Niekaip „Azovstal“ gamyklos Mariupolyje negalintys užimti rusai griebiasi vis naujų ginklų, skelbia LNK žinios. Ukrainiečiai praneša, kad ant šios gamyklos savaitgalį buvo numestos fosforo arba kitokios padegamosios bombos. Jų degimo temperatūra, esą siekia 2500 laipsnių Celsijaus. Ir užgesinti beveik neįmanoma. Maža to, Mariupolio meras paviešino nuotraukas, kuriose matyti bombos su užrašais.

Regis rusai savaip pasveikino Ukrainą su pergalę „Eurovizijoje“. Ant bombų rusų kalba parašyta „Kalush, kaip norėjai, ant „Azovstal“ ir angliškai „Padėkite Mariupoliui, padėkite „Azovstal“ dabar“, ir data – gegužės 14–oji.

Ukrainai pergalę „Eurovizijoje“ laimėjusios grupės „Kalush Orchestra“ atlikėjas šiuos žodžius ištarė scenoje.

Gamykloje likusių kovoti karių žmonos ir motinos baiminasi, kad greitai juos išgelbėti gali būti jau per vėlu.

„Jis man pasakė, kad žiedas aplink gamyklą vis siaurėja, tad artėja pabaiga ir ji bus greitai“, – sakė vieno gamyklos gynėjo žmona Natalia.

Moteris sakė besitikinti dar kartą pamatyti savo vyrą.

„Suvokiu, kad greičiausiai jau nebėra šansų, bet širdimi jaučiu, kad dar galime juos išgelbėti“, – sakė Natalia.

Savo vyro, trijų metų vaiko tėvo laukia ir Julija.

„Kaip ir kiekviena moteris verkiu. Labai jo pasiilgau, man jo taip trūksta. Tai didelė tragedija man ir mano šeimai. Mūsų santykiai yra puikūs. Mums tai yra labai ilgas laikas būnant atskirai. Jis visada man siųsdavo žinutes sakydamas – brangioji, man reikia grįžti, kad pabūčiau su tavimi“, – pasakojo moteris.

Civiliai iš gamyklos teritorijos evakuoti prieš savaitę, tačiau Rusija atmeta visas kovotojų evakuacijos galimybes.

„Žinoma, aš turiu jį pamatyti. Jis yra mano sūnus ir jam reikia grįžti. Jis žino, kad aš jo laukiu, neabejoju, kad jis sugrįš“, – kalbėjo vieno gamyklos gynėjo motina Svitlana.

Karas Ukrainoje

Pranešama, kad didelė automobilių kolona su pabėgėliais iš Mariupolio saugiai pasiekė Ukrainos kontroliuojamą Zaporižės miestą. Žmonės esą prieš tai turėjo savo jėgomis išvykti iš Mariupolio ir pasiekti už 80 kilometrų esantį Berdianską. Iš čia jie 200 kilometrų keliavo į Zaporižę.

Koloną, kaip teigiama, sudarė nuo 500 iki 1000 automobilių. Tai esą buvo didžiausia evakuacija iš miesto nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios.

Ukrainos pareigūnai informuoja, kad Maskva ruošiasi Mariupolyje surengti referendumą dėl miesto prisijungimo prie Rusijos. Manoma, kad įvyks panašus scenarijus, kaip ir planuojamas Pietų Osetijoje.

Ukrainos pajėgos Luhansko srityje ruošiasi dviem dideliems rusų puolimams.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas, kad Rusijos kariai iš dalies laimi Donecko pakraščiuose. O kitose teritorijose rusų pajėgos persigrupuoja arba išlaiko tas pačias pozicijas.

„Situacija Donbase išlieka labai sunki. Rusijos kareiviai vis dar bando išeiti bent kažkiek pergalingai. Ypač beprotiškai tai atrodo jau praėjus daugiau nei 80 dienų pilno masto invazijos dienai, bet jie nenuleidžia rankų. Esu dėkingas kiekvienam, kuris ginasi ir priartina Donbasą, Paazovę ir Chersoną prie to, kas dabar vyksta Charkivo srityje.

Žingsnis po žingsnio mes verčiame okupantus palikti Ukrainos žemę. Priverskime juos palikti ir Ukrainos vandenis“, – situaciją vertino Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Ukrainiečiai savaitgalį išplatino vaizdo įrašą, kuriame matyti Luhansko srityje ukrainiečių numuštas rusų sraigtasparnis, tai vienas brangiausių sraigtasparnių pasaulyje, kainuojantis apie 15 milijonų eurų.

Rusija atakavo ir karinius taikinius vakarų Ukrainoje. Pirmą kartą per maždaug savaitę regione netoli Lenkijos sienos aidėjo oro pavojaus sirenos.

„Priešas juos paleido iš Juodosios jūros, tikriausiai iš povandeninių laivų. Keturios priešo raketos pataikė į vieną iš karinės infrastruktūros objektų Lvivo srityje. Objektas buvo visiškai sunaikintas, aukų ar sužeistųjų nėra, medikų pagalbos niekas neprašė“, – pasakojo Lvivo karinės–civilinės administracijos vadovas Maksim Kozyckij.

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija teigia, kad Rusija jau tikriausiai prarado trečdalį savo kovai parengtų sausumos pajėgų.

NATO tvirtina, kad Rusijos kariuomenės puolimas atrodo išsikvepiantis. Aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas sako, kad Ukraina gali nugalėti Rusiją ir ragina aljanso nares ir toliau siųsti karinę pagalbą Ukrainai.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: