„Per paskutinius kelis mėnesius šie skaičiai gana žymiai keičiasi – vis daugiau žmonių apsisprendžia deklaruoti gyvenamąją vietą Kauno mieste“, – sako miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Jolanta Baltaduonytė.

ELTA primena, kad nuo 2020 metų sausio 1 dienos už vaikų ugdymą Kauno ikimokyklinėse įstaigoje ne šiame mieste gyvenamąją vietą deklaravusiems tėvams teks mokėti keliolika kartų brangiau nei iki šiol.

Mokestis už vaiko ugdymą Kauno darželiuose įvestas 2012 metų vasario 23 dienos Kauno miesto tarybos sprendimu. Jame nieko nebuvo nepasakyta, kiek lėšų įstaigų išlaikymui skiriama iš valstybės biudžeto, kiek – iš savivaldybės. Nekalbama ir apie mokesčio priklausymą nuo šeimos gyvenamosios (deklaruotos) vietos bei apie galimas kompensacijas ar lengvatas. Tik paminėta, kad viena vaiko diena Kauno darželyje šeimai papildomai, greta mokesčio už vaiko maitinimą, kainuos 1,5 euro.

Tačiau šių metų spalį priimtame Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendime jau įvardinta „personalizuota“ suma. Pagal Kauno miesto savivaldybės patvirtintą tvarką, įsigaliojančią nuo 2020 metų pradžios, vaiko lankyta arba nelankyta ir nepateisinta diena darželyje kainuos 9,20 euro (iš ko konkrečiai tokia suma sudėta ir ar tikrai jai naudojami tik tėvų sumokami gyventojų pajamų mokesčiai, tenkantys savivaldybei, kurioje deklaruota gyvenamoji vieta, neaiškinama).

Pasak J. Baltaduonytės, „pagal naują miesto tarybos patvirtintą tvarką, kai abiejų tėvų deklaruota gyvenamoji vieta yra Kauno mieste, bus taikoma 8,62 euro lengvata, todėl kauniečiams mokestis už darželius nesikeis ir išliks 0,58 euro. Kai tik vieno iš abiejų turimų tėvų deklaruota gyvenamoji vieta yra Kauno mieste, bus taikoma 4,31 euro lengvata. Ikimokyklines ugdymo įstaigas lankantys vaikai, kurių nė vienas iš tėvų nėra deklaravęs savo gyvenamosios vietos Kauno mieste, turės mokėti pilną kainą – 9,20 euro.“

Miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos teigimu, iki šiol iš Kauno miesto biudžeto buvo išlaikomi visi darželinukai, lankantys Kauno miesto biudžetines ikimokyklines įstaigas, nepriklausomai nuo jų tėvų deklaruotos gyvenamos vietos. Kiek tai kainavo miestui, tiksliai įvertinti yra pernelyg keblu, nes skaičiai nuolat kinta, kadangi pinigai mokami tik už vaiko lankytas arba nelankytas ir nepateisintas dienas.

„Taip pat pagal šiuo metu galiojančią tvarką taikoma ir nemažai lengvatų – už globojamų, negalią turinčių, mažas pajamas gaunančių tėvų, besimokančių pagal bendrojo ugdymo programas, vaikų ugdymą“, – teigiama Savivaldybės pranešime.

„Vadovaujantis šiais skaičiais, preliminariai ne Kauno miesto savivaldybės gyventojų atžalų ugdymas darželiuose per metus miestui galėtų kainuoti kelis milijonus eurų. Tai yra Kauno miesto biudžeto lėšos, todėl miestas jaučia pareigą savo mokesčių mokėtojų pinigus skirti būtent miesto gyventojų poreikiams užtikrinti ir pasirūpinti, kad švietimo paslaugos jiems būtų maksimaliai kokybiškos bei prieinamos. Tikimės, kad atitinkamai savo pareigą atliks bei gyventojų lūkesčius atlieps ir kitos savivaldybės“, – tokiais žodžiais baigiamas Eltos gautas Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos J. Baltaduonytės atsakymas.

Nauja mokėjimo už darželius Kaune tvarka visuomenėje sulaukė įvairių atgarsių. Žinoma, labiausiai ja nepatenkinti „svetimų“ vaikų tėvai, kurie kasdien iš kitų savivaldybių atvyksta dirbti į Kauną. Dalis jų jau rado, kas mieste juos fiktyviai deklaruos (net internete teko matyti pasiūlymų – sutikimų deklaruoti svetimą nepažįstamą žmogų metams už 200 eurų). Dalis prašys kompensacijų iš savųjų savivaldybių. Tiesa, problemų bus šeimoms, kur vienas iš vaiko tėvų deklaruotas mieste, kitas – rajone.

Iki šiol gyvenamosios vietos deklaracija aktuali ir siekiantiems politinės karjeros ne toje savivaldybėje, kurioje realiai gyvena. Įstatymas tokiu atveju nėra palankus per vietos savivaldos rinkimus. ELTA yra pranešusi, kad kai kam iš Kauno miesto tarybos ankstesnių kadencijų politikų netgi teko atiduoti rinkimuose laimėtus mandatus, kai paaiškėjo, jog gyvena Kauno rajone, o ne mieste. Tačiau dabar žurnalistams, viešai paskelbusiems apie tai, jog ir šią kadenciją tarp Kauną valdančių politikų yra tokių rajone namus turinčių fiktyvių miesto „deklarantų“, buvo tiesiai šviesiai pasakyta: “O kas čia tokio, kur noriu ten gyvenu, ir ne jūsų reikalas, kur aš miegu“.