Atvejai

Paskutinės paros naujų atvejų skaičius: 487

Paskutinių 7 d. naujų atvejų vidurkis parai: 506

Paskutinių 7 d. pokytis, palyginti su ankstesnėm 7 d.: -25.9%

Iš viso buvusių/esamų atvejų skaičius (iš jų laboratoriškai patvirtintų: 184287): 189058

Statistinis šiuo metu sergančių asmenų skaičius (deklaruotas: 62586): 11096

Statistinis gyvų pasveikusių asmenų skaičius (deklaruotas: 120287): 171777

Atvejai mirčių dėl bet kokių priežasčių: 6185

Epidemiologiniai tyrimai

Per parą epidemiologiškai ištirtų atvejų skaičius: 802

Per parą dėl rizikingo sąlyčio izoliuotų asmenų skaičius: 1236

Per parą izoliuotų atvykusių asmenų skaičius: 551

Bendras saviizoliacijoje esančių asmenų skaičius: 20994

Vakcinavimas

Per praėjusią parą vakcinuota pirma skiepo doze: 4204

Per praėjusią parą vakcinuota antra skiepo doze: 1486

Iš viso vakcinuota pirma skiepo doze: 84150

Iš viso vakcinuota dviem skiepo dozėmis: 51844

Iš viso laukiančiųjų antros skiepo dozės (84150 - 51844): 32306

Iš viso panaudota vakcinų (84150 + 51844): 135994

Ligoninių rodikliai

Naujai per parą į stacionarą paguldyti pacientai dėl COVID-19 ligos: 97

Naujai pradėtų gydyti taikant deguonies terapiją COVID-19 pacientų skaičius: 68

Naujai pradėtų gydyti taikant dirbtinę plaučių ventiliaciją COVID-19 pacientų skaičius: 4

Užimtos COVID-19 gydymui skirtos lovos (iš 2071): 1027

Užimtos lovos su deguonies tiekimu COVID-19 gydymui (iš 1794): 901

Užimtos RITS COVID-19 gydymui skirtos lovos (iš 254): 130

Užimtos RITS lovos su DPV aparatais, skirtos COVID-19 pacientų gydymui (iš 250): 79

Užimtos High-flow deguonies sistemos, skirtos COVID-19 pacientų gydymui (iš 121): 34

Užimtos EKMO sistemos COVID-19 pacientams gydyti (iš 3): 1

Laikinai nedarbingi dėl COVID-19 ligos gydytojai (iš 8294): 28

Karantine / izoliacijoje dėl COVID-19 esančių gydytojų (iš 8294): 19

Laikinai nedirbančių dėl kitų nei COVID-19 priežasčių gydytojų (iš 8294): 538

Laikinai nedarbingi dėl COVID-19 ligos slaugytojai (iš 12959): 132

Karantine / izoliacijoje dėl COVID-19 esančių slaugytojų (iš 12959): 37

Laikinai nedirbančių dėl kitų nei COVID-19 priežasčių slaugytojų (iš 12959): 1063

Bendras mirčių nuo COVID-19 skaičius viršijo 3 tūkst.

Praėjusią parą nuo COVID-19 pasveiko 1679 asmenys.

Pastarųjų 14 dienų sergamumas koronavirusine infekcija 100 tūkst. gyventojų siekia 298 atvejus.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 189 tūkst. 58 žmonės.

Statistiškai pasveiko ir šiuo metu yra gyvi 171 tūkst. 777 žmonės (deklaruotas: 120 tūkst. 287 žmonės), statistiškai šiuo metu serga 11 tūkst. 96 žmonės (deklaruotas: 62 tūkst. 586 žmonės).

Statistikos departamentas pranešė, jog ketvirtadienį pradėti skelbti duomenys pagal naują metodiką. Sergančiųjų skaičius išskirtas į deklaruotą sergančiųjų skaičių ir statistinį sergančiųjų skaičių.

