Parlamentarus ir kitus Seime dirbančius žmones pasiekė laiškas, kuriame Seimo kanceliarija informuoja, kad pietus nuo šiol bus galima užsisakyti inovatyvaus „Ilunch“ restorano terminaluose, kurie įrengti prie įėjimo į kavinę.

Laiške taip pat paaiškinama, kad pietus Seimo nariai ir kanceliarijos darbuotojai turės išsirinkti dviem laikais: jei nori pietauti 12 valandą, užsakymą terminale atlikti ir sumokėti reikia iki 10 val. ryto, o jei pietauti planuojama 13 val., užsakymą teks atlikti iki 11 valandos. Pavėlavus pietus bus galima užsisakyti jau tik kitai dienai.

„Valgantiems Seimo II rūmų kavinėje įrankių užsakyti nereikia. Jeigu planuojate pietauti ne kavinėje, įrankius maistui galite užsisakyti pasirinkę užsakymo priedus“, – rašoma laiške parlamentarams.

Anksčiau politikai ir kanceliarijos darbuotojai galėdavo papietauti visą dieną veikiančioje Seimo kavinėje, kurioje maitinimo paslaugas teikė įmonė „Taurakalnis“. Čia buvo galima ne tik papietauti, bet ir papusryčiauti, nusipirkti kavos, arbatos, desertų.

Tvarka piktina: tai apgailėtinas nesusipratimas

Pasikeitusi tvarka papiktino Seimo narius. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys Audronius Ažubalis laiške kolegoms tai pavadino „apgailėtinu nesusipratimu“.

„To nebuvo net Lietuvos ekonominės blokados laikais… Net svečio kraštiečio ar užsieniečio nėra kur pakviesti kavos puodelio, o gal Seimo kanceliarija Seimo nariams nupirks ir po kavos aparatą? Čia mes „pradininkai“ ir tarp Europos parlamentų“, – rašė parlamentaras.

Į pokyčius viešai dėmesį atkreipė ir Seimo narė Agnė Širinskienė.

Dasigyvenom. Tualetų reforma Seime nepavyko, tai per vasarą maitinimą reformavo. Posėdžių salėj maistą užsisakinėsim.... Čia taip tarp balsavimų spręsim – kotletukai ar cepelinas. Gal dar drabužių apsipirkimo platformas posėdžių salėje atidarys? Kaip tik naujų batų reikėtų“, – juokaudama feisbuke rašė Regionų frakcijos atstovė.

Delfi kalbinti kiti parlamentarai taip pat neslėpė pasipiktinimo. Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas teigė, kad pokyčiai yra absurdiški, necivilizuoti ir neeuropietiški.

„Nebus taip, kad nebūsime nevalgę, perkarę vaikščiosime: kaip sakė kolega, ir sumuštinių atsinešė, ir arbatinuką ar termosą. Pavalgysime, bet taip negali būti“, – sakė Seimo narys.

Jo nuomone, problemos prasidėjo dar tada, kai buvo uždrausta Seimo kavinėje ir restorane prekiauti alkoholiniais gėrimais.

„Šiandien atrankoje, konkursuose nedalyvauja nė viena įmonė, nes jiems esamos sąlygos nepakankamos turėti pelningą veiklą. Jei būtų leidžiama parduoti alkoholinių gėrimų, kaip buvo anksčiau, esu įsitikinęs, kad dalyvautų. Žinoma, vėl žmonės pasipiktins, bet žiūrėkime, kokie absurdai dėl to kyla.

Gali žmonės dabar trinti rankomis ir ploti katučių, kad taip ir reikia tiems Seimo nariams. Atleiskite, bet kodėl tie patys žurnalistai atsiduria tokioje darbo vietoje, kur neįmanoma pavalgyti ar net kavos atsigerti? Kodėl patarėjai, padėjėjai, Seimo darbuotojai atsiduria tokioje situacijoje? Kodėl Lietuva atsiduria tokioje idiotiškoje situacijoje, kai atvykusio svečio, oficialios delegacijos mes neturime galimybės pavaišinti kava?“ – sakė E. Gentvilas.

