R. Žemaitaitis Seime įregistravo švietimo įstatymo pataisas, kuriomis siūlo išrikiuoti ikimokyklinukų tėvus pagal padėtį darbo rinkoje. Pirmieji teisę į vietą darželyje įgytų tie vaikai, kurių abu tėvai dirba. 

Toliau – vienišų tėvų vaikai. Treti eilėje – mažamečiai, kurių vienas iš tėvų yra bedarbis. Paskutinę vietą sąraše „tvarkietis“ siūlo skirti vaikams, auginamiems dviejų bedarbių tėvų.

R. Žemaitaitis tikina, kad dabartinė sistema diskriminuoja dirbančius tėvus, versdama juos rinktis privačių darželių arba auklių paslaugas.

„Savivaldybės, nustatydamos priėmimo į ikimokyklinio ugdymo įstaigas tvarką, teikia prioritetą socialiai remtinoms šeimos, kuriose dažniausiai abu tėvai yra nedirbantys ir turi galimybes prižiūrėti vaikus namuose. Tuo tarpu šeimos, kuriose yra dirbantys abu tėvai, yra priverstos vesti vaikus į privačias ikimokyklinio ugdymo įstaigas arba samdyti aukles. Tokiu būdu dirbančios šeimos lieka žymiai blogesnėje padėtyje negu socialiai remtinos šeimos“, - savo pasiūlymo aiškinamajame rašte teigia „tvarkietis“.

Žinoma, pirmiausiai tokie įstatymo pakeitimai paliestų sostinę, kur juntamas didžiausias vietų ikimokyklinio ugdymo įstaigose stygius.

Mato atkuriamą socialinį teisingumą

R. Žemaitaitis DELFI teigė sulaukęs nemenko Seimo narių palaikymo savo iniciatyvai.

„Taip ir turėtų būti. Nes šiandien dienai dirbantys žmonės generuoja pajamas, moka mokesčius, jų vaikai į darželį neturi pirmumo teisės. Reiškia, samdo auklę, moka „juodai“. (…) Šiandien jauni tėvai nenori grįžti į rinką. Kada kalbiesi su darbdavių atstovais, aiškus yra pasakymas: jeigu gauna atlyginimą 1000 ar 1600 Lt, tai paprasčiausiai žmogui neapsimoka eiti dirbti, nes jis už auklę turi mokėti tūkstantį ar daugiau“, - aiškino „tvarkietis“.

Pasak jo, pirmumo teisė turi tekti tiems, kurie dirba, o ne tiems, kurie „būna namuose ir gali patys vaikus prižiūrėti“. Esą bedarbiams tokia sistema neturėtų kliudyti ieškant darbo.

„Savivaldybių tarybos patvirtina metodiką, jeigu žmogus susiranda darbą, automatiškai jam yra į darželį patekimas“, - dėstė politikas.

Paklaustas, ar tokios permainos nebūtų socialiai neteisingos, R. Žemaitaitis teigė esąs įsitikinęs priešingai.

„Tai socialinis teisingumas kaip tik čia ir yra išsprendžiamas. Nes tas žmogus, kuris moka mokesčius, jam ir turi būti suteikiama galimybė. Kad jo vaikas turėtų pirmumo teisę, o ne to, kurį mes išlaikome“, - sakė Seimo narys.