Anot jo, taip pat svarbus bus pensijų indeksavimas klausimas bei siūlymas koreguoti jų skaičiavimo formulę. Bus diskutuojama apie išmokos didinimą už globojamus asmenis, vienišų asmenų išmokų indeksavimą, MMA bei NPD didinimą.

„Ne mažiau svarbūs sveikatos apsaugos, švietimos, valstybės valdymo projektai. Nemažai Konstitucijos pataisų, kurias tikimasi priimti – 21 metai kandidatuojantiems į Seimą, tiesioginių merų rinkimų įteisinimas, dėl priesaiką sulaužiusių asmenų kandidatavimo galimybės, yra vienas konstitucinis referendumo įstatymo projektas, kurį irgi reikėtų kuo greičiau priimti“, – „Delfi TV“ laidoje „Delfi diena“ vardijo Seimo pirmininkas.

Pasak jo, dalies sprendimų priėmimas gali nusikelti ir į kitą sesiją.

Socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Sysas laidoje teigė, kad svarstant rudens įstatymus frakcija koncentruosis į tai, kaip keisis realios gyventojų pajamos.

„Visi iš anksto įspėti, kad didės ir jau didėja dujų kainos, elektros kainos, komunalinės paslaugos. Visa tai guls ant gyventojų pečių. Nors darbo užmokesčio augimas – palyginti aukštas, bet labai segmentuotas – kažkam kyla labai daug, bet kitiems labai nedaug“, – kalbėjo jis.

Tikisi reformų mokesčių srityje

A. Syso teigimu, norėtųsi matyti reformų mokesčių srityje.

„Be mokesčių sistemos reformos, be aiškesnių mokesčių, pirmiausia mokesčių didinimo tiems, kas gauna žymiai didesnes pajamas, o moka labai mažus mokesčius, vargu ar išspręsime problemas, kurios kyla“, – įsitikinęs Seimo narys.

Algirdas Sysas

J. Razma teigė, kad atotrūkį tarp mažiausiai uždirbančiųjų ir didžiausias pajamas gaunančių asmenų padėtų mažinti Vyriausybės teikiami pasiūlymai dėl bazinės pensijos, MMA padidinimo.

„Vyriausybė teiks svarstyti tam tikrų mokesčių lengvatų ir išlygų panaikinimą. Tik nebus siūloma jų skubotai priimti. Kaip žinome, po KT nutarimo negalima jokių mokestinių įstatymų skubos tvarka priimti kartu su biudžetu. Jeigu matysime, kad sutariame ir galima priimti, priėmimas greičiausiai būtų kitoje sesijoje. O jei priimtume šioje, jie, manau, įsigaliotų vis tiek tik nuo kitų metų“, – aiškino Seimo vicepirmininkas.

A. Sysas laidoje pabrėžė, kad kalbant apie MMA didinimą, nereikia užmiršti, kad Lietuvoje nekvalifikuotų darbuotojų yra mažiau nei 10 proc.

„Kiti yra šalia. Ir jei mes nekalbame apie bazinio dydžio didinimą, tai mes paprasčiausiai suplokštiname darbo užmokestį ir kvalifikuoti darbuotojai, kurie dirba švietimo srityje, valstybės valdyme, savivaldybėse. Paprasčiausiai jų atlyginimas vos ne susilygina su MMA. Šitas momenstas pakankamai svarbus, nes valstybės sektoriuje dirba 300 000 žmonių. Tie patys mokytojai, medikai, savivaldybių darbuotojai“, – vardijo jis.

J. Razmos teigimu, mokytojų, mokslininkų, medikų atlyginimai turėtų kilti.

„Neabejokime, kad biudžeto projekte tai matysime, o dėl privataus sektoriaus aš manau, kad MMA didinimas vis tiek daro tam tikrą spaudimą ir privačiam darbdaviui, kad būtų keliami ir kvalifikuotų darbuotojų atlyginimai ir tai neišvengiamai įvyks savaime“, – mano jis.

„Bijau konkrečiai pažadėti, bet aš tikrai rūpinsiuosi, kad jis (bazinis dydis – „Delfi“) būtų kuo stipriau didinimas, nes tikrai nenormalu, kad jau kelintą kadenciją valstybės tarnautojų bazinis dydis nesugrįžta į prieškrizinį lygį“, – pridūrė jis.

Jurgis Razma

Dėl partnerystės ieškos sutarimo

Tuo metu Partnerystės įstatymo projekto autoriai, kaip teigia J. Razma, planuoja susitikimus ir su prezidentūra, bažnyčios hierarchais.

„Bus siekiama pakeisti projekto turinį, kad jis būtų priimtinesnis didesnei grupei Seimo narių ir visuomenės. Matysime, kaip seksis. Tikrai nėra noro vėl teikti rizikuojant, kad jis dar kartą gali būti atmestas“, – kalbėjo J. Razma.

Tarp teikiamų projektų yra numatytas ir automobilių taršos mokesčio koregavimas. Seimo vicepirmininkas sako nesutinkantis su vertinimais, kad jį labiausiai pajaus mažiausias pajamas gaunantys asmenys.

„Jame juk numatyta šiek tiek ženklesnė suma, kurią reikia sumokėti registruojant perkamą, atvežtą iš kitos šalies automobilį ir aš manau, kad tai yra teisinga, kad pas mus nedaugėtų senų taršių automobilių. O dėl kasmetinio, kas dveji metai mokamo mokesčio tikrai galima diskutuoti ir padaryti tam tikrų išimčių dėl mažas pajamas gaunančių asmenų, dėl šeimų. Ir šiaip ten dydžiai nėra dideli“, – aiškino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)