"Tą medžiagą, kurią naujai gavo archyvas, ištyrę skelbsime pagal savo procedūrą - pirmiausia turime kruopščiai patikrinti, išeliminuoti tuos, kurie yra prisipažinę, liustravęsi ir kurių bylos neviešintinos. Kol kas sunku pasakyti, kada tie nauji dokumentai gali būti paskelbti, bet, manau, vienas kitas mėnuo praeis, kol galėsime skelbti tą medžiagą.", - BNS sakė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovė Birutė Burauskaitė.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas konservatorius Arvydas Anušauskas praėjusią savaitę pranešė, kad vykdant KGB dokumentų viešinimą greitai bus paskelbtas 1700 agentų sąrašas ir 62 agentų kortelės, išskyrus tuos, kurie prisipažino bendradarbiavę su KGB.

Nuo paviešinti galimybė atsirado, kai KGB dokumentus VSD perdavė Lietuvos ypatingajam archyvui, teigė parlamentaras.

VSD Lietuvos ypatingajam archyvui nuo 2011 metų rugpjūčio 12 dienos iki 2012 metų sausio 27 dienos perdavė 75 KGB bylas ir beveik 400 atskirų KGB dokumentų. Tarp perduotų dokumentų buvo ir KGB agentų registracijos žurnalas, kuriame - apie 1700 KGB agentų pavardžių ir visi juos identifikuojantys duomenys bei 62 agentų kortelės, dar išsamiau juos apibūdinančios.

"Dabar jau galima paskelbti, kad VSD perdavė svarbius istorinius dokumentus. Tai padaryta po to, kai liustracijos darbas ir bendradarbiavusių su KGB gyventojų viešinimo klausimas įstatymu buvo patikėtas Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui", - sakė konservatorius A.Anušauskas.

Viešinama KGB medžiaga skelbiama tinklalapyje www.kgbveikla.lt.

"Ten parašyta, kad tai – "ypatingai vertingų agentų sąrašas". Jame surašyti tie žmonės, kurie ne atsitiktinai pakliuvo į KGB pinkles ar veikė trumpai, o tie, kurie KGB buvo ypač naudingi ir vertingi", - pabrėžė parlamentaras.

Jis VSD pasiūlė perduoti ir visą Tuskulėnų kapavietės tyrinėjimo medžiagą. Lietuvos genocido aukų muziejui perduota 2681 nuotrauka, fotojuostos, antropologinio tyrimo ataskaitos ir kiti istoriniu požiūriu įdomūs dokumentai.

Prieš 12 metų paskelbus liustraciją, prisipažino apie 1500 buvusių KGB bendradarbių.

Pasak NSGK vadovo, 2001-2004 metais liustracija net nebuvo vykdoma (išnagrinėtos vos dviejų neprisipažinusių agentų bylos), nors buvo žinių apie vadinamąją kabinetinę liustraciją. Tuo metu nuo 2005 metų iki 2011 metų Liustracijos komisija peržiūrėjo apie 462 neprisipažinusių KGB agentų bylas, bet pripažinti bendradarbiavusiais su slaptąja Sovietų Sąjungos struktūra duomenų pakako tik 68 asmenims.

Pasak A.Anušausko, dabar Ypatingajame archyve atsidūrė ta informacija, kurios dalis galėjo būti panaudota ir "kabinetinės liustracijos" metu.

Praėjusį mėnesį Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras viešai paskelbė buvusių KGB rezervo karininkų sąrašą, kuriame - 238 pavardės.

Internete galima pamatyti ir dalies buvusių karininkų asmens bylas. Paskelbtame sąraše yra nuskenuotos buvusio Valstybės saugumo departamento vadovo Arvydo Pociaus ir buvusio užsienio reikalų ministro Antano Valionio, kelių teisėjų bylos.