Socialiniame tinkle „Facebook“ publikuodama nuotrauką iš tarptautinio renginio, kuriame nusifotografavo su neišnešiotų kūdikių fondo pirmininke Vokietijoje Silke Mader, Lietuvos politikė priminė, kad Europoje apie 10 procentų gimusių kūdikių gimsta neišnešioti.

„Priežastys – motinų gėrimas, rūkymas, diabetas ir kitos chroniškos ligos. 80 procentų ankstukų turi sveikatos problemų. Tai didelė našta visai mūsų sveikatos sistemai. Jei išgyvena, tolimesniame gyvenime jie turi elgesio sutrikimų, mokymosi problemų, dažniau serga psichikos, kvėpavimo ir širdies kraujagyslių ligomis. Todėl reikalinga ypatingu dėmesiu apgaubti šiuos vaikus, kad išvengti minėtų sutrikimų“, – rašo politikė.

„Ankstukų tėvus įskaudino politikės žodžiai, kad neišnešiotus vaikus neva pagimdo tik geriančios, rūkančios mamos. Taip nėra ir tokie neapgalvoti A. Vėsaitės teiginiai, galima sakyti, grąžina stereotipus, kuriuos mes bandome keisti. Neišnešiotas kūdikis gali gimti bet kurioje šeimoje“, - pabrėžė Neišnešiotų kūdikių tėvų asociacijos „Neišnešiotukas“ pirmininkė Asta Speičytė-Radzevičienė.

Ji pati augina 26 savaitę gimusią dukrą, kuriai dabar šešeri. Mažiausia Lietuvoje gimusi ir išgyvenusi ankstukė buvo vos 450 gramų svorio. Dabar Raselė jau paauglė.

„Mūsų tinklalapyje yra ir sėkmingų ir skaudžių istorijų apie anksčiau laiko gimusius vaikus. Tarp asociacijos narių – ir paprasti, ir garsūs žmonės. Gimti anksčiau laiko nebėra nuosprendis. Tačiau ankstukams reikia padėti, o ne klijuoti etiketes, ir visuomenė tai jau supranta“, - sakė asociacijos atstovė, projektu „Ankstukai“ su bendraminčiais siekianti keisti visuomenės stereotipus.

Prof. N. Drazdienė: tai labai jautru, tad reikia pasverti kiekvieną žodį

Vilniaus universiteto peofesorės neonatologės prof. Nijolės Drazdienės teigimu, neišnešiotukų gimimas – labai jautri sritis ir viešai apie tai kalbant reikėtų pasverti kiekvieną žodį.

„Tarp rizikos veiksnių, kurie turi įtakos priešlaikiniam gimdymui, yra ir išvardyti (B. Vėsaitės – DELFI), tačiau apibendrinti negalima, nes priežasčių yra kur kas daugiau. Neretai mes net neišsiaiškiname priežasties, kodėl anksčiau laiko gimė vaikelis“, – sakė profesorė.

Vardydama galimas ankstyvų gimdymų priežastis neonatologė akcentavo, kad įtakos gali turėti ne tik mamos gyvenimo būdas, sveikata, ir t. t. „Tai gali būti susiję ir su kūdikio tam tikromis būsenomis, patologijomis. Yra vaikelių, gimusių ir sveikų tėvų, kurie sveikai gyvena, šeimose“, – sakė profesorė, paties politikės komentaro nenorėjusi komentuoti todėl, kad dar nebuvo spėjusi su juo susipažinti.

Kasmet anksčiau laiko gimsta apie 2 tūkst. vaikų

Kaip rašoma tinklalapyje ankstukai.lt, kartais kūdikiai ateina anksčiau, pasaulį išvysta tokie maži, kad gali tilpti delne. Bet jų noras gyventi toks didelis, kad vertas stebuklo. Stebuklus kuria rūpestingų medicinos profesionalų rankos ir tėvai, kurie kiekvieną akimirką yra šalia ankstukų, kol jie patys išmoksta kvėpuoti, kasdien užauga po gramą, po centimetrą, kad pasivytų savo bičiulius. 

Lietuvoje kasmet apie du tūkstančiai arba maždaug 6 proc. visų naujagimių gimsta gerokai anksčiau laiko. 1993 m. Lietuvoje išgyvendavo tik 12 proc. neišnešiotų naujagimių, sveriančių nuo 500 iki 999 g, šiandien – 57 proc. ankstukų, sveriančių nuo 1 iki 1,5 kg, išgyvenamumo rodiklis pakilo nuo 43 iki 97 proc.

Visame pasaulyje kas 10-tas kūdikis gimsta neišnešiotas. Bet šiandien tai – ne nuosprendis. Tiesiog pripažįstama, kad reikia daugiau laiko, daugiau kantrybės ir daugiau pastangų, kad visi išgirstų ankstuko juoką.