Antrąjį 2017 metų ketvirtį vidutinė senatvės pensiją turint būtinąjį stažą buvo 288 eurai, neturint – 159 eurai. Antrąjį 2018 metų ketvirtį šie dydžiai buvo atitinkamai 36 eurais ir 20 eurų didesni.

„Sodros“ vyriausioji patarėja Julita Varanauskienė sakė, kad pagaliau senatvės pensijų augimo tempas buvo toks pat kaip ir draudžiamųjų pajamų.

„Santykis su dirbančiaisiais žmonėmis nesikeičia, auga vienodai. Kurį laiką buvo, kad dirbančiųjų pajamos augo daugiau negu pensininkų ir jiems santykinai padėtis blogėjo“, – sakė ji.

Tačiau pusė senatvės pensininkų tebegauna 300 eurų neviršijančias pajamas.

„Sodros“ duomenimis, tarp 200 ir 300 eurų dydžio senatvės pensiją Lietuvoje gavo beveik 250 tūkst. gyventojų.

Senatvės pensijų gavėjų pasiskirstymas pagal pensijos dydį

Kitos išmokos irgi augo

J. Varanauskienė dar pastebėjo, kad didėjant gyventojų pajamoms, didėja ir su darbo užmokesčio dydžiu susietos socialinio draudimo išmokos – ne tik indeksuojamos pensijos. Auga ir ligos, motinystės, nedarbo atveju išmokamos sumos.

Antrąjį ketvirtį išlaidos nedarbo ir ligos draudimui didėjo sparčiau negu šių rūšių draudimo įmokų vertė.

„Nedarbo draudimo išlaidų didėjimas susijęs su nuo 2017 metų liepos įsigaliojusiais nedarbo draudimo įstatymo pakeitimais – sumažėjo stažo reikalavimai nedarbo draudimo išmokai gauti, pailgėjo išmokos mokėjimo trukmė ir padidėjo pati išmoka – jos santykis su darbo užmokesčiu.

Ligos draudimo išlaidų didėjimui be kita ko įtakos turi ir prociklinė elgsena – susirgę žmonės ekonominio pakilimo metu drąsiau ima nedarbingumo pažymėjimus, o jų trukmė būna ilgesnė“, – sakė J. Varanauskienė.

Nors bendras „Sodros“ biudžeto įplaukų ir priskaičiuotų piniginių išlaidų balansas antrąjį ketvirtį yra teigiamas, vis dėlto deficitiniai kai kurių draudimo rūšių biudžetai ekonominio pakilimo laikotarpiu mažina galimybes kaupti rezervą cikliškai pasikartojantiems ekonomiškai sunkesniems laikams – kai pajamos ir socialinio draudimo įmokos neišvengiamai sumažėja, pensijas mažinti galimybė nenumatyta, o besikreipiančių dėl nedarbo išmokos padaugėja.

„Netolima praeitis rodo, kad ekonominiam sunkmečiui ruoštis verta ekonominio pakilimo laikotarpiu“, – įspėjo J. Varanauskienė.