Prancūzija džiaugiasi – turistų keliai vėl veda į Paryžių. Viešbučiai klesti ir sako, kad tokio staigaus atsigavimo nesitikėjo, mat koronavirusas dar niekur nedingo. Dėl naujos koronaviruso bangos, kurią sukėlė dar greičiau plintančios omikron versijos, Prancūzijos sveikatos apsaugos ministrė ragina gyventojus viešajame transporte ir prekybos centruose vėl dėvėti kaukes.

Grąžinti prievolę dėvėti kaukes uždarose patalpose, plėsti testavimo apimtis ir skiepyti vaikus jau ragina ir Turkijos medikų sąjunga. Nors Turkijos valdžia tikina, kad padėtis šiuo metu stabili, birželio mėnesio viduryje užsikrėtimų skaičius ėmė didėti. O praėjusią savaitę jau siekė daugiau nei 26 tūkstančius.

Staigus viruso atvejų augimas fiksuojamas ir Portugalijoje, Italijoje, Graikijoje, Vokietijoje bei Jungtinėje Karalystėje. Visose jau dominuoja nauji omikron atmainos potipiai.

„Tai yra tas pats omikron, bet, sakykime, dar gudresnis, dar greičiau sugebantis pažeisti žmogų ir plisti“, – LNK sakė epidemiologas Saulius Čaplinskas.

„Nereikia galvoti, kad mes truputį toliau esame (nuo tų šalių, aut. p.), bet kelionės, atostogos ir pas mus lygiai tas pats irgi turi dominuoti, kitaip nebūna“, – kalbėjo epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Ekspertai sako, kad nauja koronaviruso banga jau prasidėjo ir Lietuvoje. Juodoje epidemiologinėje zonoje – beveik visos šalies savivaldybės. Tai reiškia, kad didžioji dalis savivaldybių yra prasčiausioje epidemiologinėje zonoje.

Kol kas blogiausia padėtis yra Druskininkų savivaldybėje.

„Lygiai taip pat nebuvo ramybės praėjusiais metais. Bet dabartinį birželio mėnesį lyginant su praėjusių metų birželiu – šiais metais sergančiųjų skaičius yra dešimt kartų didesnis, nei buvo praėjusiais metais. Hospitalizacijos skaičiai birželio mėnesio kol kas yra žymiai mažesni“, – teigė D. Razmuvienė.

Duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys–Balevičius LNK sakė, kad geriausiai sergamumo augimas matomas teigiamų tyrimų dalyje.

„Nes teigiamų tyrimų procentas dabar užkilo iki 35 procentų. O kad galėtume sakyti, jog epidemija yra kontroliuojama, šis skaičius turėtų siekti 4–5 procentus“, – sakė V. Zemlys–Balevičius.

Tačiau Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) sako, kad kol kas nieko negriežtins, o gyventojams siūlo laikytis šiuo metu numatytų rekomendacijų.

„Suprantame, kad kai kurios Europos šalys jau pradeda įvedinėti ne tik rekomendacijas, bet ir reikalavimus. Tą peržiūrime ir mes“, – LNK sakė SAM Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėja Ginreta Megelinskienė.

Ekspertai Sveikatos apsaugos ministeriją kritikuoja dėl vis dar nevykdomos sekostaitos ir nepakankamo testavimo.

„Tą jau vakar turėjo daryti Nacionalinė Sveikatos priežiūros laboratorija. Kodėl iš ministerijos yra kapų tyla, komunikacijos prasme?“ – klausimu kėlė S. Čaplinskas.

„Jeigu mes neseksime atvejų dinamikos ir jos patikimai nematuosime, tai mes tiesiog pražiopsosime. Tada bus įsibėgėjimas. Ir mes pavėluosime“, – įžvalgomis su LNK dalijosi duomenų mokslininkas V. Zemlys–Balevičius.

SAM atstovė G. Megelinskienė tikino, kad su šalies savivaldybės – jau buvo bendrauta.

„Paskirtos asmens sveikatos priežiūros įstaigos, kurios galės imti PGR ėminius sekoskaitos atlikimui. Kadangi ją galima vykdyti tik PGR ėminiai, o ne greitieji antigenų testai. Tai yra tam pasiruošta, parengtas tvarkos aprašas“, – sakė G. Megelinskienė.

Nuo rudens bus parengtas ir sąrašas – kam nuo COVID–19 rekomenduojama pasiskiepyti ketvirtąją vakcinos doze.

Šiuo metu tai gali daryti tik sunkiomis ligomis sergantys pacientai. SAM sako, kad rudenį Lietuva turėtų gauti adaptuotų vakcinų, kurios būtų atsparesnės dabartinėms atmainoms.

„Reikia pasakyti aiškiai, kad tie, kurie persirgo tuo pirmuoju omikronu, tai greičiausiai šitomis naujoms atmainoms imunitetas turbūt jau yra išblėsęs“, – sakė S. Čaplinskas.

V. Zemlys–Balevičius teigė, jog bus kažkas panašaus į „omikron bangą“.

„Daug sergančiųjų, bet mažai sunkių atvejų“, – svarstė jis.

Papildomi reikalavimai keliautojams rudenį kol kas taip pat nenumatomi. Pastarieji įsigaliotų tik jei atsirastų visiškai nauja koronaviruso atmaina.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: