„Geroji žinia – atviro degimo nėra. Po truputį mažiname pajėgas įvykio vietoje. (…) Dirba 35 ugniagesiai, jiems į pagalbą važiuoja aštuoni kursantai“, – sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kanapickas.

Alytaus miesto mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė teigė, kad yra likę du nedideli gaisro židiniai.

„Tikriausiai gaisrą užgesinsime šiandien, tačiau padarinių likvidavimas ir žalos mastas ir kiekiai yra dar sunkiai įvertinami ir paskaičiuojami“, – sakė J. Šukevičienė.

Į ligoninę kreipėsi aštuoni žmonės

Sveikatos apsaugos viceministro Algirdo Šešelgio duomenimis, Alytuje į Kudirkos ligoninę per gaisro laikotarpį dėl galimo poveikio nuo gaisro kreipėsi aštuoni žmonės. Kol kas nėra galutinai patvirtinta, kad jie tikrai nukentėjo dėl gaisro.

„Žmonės laiku sureagavo, ir tas, kas vyko Alytaus mieste, labai didelio poveikio gyventojų sveikatai neturėjo. Žiūrėsime, koks buvo poveikis. Atliekami visi plataus mąsto matavimai, ir bandoma nustatyti užterštumo lygį.

Pagrindinis šleifas krypto į Alytaus rajoną. Pagrindiniai nukentėjusieji – Alytaus rajono Miklusėnų gyvenvietė, kur žmonės laiku sureagavo į mero paraginimus, ir gana didelė dalis žmonių paliko gyvenamąją vietą“, – sakė A. Šešelgis.

Alytaus miesto mero pavaduotoja sakė, kad padariniai sveikatai ir liekamieji reiškiniai dar pasireikš vėliau.

„Buvo paliesta didelė teritorija – jeigu imtume miesto gyventojus, tai – apie 50 tūkst. žmonių, jeigu imtume aplinkines teritorijas – Alytaus rajoną, kitas teritorijas – Birštoną, Prienus, Druskininkus ir kitas – tai susidarytų dar apie 50 tūkst. žmonių. (…) Buvo užtikrintos visos sąlygos, kad būtų suteikta galimybė gyventojams išvykti, medicininės rebilitacijos sporto centro pacientai visi laiku evakuoti, (…). Kelčiau klausimą dėl prevencijos ir sveikatos stiprinimo procedūrų“, – sakė J. Šukevičienė.

Nukentėjo keturi ugniagesiai

PAGD direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kanapickas informavo, kad į medikus dėl sveikatos sutrikimų kreipėsi keturi ugniagesiai. Trims iš jų diagnozuotas pervargimas, vienam – išduotas nedarbingumas iki pirmadienio.

Dar vienas ugniagesys susižalojo koją, jis buvo paskiepytas nuo stabligės ir tęsia tarnybą.

PAGD dirktoriaus pavaduotojas užtikrino, kad ugniagesiams yra užtikrinimas darbo ir poilsio režimas. Ugniagesio darbo pamaina trunka 24 val. , bet, pasak M. Kanapicko, jie nedirba nuolatos visą tą laiką, o keičia vienas kitą.

Planuojama vertinti ir ilgalaikes pasekmes

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga informavo, kad „Ekologistika nebuvo vertinama kaip didelės rizikos įmonė, todėl neturėjo specialių planų, kaip turėtų būti valdoma tokio tipo krizė.

„Įmonės, kurios yra padidintos rizikos – chemijos gamyklos arba panašios, kur yra labai didelė gamyba, jos turi savo atskirus planus. Šiuo atveju tokio plano nebuvo, nes dėl kažkokių priežasčių tai nebuvo vertinama kaip didelės rizikos įmonė“, – sakė A. Veryga.

Pasak ministro, sunku nuspėti, kas gali užsidegti.

„Ten, kur tie atvejai yra dažnesni – pavyzdžiui, miškų gaisrai, tokią informaciją tarnybos turi jau dabar, nes turi praktikos. Bet atsitikus nenumatytum įvykiui, natūralu, kad ieškoma pasaulinių praktikų, ieškoma, kas ten yra nustatyta“, – sakė A. Veryga.

Ministro nuomone, jau dabar visi gyventojai, kurie turi bent menkiausių nusiskundimų, turi galimybės sulaukti pagalbos. Po šios situacijos planuojama daryti biomonitoringą.

„Tai reiškia, kai iš žmogaus kraujo, šlapimo, paimtos tam tikros medžiagos, leidžia pasižiūrėti tam tikrus ilgalaikius reiškinius, bet tai yra ilgai trunkantis procesas. Jis kažkokių trumpalaikių pasekmių neišaiškina, neįvertina“, – sakė A. Veryga.

Gaisras Alytuje, įmonėje „Ekologistika“, kilo spalio 16 dienos naktį.