuvoje leidosi su amerikiečių žvalgyba siejami lėktuvai, kad Lietuvos žvalgybininkai padėjo oro uostuose išvengti patikros, tačiau nepavyko surinkti įrodymų, kad lėktuvais į Lietuvą buvo atgabenti įtariami teroristai.

Amerikiečių kompanija „Netflix“ sukūrė dokumentinį filmą apie amerikiečių kovą su terorizmu. Jame kalbama apie Lietuvą – aukštas pareigas ėjęs amerikiečių pareigūnas pasakoja, kaip į tą šalį siųsti du agentai.

Kalbant apie tą šalį, rodomi pastato prie Vilniaus vaizdai. Sakoma, kad amerikiečiai čia laikė vieną svarbiausių teroristų.

„Buvau atsakingas už kovą su terorizmu. FTB vadovas Muelleris po pasitarimo Baltuosiuose Rūmuose pasikvietė mane ir pasakė: reikia į tą šalį nusiųsti du agentus. Pasakiau: gerai, padarysime. Kas nutiko – man pasakė, kad jie turi Abu Zubaydah“, – „Netflix“ pasakojo buvęs FTB pareigūnas Dale Watson.

Palestinietis Abu Zubaydah prieš pusantrų metų laimėjo bylą prieš Lietuvą. Europos Žmogaus Teisių Teismas nusprendė, kad jis neteisėtai buvo laikomas slaptame kalėjime Lietuvoje, įpareigojo sumokėti 130 tūkst. eurų.

Nors Lietuva neigia kalėjimo egzistavimą, kompensaciją A. Zubaydah pasirengusi mokėti. Tiesa, tą padaryti nėra lengva – A. Zubaydah laikomas Gvantanamo bazėje Kuboje.

Teisingumo ministerija LNK žinias informavo, kad tik šį mėnesį A.Zubaydah advokatė pateikė neva paties teroristo patvirtintą įgaliojimą pervesti pinigus, tik Lietuva nėra tikra, ar šis įgaliojimas tinkamai apostilizuotas – t. y. ar tikri antspaudai.

„Pareiškėjo advokatė tik šį mėnesį pateikė įgaliojimą, tačiau jis dar nėra apostilizuotas, kaip to reikalaujama, siekiant įsitikinti, kad užsienio valstybėje sudarytas dokumentas yra tikras. Pareiškėjo atstovei užbaigus reikiamas procedūras – apostilizavus įgaliojimą ir pateikus prašymą – kompensacija bus sumokėta nedelsiant“, – atsakyme LNK sako Teisingumo ministerija.

Nauji buvusio amerikiečių agento liudijimai kelia klausimų – kalėjimas Lietuvoje esą veikė 2005-2006 metais. Buvęs FTB pareigūnas tarnybą baigė trys metai prieš tai. Tiesa, pareigūno darbo metais A.Zubaydah jau buvo amerikiečių rankose.

„Tie liudijimai nebent sudomintų mūsų Generalinę prokuratūrą, kuri savo laiku buvo pradėjusi tyrimą“, – LNK sakė A. Anušauskas.

Tyrimo stadija dabar tokia:

„Ikiteisminis tyrimas 2014 metais pradėtas dėl galimo neteisėto žmonių gabenimo per sieną ir dėl piktnaudžiavimo. 2018 metais tiriama veika perkvalifikuota, atsižvelgiant į tai, kad Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendime nurodyti tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis požymiai. Procesinis sprendimas nepriimtas, įtariamųjų nėra“, – rašoma prokuratūros atsakyme LNK.

Lenkų prezidentas Aleksandras Kvasnevskis yra pripažinęs, kad Lenkijoje veikė slaptas amerikiečių žvalgybos kalėjimas. Prezidente tapusi Dalia Grybauskaitė kalbėjo, esą Vakarams nekyla abejonių, kad kalėjimas buvo ir Lietuvoje.

„Netiesioginių įtarimų turiu. Ne tik aš, bet ir tarptautinė visuomenė. Keliaudama po užsienį, būdama Briuselyje girdėjau tik vieną klausimą – ne abejonę, ar jie buvo, o tik: ką darysite? Vakarai neabejoja“, – yra sakiusi D. Grybauskaitė.

Bet ankstesni Lietuvos vadovai tikino nieko nežinoję.

„Nieko nemačiau, nieko negirdėjau per visą tą laiką, kiek aš dirbau“, – LNK yra sakęs ankstesnis šalies prezidentas Algirdas Brazauskas.

„Su manimi tikrai niekas nebuvo kalbėjęs“, – yra sakęs ir prezidentas Valdas Adamkus.

Per parlamentinį tyrimą nustatyta, kad tuomečiai Valstybės saugumo departamento (VSD) vadai neteikė Lietuvos vadovams informacijos, kaip tiksliai amerikiečiams padedama kovoje su teroristais.

„Kad ir ką sakytų tuometis VSD vadovas Pocius, jie (valstybės vadovai – aut.p.) nebuvo informuoti tinkamai. Dėl to, be abejo, jokių detalių nežinojo“, – komentavo A. Anušauskas.

Dalį duomenų amerikiečiai yra išslaptinę – pavyzdžiui, kad už kalėjimą kažkam Lietuvoje dosniai atlyginta. Sumokėtas neįvardijamas vienženklis skaičius milijonų dolerių.

Prieš keliolika metų vietos gyventojai LNK žinioms pasakojo, kad iki skandalų šį pastatą iš buvusių arklidžių perstatė angliškai kalbantys žmonės.

Vietiniai matė, kad pagrindinės statybos vyko viduje.

„Ir taip buvo užslėpta čia, nerealiai. Kiek jie žemių čia išvežė“, – tuomet sakė kaimynai.

Dabar pastatas priklauso Turto bankui, oficialiai tai – jojimo klubas su kavinės patalpomis. Dabar pastatu naudojasi ir dar bent ketverius metus naudosis VSD.