Tiesa, vilties dar yra. Atsižvelgus tik į rinkimuose tikrai dalyvausiančių piliečių nuomonę, liberalai surinktų 5,5 proc., rodo visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ apklausa, kurią skelbia dienraštis „Lietuvos rytas“. Derėtų įskaičiuoti ir galimą pusantro procento paklaidą bei tai, kad net daugiau nei penktadalis - 22 proc. apklaustųjų - dar nebuvo nusprendę, ką žymės rinkimų biuletenyje.

Smuko daugiau nei dvigubai

Po korupcijos skandalo Liberalų sąjūdžio reitingas smuko daugiau nei dvigubai: – nuo 8,9 proc. gegužę iki 3,6 proc. birželį.

„3,6 proc. – Liberalų sąjūdis balansuoja tiesa iškritimo riba. 5,3 procentinio punkto kritimas – labai labai ryškus“, – BNS sakė bendrovės „Vilmorus“ direktorius sociologas Vladas Gaidys, turėdamas omenyje 5 proc. barjerą partijoms, kuris reikalingas patekti į Seimą.

Sociologas prisipažino pats nesitikėjęs tokio smarkaus šios partijos reitingo kritimo.

Jo teigimu, tokie rezultatai rodo, kad Liberalų sąjūdžio rinkėjas, matyt, yra jautrus korupcijos apraiškoms. Buvęs Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis neseniai sulaukė įtarimų dėl 106 tūkst. eurų kyšio ėmimo iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio.

Anot sociologo, Liberalų sąjūdžio rinkėjai – jauni, kvalifikuoti daugiau uždirbantys miestų gyventojai, tai energingas visuomenės elementas, jaučiantis atsakomybę už visuomenę ir valstybę.

Džiaugtis gali TS-LKD

Iš Liberalų sąjūdžio nuosmukio daugiausiai laimėtų konservatoriai. Per mėnesį jų rėmėjų pagausėjo nuo 8,9 iki 10,9 proc. Tyrimo duomenimis, pirmoje vietoje esančių socialdemokratų pozicija stabilizavosi – už juos, kaip ir prieš mėnesį, balsuotų 16,2 proc. rinkėjų.

„Jokios abejonės nėra, kad jie gavo Liberalų sąjūdžio injekciją, dalį jų balsų“, – BNS sakė sociologas V. Gaidys.

Antrąja vieta ir toliau džiaugiasi R. Karbauskio Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Jei rinkimai vyktų sekmadienį, už juos balsuotų 13 proc. rinkėjų, o tai yra puse procento daugiau, nei jie būtų surinkę prieš mėnesį.

Darbo partijos rinkimų rezultatai nesikeistų – jie sulauktų 8,2 proc. rinkėjų palaikymo. Tuo metu partijos „Tvarka ir teisingumas“ kreivė palengva, tačiau stabiliai kyla aukštyn. Už šią politinę jėgą balsuotų 6,3 proc. (prieš mėnesį rezultatai buvo procentu mažesni).

Vilmorus“ apklausa atlikta birželio 3-10 dienomis.

Po „Juodojo ketvirtadienio“ – žemyn ir žemyn

Liberalų sąjūdžio reitingas, partiją krečiant skandalams, gerokai krito ir pagal kitą apklausą. Jau DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ gegužės 19-26 dienomis atlikta apklausa parodė, kad šios partijos populiarumas krito iki 6,6 proc., nors balandį šią partiją palaikė net 15,5 proc. respondentų.

Apklausa taip pat parodė, kad parama kitoms politinėms jėgoms neišaugo arba išaugo labai nedaug.

Pavyzdžiui, už socialdemokratų partiją, neseniai šią partiją balsuotų 15,5 proc. apklaustų respondentų. Balandžio mėnesį už juos buvo pasiryžę balsuoti 17,2 proc. apklaustųjų, kovo – 18,8 proc., vasarį – 19,6., sausį – 20,9 proc. Taigi socialdemokratų reitingai krenta po truputį, bet nuosekliai.

Antroji vieta teko R. Karbauskio Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai. Šios partijos reitingai nuosekliai kilo ir gegužės mėnesį už ją būtų balsavę 11,5 proc. respondentų. Turint omenyje, kad sausio mėnesį valstiečių ir žaliųjų populiarumas siekė 6,8 proc., tai didelis žingsnis pirmyn.

Gegužės mėnesį už konservatorius būtų balsavę 9,3 proc. respondentų, sausio mėnesį – 9,9 proc. Per šį laikotarpį konservatorių populiarumas buvo pakilęs iki 10,6 proc. kovo mėnesį.

Tvarkiečių“ reitingai nėra labai prasti. Gegužės mėnesį partijos populiarumas siekė 7,6 proc., balandžio – 8 proc.

Galiausiai, Darbo partijos padėtis reitingų lentelėje šiek tiek stabilizavosi: gegužės mėnesį už „darbiečius“ būtų balsavę 7,5 proc., balandžio – 7,1 proc., kovo – 5,9 proc., vasario – 7 proc., sausio – 7,4 proc.

Detalesnę ankstesnių reitingų analizę dar kartą galite perskaityti čia.