„Deklaruotas sergantysis – tai asmuo, kuriam buvo patvirtintas ligos atvejis, bet ligos kortelė dar neuždaryta, ligos pabaiga nepatvirtinta gydytojo. Statistinis sergantysis – tai asmuo, kuriam liga buvo patvirtinta per pastarąsias 28 dienas“, – teigiama pranešime.

Anot departamento, statistinių sergančiųjų rodiklis gali būti tikslesnis vertinant populiacijos sergamumą, nes tarp deklaruotų sergančiųjų gali būti atvejų, kai asmuo jau nebeserga aktyvia COVID-19 ligos forma, bet šeimos gydytojas nėra patvirtinęs ligos pabaigos dėl įvairių priežasčių.

Praėjusią parą pirmąja vakcinos doze paskiepyti 4204, antrąja doze – 1486 žmonės.

Lietuvoje pirmąja vakcinos nuo COVID-19 doze iš viso paskiepyta 84 tūkst. 150 žmonių, abiem dozėmis – 51 tūkst. 844 žmonės.

Praėjusią parą šalyje atlikta 6216 laboratorinių tyrimų dėl įtariamo koronaviruso, iš viso nuo pandemijos pradžios jų atlikta 1 mln. 978 tūkst. 241.

COVID–19 STATISTIKA – IŠSAMIAU IR TIKSLIAU

Nuo vasario 11 dienos keičiasi COVID-19 statistikos pateikimas visuomenei. COVID-19 pandemijos statistika bus rengiama iš pirminio duomenų šaltinio – e. sveikatos sistemos (ESPBI IS). Operatyvi praėjusios paros ataskaita bus papildyta dar detalesne statistika, duomenys pateikiami įvairiais pjūviais. Tai leis visuomenei geriau suprasti esamą padėtį šalyje ir palyginti ją su kitomis valstybėmis.

„Šiuo metu COVID-19 statistika ir situacijos stebėsena yra gyvybiškai svarbi šaliai vadovaujantiems ir sprendimus priimantiems žmonėms, verslui, visiems Lietuvos gyventojams. Atsakingai rengėmės pateikti operatyvią ir tikslią statistiką, kuri atitiktų sprendimų priėmėjų ir gyventojų poreikius“, – sako Lietuvos statistikos departamento generalinė direktorė dr. Jūratė Petrauskienė.

Pradėjus duomenis skelbti iš pirminio šaltinio bus išvengta neatitikimo tarp faktinio įvykio ir skelbiamų duomenų, užtikrinama duomenų kokybė. Rodikliai skaičiuojami pagal su kitomis institucijomis suderintą skelbimo tvarką, remiantis operacijų vadovo sprendimais bei atsižvelgiant į Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir ekspertų rekomendacijas.

Pagrindiniai pokyčiai kasdieninėje operatyvios COVID-19 statistikos ataskaitoje:

· Savivaldybių spalvinės zonos (žemėlapis) nuo šiol bus keturios, pagal LR Vyriausybės patvirtinto Laipsniško karantino režimo ribojimų keitimo plano rodiklius: 1) naujų atvejų skaičių per 14 d. tenkantį 100 tūkst. gyventojų 2) teigiamų diagnostinių tyrimų dalį nuo visų atliekamų tyrimų per 7 d. Į ataskaitą įtrauktas ir pandemijos pagreitis, parodantis, kaip keičiasi (didėja ar mažėja ir kaip stipriai) paros naujų patvirtintų atvejų skaičius (greitis).

· Įtrauktas bendras galimai imunitetą turinčių asmenų skaičius, skaičiuojamas susumavus abejomis dozėmis vakcinuotų ir liga persirgusių asmenų skaičius.

