Netrukus Seime susės naujos kadencijos Seimo nariai. Daugiau nei 60 jų – naujai išrinkti. Naujokų, kaip ir parlamento senbuvių, laukia neprastas aprūpinimas. Kiekvienas Seimo narys gaus po kabinetą, 4–8 metų senumo stacionarų kompiuterį, naują mobilųjį telefoną, jei išrinktas ne Vilniuje – butą Seimo viešbutyje, priklausomai nuo pareigų – nuo 6 iki 8 tūkst. litų siekiantį atlyginimą, daugiau nei 2 tūkst. litų automobilio nuomai, kurui ir kitoms parlamentinėms išlaidoms, bei 7,5 tūkst. litų trims padėjėjams samdyti.

„Jeigu iki šiol Seimo narys turėdavo ir nešiojamąjį mobilų kompiuterį, tai dabar vėlgi dėl tų pačių lėšų šiais metais nepirkom naujai kadencijai ir šią kadenciją jau užbaigia su 7 metų senumo. Dalis turi senus kompiuterius, kita dalis turi nusipirkę iš savo lėšų“, – sakė Seimo kancleris Jonas Milerius.

Politikos senbuviai atskleidžia ir dar vieną, jokiuose įstatymuose neįrašytą, tačiau labai svarbią Seimo nario privilegiją.

„Visą kadenciją gali pratinginiauti, tik pultelius spausk. Bet jeigu tu mėgsti savo darbą, profesionaliai dirbi, tai kaip ir visur, reikia daug dirbti. O jeigu nenori, tai čia yra vienintelė darbo vieta, kur gali visus ketverius metus pratinginiaut“, – sakė Seimo narys Julius Veselka.

Ne mažiau nei naujai ateinantys, bus aprūpinti ir kadenciją baigę seimūnai. Jų išeitinėms skirti beveik trys milijonai litų.

„Dar kažkiek lėšų gali prireikti tiem Seimo nariam, kurie mėnesio bėgyje neįsidarbins, t.y., ne iš karto įsidarbins. Kiek dienų jie neįsidarbins, tokia dalis jam bus to vidutinio atlyginimo išmokėta“, – pasakojo J. Milerius.

Dar milijonas iš mokesčių mokėtojų pinigų atiteks neperrinktų Seimo narių padėjėjams.