Delfi primena, kad socialiniai burbulai pradės veikti nuo sausio 21 dienos. Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pabrėžė, kad bus bandoma užkardyti visus galimus piktnaudžiavimo atvejus.

R. Kalėdienė teigė, jog šis pakeitimas palies daugelį namų ūkių.

„Nesakyčiau, kad tai yra mažos apimtys žmonių. Statistikos departamento duomenis Lietuvoje apie 38 procentus visų namų ūkių sudaro vienas asmuo. Galite įsivaizduoti, kiek daug žmonių Lietuvoje gyvena po vieną. Tai nėra tik seni, pagyvenę žmonės. Tai yra visokio amžiaus žmonių grupės“, – sakė ji.

Profesorė teigė, kad bet koks kontaktų atlaisvinimas kelia rizikas dėl ligos plitimo. Tačiau tai turėtų užtikrinti pasižadėjimas nebendrauti su kitais asmenimis, esant tokiame burbule.

„Puikiai žinome, kad kiekvienas kontaktų atlaisvinimas didina riziką ligai plisti. Žinoma, kad rizika šiuo atveju irgi didėja. Bet turime atsižvelgti į ypatingai svarbų sveikatos aspektą – psichologinę žmonių sveikatą“, – sakė ji.

R. Kalėdienė konferencijoje pažymėjo, kad Lietuvoje streso lygis yra milžiniškai išaugęs.

„Tikimės, kad žmonės ir toliau išliks sąmoningi ir tuose palaikymo burbuluose. Sudarant tokį burbulą jo dalyviai turėtų įsipareigoti neturėti jokių kitokių artimų kontaktų už to burbulo ribų“, – sakė R. Kalėdienė.

Ji teigė, kad kontrolės, kaip laikosi šios naujos tvarkos nėra numatyta. Šis pasižadėjimas nebus formalizuojamas.

„Kol kas formalizavimo nėra numatyta“, – sakė ekspertė.

Ekspertė kalbėjo, jog tokio palaikymo burbulo dalyviai turės teisę kirsti ir savo gyvenamosios savivaldybės ribas.

„Mes rekomendavome, kad nesvarbu, kurioje savivaldybėje yra tas žmogus, kuriam reikia palaikymo, tos ribos turi būti atvertos. Šis klausimas techniškai turi būti išspręstas“, – sakė R. Kalėdienė.

Delfi primena, kad trečiadienį Vyriausybė apsisprendė dėl karantino sušvelninimų, susijusių su „socialiniais burbulais“ bei galimybe nuotoliniu būdu mokyklos patalpose mokytis sunkumų patiriantiems vaikams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (370)