– Kada ateis žiema? Ar dar verta tikėtis, kad ji ateis?

– Tikėkimės, kad ateis. Šiais metais jau ne, bet šį sezoną tikrai turėtų ateiti. Tik turime labai daug šuoliukų – į šilumą, o paskui vėl į lengvą šaltuką. Pasižiūrėjau į duomenis ir galiu pasakyti, kad pati žemiausia temperatūra, kuri buvo šį gruodį siekė 8 laipsnius šalčio. Kur tai matyta?

Turėjome ir rekordą, kai temperatūra siekė 11 laipsnių. Buvo tokia sutrikdyta Atlanto cirkuliacija – tai šiek tiek iš Šiaurės vakarų, tai pietvakarių. Oras buvo banguotas. Panašu, kad pirmąją naujų metų dieną sulauksime didelių pokyčių – iš gana šiltos 6 laipsnių temperatūros keliausime į šaltesnį orą.

– Kalbant apie visus praėjusius metus. Kaip juos apibūdintumėte?

– Buvo gerokai šiltesni ir turbūt sausesni nei būna įprastai. Galima sakyti, kad per visus metus buvo tik du mėnesiai su neigiama anomalija. Tai reiškia, kad mėnesio temperatūra buvo žemesnė, negu jai priklauso. Tai buvo spalis ir sausis, visi kiti mėnesiai buvo šiltesni. Ypač šiltas buvo birželis, vidutinė mėnesio temperatūra siekė apie 20 laipsnių. Buvo viršytas rekordas nuo 1960 metų, bet taip pat birželis buvo šiltesnis net ir už liepą, o šis mėnuo dažniausiai pas mus būna šilčiausias.

Izolda Marcinonienė

Labai šiltas ir sausas buvo pavasaris, gegužę turėjome sausrą ir 30 laipsnių, birželį pasiekėme absoliutų rekordą, nes buvo 35, 7 Kaišiadoryse. Tos dienos vakarą sulaukėme ir galingų reiškinių, krušos, liūčių. Juos jau buvo galima apibūdinti stichiniais reiškiniais.

Visada, kai oras pereina iš karščio, tropinio oro į vidutinių platumų orą, galima sulaukti tokių audringų reiškinių. Ši vasara būtent tuo ir pasižymėjo, mes turėjome 9 stichinius meteorologinius reiškinius ir vieną katastrofinį, tai nutko Pasvalyje, kai labai daug prilijo per pusantros valandos. Rugsėjo pabaigoje turėjome šalnų (23-24 dienomis).

– Ar tokie orai reiškia, kad keičiasi klimatas?

– Keičiasi. Skaičiau, kad vyksta ne tik klimato kaita, bet ir klimato krizė. Matyt, mes taip smarkiai dar nejaučiame, bet pietinės šalys tikrai jaučia ir kenčia. Klimatas keičiasi ir tai parodo didelis kontrastas tarp skirtingų mėnesių. Pavyzdžiui, vienas spalio dešimtadienis buvo labai šaltas, o paskui – staigiai atšilo. Birželis buvo labai šiltas, o liepa šalta. Spalis šaltas, o laipkritis – vėlgi šiltas.

Palanga

Tas orų kontrastingumas – vienas iš dalykų, parodančių, kad vyksta klimato kaita. Tokiems pokyčiams reikia ruoštis ir nenustebti.

– Kokia laukia Naujųjų naktis?

Fejerverkai turėtų matytis, tai priklausys nuo jų galingumo (juokiasi). Žinoma, svarbu neteršti gamtos. Bus debesuota, lietus pereis į šlapdribą. Tie, kurie švęs ilgiau, turėtų būti pasiruošę, kad paryčiais bus slidu.

Reikėtų ir šalikų, nes bus žvarbu. Šalčio nebus daug, bet bus vėjuota, žvarbu. Dieną turėtų būti saulės, temperatūra sieks iki 1-6 laipsnių. O sausio 2 dieną jau nebeturėtų būti kritulių, bet išliks vėjuota, atsisuks iš pietvakarių.

Audringa jūra // Virginijos Kesminės nuotr.

Naktį bus apie -2, o dieną gali šilti iki 7 laipsnių. Penktadienio naktį sulauksime lengvo šaltuko 0-5, vėjas nudžiovins, plikledžio neturėtų būti, o dieną bus be kritulių. Tačiau penktadienio vakare atkeliauja debesų šleifas ir prasidės lietus.

– Kur baltos snaigės ir sniegas?

– Panašu, kad šeštadienį ir sekmadienį sulauksime orų maišalynės. Lietų keis šlapdriba, tik panašu, kad sekmadienį Aukštaitijoje turėtų būti sniego, bet vakariniuose rajonuose tie krituliai bus skysto pavidalo. Temperatūra sukiosis apie 0.

Modeliai rodo, kad pirmos dvi sausio savaitės bus šiltesnės nei įprasta joms. Pirmoji savaitė bus drėgnesnė, antroji apie normą.