· Sergančiųjų skaičius išskirtas į 1) deklaruotą sergančiųjų skaičių ir 2) statistinį sergančiųjų skaičių. Deklaruotas sergantysis – tai asmuo, kuriam buvo patvirtintas ligos atvejis, bet ligos kortelė dar neuždaryta, ligos pabaiga nepatvirtinta gydytojo. Statistinis sergantysis – tai asmuo, kuriam liga buvo patvirtinta per pastarąsias 28 dienas. Pastarasis rodiklis gali būti tikslesnis vertinant populiacijos sergamumą, nes tarp deklaruotų sergančiųjų gali būti atvejų, kai asmuo jau nebeserga aktyvia COVID-19 ligos forma, bet šeimos gydytojas nėra patvirtinęs ligos pabaigos dėl įvairių priežasčių. Pavyzdžiui, naujausiais duomenimis, statistinis sergančiųjų skaičius sudaro 11 096, o deklaruotas e. sveikatoje – 62 586. Statistinis skaičius yra mažesnis būtent dėl tos priežasties, kad pasveikusiais jie pripažįstami po 28 d., net jei e. sveikatoje įrašo apie pasveikimą nėra. Atkreiptinas dėmesys, kas sergančiųjų ilgesnį laiką tikrai yra, tačiau statistiškai jie didelės įtakos neturi.

· Išsamiai pateikta laboratorinių tyrimų statistika (tyrimų bei teigiamų atsakymų skaičiai) pagal šiuos tyrimų tipus: PGR (molekulinės diagnostikos tyrimas aptinkantis viruso genetinę medžiagą), antigeno testas (aptinkantis viruso baltymus), serologinis (kraujo) antikūnų testas (aptinkantis susiformavusį imunitetą virusui).

· Su COVID-19 liga susijusių mirčių rodikliai pateikti pagal tris skirtingus apibrėžimus: du – pagal medicininį mirties liudijimą (siauresnis ir platesnis apibrėžimas) ir vieną – atsižvelgiant į teigiamą diagnostinį tyrimą ir asmens mirties datą. Pirmasis rodiklis parodo mirusių asmenų, kurių mirties liudijime gydytojai kaip pagrindinę mirties priežastį nurodė COVID-19 ligą. Antrasis rodiklis papildomai apima ir kitus mirties atvejus, kuriuose pagrindinė, tiesioginė, tarpinė mirties priežastys ar kita svarbi patologinė būklė gydytojų buvo nurodyta COVID-19 liga arba koronavirusas. Trečiasis rodiklis mirties aspektą leidžia vertinti plačiau, kaip rekomenduoja PSO, jis aprėpia beveik visus atvejus, kuomet asmuo mirė turėdamas ne senesnį nei keturių savaičių teigiamą diagnostinio tyrimo atsakymą. Detalūs rodiklių skaičiavimo aprašymai ir išimtys bus pateikti kartu su pačiais rodikliais. Naujausiais duomenimis, iš viso nuo pandemijos pradžios nuo COVID-19 ligos mirusių žmonių skaičius sudaro 3 013, mirusiųjų, kai COVID-19 liga pažymėta kaip tarpinė priežastis, skaičius sudaro 5 192, o mirusiųjų, turint ne senesnį nei keturių savaičių teigiamą diagnostinio tyrimo atsakymą, skaičius – 5 840. Atkreipiame dėmesį, kad išorinės mirties priežastys neįskaičiuojamos.

· Įtraukti bendri izoliacijoje esančių, dėl didelės rizikos sąlyčio izoliuotų ir per praėjusią parą atvykusių iš paveiktų šalių asmenų, kuriems taikoma izoliacija, skaičiai.

Didžioji duomenų dalis imama iš pirminio šaltinio – e. sveikatos sistemos (ESPBI IS). Keturis rodiklius Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) Lietuvos statistikos departamentui pateiks iš savo valdomos Užkrečiamų ligų, galinčių išplisti ir kelti grėsmę, stebėsenos ir kontrolės informacinės sistemos (ULSKIS): per praėjusią parą epidemiologiškai ištirtus atvejus, bendrą izoliacijoje esančių asmenų skaičių, per praėjusią parą atvykusių iš paveiktų šalių, kuriems taikoma izoliacija, skaičių ir per praėjusią parą izoliuotų dėl didelės rizikos sąlyčio turėjimo asmenų skaičių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (450)