Jo teigimu, bus kreipiamasi į Seimo valdybą su siūlymu keisti konkurso sąlygas, – kad parlamento rūmuose maitinimą organizuojančiai ir tiekiančiai įmonei būtų leista prekiauti alkoholiniais gėrimais.

„Verslas yra verslas. Vien iš kotletų ir šnicelių jis neišsilaiko šioje situacijoje, kai pirmadieniais ir penktadieniais labai sumažėja žmonių skaičius“, – paaiškino parlamentaras.

Kad situacija absurdiška, pritarė ir Seimo narys Remigijus Žemaitaitis.

„XXI amžiuje esant įstatymų leidybos institucijai, kur dirba ne vienas šimtas darbuotojų, neturėti net kavinukės, užkandinės yra juokingiau nei juokinga. Kaip tokie politikai gali valstybe pasirūpint, jei net savimi nepasirūpina? Aš manau, kad eisim į šalia esantį prekybos centrą, pirksime pusfabrikačių, dėsime į mikrobanges, pirksim fritiūrines ir ten gaminsime valgyt. Tai yra cirkas“, – juokavo parlamentaras.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos seniūnas Lukas Savickas, kalbėdamas su Delfi, pastebėjo, kad maistui užsisakyti beliko pusvalandis, tad reikia paskubėti.

„Panašu, kad vis dėlto galvosiu apie privačių tiekėjų paslaugas, kurios pristatytų maistą į darbo vietą, nes, kol darbotvarkė intensyvi, sunku prisiderinti. Žiūrint į tarptautines praktikas, situacija yra absurdiška ir čia kažkoks nesuvaldytas aspektas“, – sakė L. Savickas.

Visgi, jo vertinimu, tai nesusiję su draudimu prekiauti alkoholiu Seime.

„Čia jau politiškai angažuota mintis, kad reikia pasiūlyti galimybę tiekti alkoholį. Manau, tai nesusiję dalykai. <...>. Pasiūlius konkursą dar kartelį, aiškiai suformulavus jį, manau, Lietuvos verslininkai tikrai gali pasiūlyti suteikti paslaugą ir sugeneruoti sau bent minimalų pelną, jog galėtų save išlaikyti“, – komentavo Seimo narys.

Siūlo įvairiausius sprendimo būdus: tikisi, kad situacija laikina

Apie susidariusią situaciją praėjusį penktadienį diskutavo Seimo valdyba. Jos posėdžio metu valstiečių atstovas Jonas Jarutis teiravosi Seimo kanclerio Modesto Gelbūdos, ar numatoma kaip nors problemą spręsti.

„Organizuojant maitinimo paslaugas susidūrėme su problema, kaip ir kitos įstaigos, nes viešųjų pirkimų konkurse nedalyvavo nė vienas dalyvis, bet kanceliarija organizuoja maitinimo paslaugą, kur galima užsisakyti portaluose“, – paaiškino parlamento kancleris.

„Maistas atiduodamas kavinėje, ten būtų galima ir suvalgyti“, – sakė M. Gelbūda.

Kiek vėliau, pasak jo, ištestavus sistemą, maistą bus galima užsisakyti ne tik terminaluose, bet ir per mobiliojoje telefono programėlę.

„Kol kas toks laikinas sprendimas. Mes ieškojome visų kitų variantų ir ieškome galimybių – tariamės su kitomis įstaigomis, kurios susidūrė su panašiomis problemomis“, – patikino Seimo kancleris.

Visgi J. Jarutis akcentavo, kad ne visur, anot jo, rinkos liberalizavimas yra pasiteisinęs.

„Turėjome mes savo kavinę, ne visada buvo nuomojama, ne visada paslaugos buvo perkamos rinkoje. Gerokai seniau, prieš dvidešimt metų, buvau versle ir žinau, kiek galima uždirbti. Kai argumentą sako, kad nėra alkoholio, tai viena kita taurė vyno negelbėja. Matyt, <...> kitur yra patraukliau, gal apyvartos didesnės, bet netikiu, kad 500 žmonių įstaigoje valgykla neapsimokėtų“, – sakė LVŽS atstovas.

Jis siūlė persvarstyti konkurso sąlygas – įvertinti patalpų nuomos ir kitas kainas.

