Pateikdamas naują laisvadienį įteisinančias Darbo kodekso pataisas, E. Šablinskas teigė, kad gruodžio 31-ąją šalyje ne tiek dirbama, kiek „imituojamas darbas“. Politikas taip pat akcentavo, esą taip šeimos daugiau laiko galėtų praleisti kartu, o tai sykiu padėtų ir moterims, kurios Naujųjų metų išvakarėse „nespėja apsidirbti namuose“.

Vis dėlto socdemo siūlymą kvestionavo tiek opozicija, tiek valdantieji.

Lenkų rinkimų akcijos atstovas Jaroslavas Narkevičius ironizavo, kad taip E. Šablinskas siekia įteisinti „snieguolės ir senelio šalčio dieną“, niekuo nesusijusią su Lietuvos tradicijomis.

„Darbietė“ Loreta Graužinienė pabrėžė, kad nedarbo diena sujauktų finansines operacijas, kurias esą daugeliui įstaigų būtina atlikti paskutinę metų darbo dieną. Kitas „darbietis“ Kęstutis Daukšys siūlė kitą variantą – nuo Kalėdų iki Naujųjų metų įvesti visiems dirbantiesiems privalomas atostogas.

„Nieko prieš“, - atsakė E. Šablinskas.

Liberalas Remigijus Šimašius pašiepė socdemo iniciatyvą. Esą laisvos dienos galbūt reikia dėl to, kad gruodžio 31-oji – ta diena, po kurios „prarūgusius šližikus valgyti nebehigieniška“.

E. Šablinsko skaičiavimais, nauja nedarbo diena valstybės biudžeto pajamas sumažintų nuo 25 iki 50 mln. Lt.

Kūčelių dienos iniciatyva patyrė fiasko. Po pateikimo E. Šablinsko iniciatyvą palaikė 34 Seimo nariai, prieš balsavo 19, susilaikė – 38.

„Ar galima sutarti, kad reikia tobulinti šitą įstatymą? Matau, kad nėra ką tobulinti“, - pareiškė posėdžiui pirmininkavęs socdemas Algirdas Sysas.

Už įstatymo projekto grąžinimą tobulinti E. Šablinskui balsavo 49 Seimo nariai, prieš – 43. Taigi socdemas dar turės antrą šansą.

Vis dėlto ne vienas parlamentaras siūlė rimčiau pasvarstyti galimybę įvesti visuotines atostogas nuo Kūčių iki Naujųjų metų.