Rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ 2020 m. birželio 5-8 d. dienomis atliktų apklausų duomenimis, 2 iš 10 gyventojų nepritaria karantino nutraukimui.

Skiepytųsi ne visi, į renginius taip pat neskuba

Apklausa taip pat atskleidė, kad, atsiradus skiepams nuo koronaviruso, jei šie nebūtų privalomi, skiepytis pasiryžtų 47 proc. respondentų. Tuo metu 38 proc. apklaustųjų nurodė, kad skiepytis neketina. Į galimybę pasiskiepyti palankiau žiūri vyrai ir vyresni žmonės, miestų bei didmiesčių gyventojai.

Dar prieš karantino atšaukimą sušvelnėjus sąlygoms renginių organizavimui, gyventojai vis dėlto neplanuoja užplūsti laisvalaikio ir pramogų vietų. Atlikus apklausą paaiškėjo, kad koncertuose ar kituose pramoginiuose renginiuose artimiausiu metu ketina apsilankyti mažiau nei pusė – 39 proc. – apklaustųjų.

Dažniausiai minimi renginiai atviroje erdvėje (26 proc.). Uždaroje erdvėje vykstančiuose renginiuose ketina apsilankyti 4 proc. apklaustųjų, o renginiuose tiek uždaroje, tiek atviroje erdvėje – 9 proc. apklaustųjų. Pagrindinė gyventojų grupė, ketinanti apsilankyti tokiuose renginiuose, – jaunesni nei 30 metų žmonės.

Karantinas atšaukiamas nuo trečiadienio

„Delfi“ primena, kad Vyriausybė apsisprendė karantiną atšaukti po birželio 16 dienos. Šiam sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pasiūlymui pritarė ministrų kabinetas. Iš karto po sprendimo atšaukti karantiną buvo apibrėžtos ir likusios galioti šalies lygio ekstremalios situacijos sąlygos.

Atšaukus karantiną, šalyje liks galioti ekstremali situacija šalies mastu. Tam iš karto po karantino nutraukimo pritarė ministrų kabinetas.

„Valstybės ekstremalių situacijų komisijos (VESK) posėdyje pirmadienį buvo konstatuota, kad koronaviruso (COVID-19) plitimo grėsmės rizika vis dar išlieka, be to, nėra atmestina ir antros sergamumo bangos pasireiškimo galimybė“, – rašoma dokumente, kuriuo siūloma ir toliau palikti valstybės lygio ekstremalią situaciją.

Nuo 2020 m. birželio 17 d., 00:00 val., iki 2020 m. liepos 16 d., 24:00 val., bus pratęsta laikina vidaus sienos kontrolė vykdant į Lietuvos Respubliką atvykstančių asmenų patikrinimus prie vidaus Europos Sąjungos sienos. Pasibaigus karantinui, leidžiama teikti visas paslaugas, leidžiama prekyba viešose prekybos vietose, veikla laisvalaikio ir pramogų vietose, viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų, lošimo namų (kazino) ir lošimo automatų, bingo salonų darbo veikla, kultūros, pramogų, sporto ar kiti renginiai.

Jie turi būti organizuojami ir vykdomi užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

Pakeistame nutarimo projekte apibrėžta ir renginių organizavimo bei vykdymo tvarka.

Nuo 2020 m. birželio 17 d. iki 2020 m. birželio 30 dienos bus leidžiami renginiai atvirose erdvėse, kai renginyje dalyvauja ne daugiau nei 700 žiūrovų ir (ar) dalyvių, o uždarose erdvėse, kai renginyje dalyvauja ne daugiau nei 150 žiūrovų ir (ar) dalyvių.

Nuo liepos 1 iki 16 dienos šie skaičiai keistųsi.

Atvirose erdvėse renginiai būtų leidžiami, kai dalyvauja ne daugiau nei 1 000 žiūrovų ir (ar) dalyvių, o uždarose erdvėse, kai renginyje dalyvauja ne daugiau nei 200 žiūrovų ir (ar) dalyvių.

Teikiant ambulatorines asmens sveikatos priežiūros paslaugas, bus leidžiama pačioms įstaigoms pasirinkti, kokia forma bus tęsiamos konsultacijos, – nuotoliniu ar kontaktiniu būdu.

Karantinas visoje šalyje buvo paskelbtas prieš beveik 3 mėnesius – kovo 16 dieną.