„Reikia ieškoti sprendimų. <…>. Kitas būdas – turėti vidaus sandorį, įsteigti savo padalinį ir maitinti galų gale žmones. Kodėl apie tai nepagalvojus? Ir ekskursijos, ir mes patys. Gerai, parlamentarų nemyli, bet kuo kalti darbuotojai?“ – akcentavo J. Jarutis.

Konservatorius Jurgis Razma visgi nepritarė idėjai Seimui steigti savo kavinę, tačiau antrino, jog paslaugą reikia pirkti, galbūt peržiūrėjus konkurso sąlygas.

„Mes dar kartą atliksime rinkos konsultaciją, kad dar geriau suprastume galimus tiekėjus, jų poreikius ir kodėl jie nedalyvauja konkurse, tad vis tiek tikimės surasti stabilų tiekėją ir sprendimą, kad Seime dirbantys – ir Seimo nariai, ir kanceliarijos darbuotojai – turėtų galimybę maitintis“, – patikino parlamento kancleris.

Laisvės partijos atstovas Vytautas Mitalas paragino sudaryti sąlygas pasišildyti iš namų atsineštą maistą Seimo kavinės patalpose, II parlamento rūmuose, kol bus surastas kitas sprendimas.

„Kaip įprasta, namie pasidarytas maistas sveikesnis. Be to, taupytume lėšas, tikrai būtų pigiau, nei įsteigti kotletų kepimo departamentą Seimo kanceliarijoje. Kviečiu apsvarstyti šią galimybę, nes žinau, kad ir aš pats, ir mano kolegos norėtų tokią praktiką taikyti, ir kokią grikių košytę pasišildyti, neinant į pirmus rūmus“, – kalbėjo V. Mitalas.

Socialdemokratas Julius Sabatauskas paaiškino, kad karantino metu, kai didelė dalis darbuotojų pradėjo dirbti nuotoliniu būdu, įstaigai organizuoti maitinimą tapo nuostolinga. Visgi, pasak jo, sprendimą rasti būtina.

„Galbūt reikėtų lanksčiau kviesti įstaigas. Net yra pavyzdys, kad tos ligoninės, kurios pirkdavo maitinimo paslaugą, kai pagamintą maistą atveždavo iš kitur, dabar grįžta prie to, jog maistas būtų gaminamas vietoje“, – pastebėjo J. Sabatauskas.

„Manau, reikia pagalvoti, jog vis dėlto virtuvė dirbtų čia. Panašiai, kaip padarė kai kuriose savivaldybėse su mokyklomis. Patirtis yra įvairi, ir tas maitinimas – taip, sutinku, gali būti nenaudinga, nes maža apyvarta, mažas klientų skaičius, bet juk ne visada dirbsime nuotoliniu būdu. Yra žmonių, kurie dirba čia kasdien, vietoje“, – akcentavo socialdemokratas.

Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas siūlė galbūt organizuoti tokią tvarką, kuri užtikrintų galimybę maisto užsisakyti iš bet kur, tačiau su tvarkingo atsiėmimo praktika. Jis pasiūlė ir kitų išeičių, tačiau akcentavo, kad pirmiausia reikia išsiaiškinti poreikius.

„Vieni savo valgymo klausimą galbūt spręstų pasišildydami, kitiems galbūt nieko nereikia, treti gal eitų į miestą. Padarę apklausą, mes matytume, kokio poreikio reikia. O gal iš tikrųjų pačiam Seimui reikia turėti savo padalinį. Sprendimai galimi skirtingi, bet reikia padaryti apklausą“, – tikino parlamentaras.

Reaguodamas į pasiūlymus siūlyti žemesnę patalpų nuomos kainą, Seimo kancleris paaiškino, kad ji ir dabar siūloma žemiausia, kokia tik įmanoma pagal teisės aktus.

„Mes netgi identifikavome tam tikrą teisės aktą, kuris reguliuoja valstybinio turto nuomą, ir bandysime inicijuoti pokytį, kuris leistų dar mažinti kainą. <...> Pritariu siūlymui atlikti Seimo narių ir kanceliarijos darbuotojų apklausą, <...> tikrai dėsime visas pastangas, kad surastume tvarų sprendimą ir kad sąlygos tiek Seimo nariams, tiek darbuotojams bei svečiams būtų kuo geresnės“, – sakė M. Gelbūda.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)