Gelbėtojai kalba, kad kol kas bando patraukti metalines pastato konstrukcijas, kad galėtų įvežti techniką.

„Bandome išmontuoti konstrukcijas, kad būtų galima įnešti techniką, nes metaliniai elementai yra labai sunkūs ir dideli. O jų išardyti rankomis neįmanoma. Padarysime praėjimą, per kurį technika galės įvažiuoti“, – pasakojo vienas iš gelbėtojų.

Dingusiais paskelbti keliasdešimt žmonių, auga sužeistųjų ir aukų skaičius. Teigiama, kad per ataką centre galėjo būti apie tūkstantį žmonių.

„Ėjau namo iš darbo ir tada įvyko sprogimas, išdužo langai, aš parkritau. Ir tuomet po maždaug 10 ar 15 minučių sprogo dar kartą. Supratau, kad turiu bėgti, bėgau iš visų jėgų. Tai buvo baisu“, – kalbėjo išsigelbėjusioji Kateryna.

„Buvau už 500 metrų nuo sprogimo vietos. Tai buvo grynas teroras, neturiu žodžių tam apibūdinti, tai buvo siaubinga. Galėjau ten būti, bet man pasisekė“, – teigė vietos gyventoja Oleksandra.

Rusai į Kremenčuką paleido dvi raketas – viena pataikė į prekybos centrą, kita – į miesto stadioną.

Teigiama, kad raketos oras–žemė buvo paleistos iš ilgojo nuotolio bombonešių Rusijos Kursko srityje.

„Rusijos ataka prekybos centrui Kremenčuke yra vienas įžūliausių teroro aktų Europos istorijoje. Ramus miestas, eilinis prekybos centras. Viduje – moterys, vaikai, paprasti civiliai. Prieš paskelbiant oro pavojaus signalą viduje buvo apie tūkstantį žmonių. Laimei, kiek mes dabar žinome, daugeliui žmonių pavyko pabėgti.

Bet viduje vis dar buvo žmonių: darbuotojų, kai kurie lankytojai. Tik visiškai beširdžiai teroristai, kuriems neturėtų būti vietos žemėje, galėtų smogti raketomis į tokį objektą. Tai nėra klaidingas raketų pataikymas, tai yra apskaičiuotas Rusijos smūgis į šį prekybos centrą“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis kreipėsi į JAV, prašydamas pripažinti Rusiją valstybine terorizmo rėmėja.

„Rusija tapo didžiausia teroristine organizacija pasaulyje. Ir tai yra faktas. Ir tai turi būti juridinis faktas. Ir visi pasaulyje turėtų žinoti, kad perkant ar gabenant rusišką naftą, palaikant ryšius su Rusijos bankais, Rusijos valstybei mokant mokesčius ar muitus reiškia, kad duodi teroristams pinigų“, – tikino Ukrainos vadovas.

Jo teigimu, prekybos centre sprogo kasetinio ginklo sviedinys.

Rusai toliau naikina Lysyčanską – tyčia apšaudytos trys siurblinės, sugriauti du tiltai, kelio tunelis. Sugriauta daugiabučių, kai kuriose gatvėse nebeliko privačių namų.

Okupantai mieste apšaudė turgų, taip pat žmones, susirinkusius prie dalijamo geriamo vandens. Per ataką žuvo mažiausiai 8 žmonės, tarp jų du nepilnamečiai.

Lysyčanskas yra paskutinis didelis miestas Luhansko srityje, kontroliuojamas Ukrainos pajėgų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: