Naują archyvą už 7,82 mln. eurų stato konkursą laimėjusi bendrovė „Gilesta“. Su ja Lietuvos centrinis valstybės archyvas (LCVA) liepos pabaigoje pasirašė rangos sutartį. Statybas planuojama baigti 2023-iųjų birželį.

Pasak Lietuvos vyriausiosios archyvarės Kristinos Ramonienės, naujo pastato reikia, nes auga dokumentų srautas.

„Valstybės įstaigos turi savo archyvus ir kurį laiką dokumentus saugo pas save, tačiau vėliau jo savo sutvarkytus archyvus nori perduoti į valstybės archyvą. Natūralu, tų dokumentų yra susikaupę labai daug, jie nebetelpa, tai ir iššaukė naujo archyvų pastato poreikį“, – BNS sakė K. Ramonienė.

Antakalnyje įsikūrusiems valstybės naujajam, centriniam, literatūros ir meno bei Vilniaus regioniniam archyvams trūksta dokumentų saugyklų, erdvesnių patalpų dokumentų skaitykloms, edukacinėms ir ekspozicijų erdvėms.

„Manau, kad tai bus paskutinis archyvų pastatas dokumentams, sukurtiems popieriuje, saugoti, nes esame įžengę į skaitmeninių dokumentų amžių. O popieriniai dokumentai turi būti saugomi tinkamomis sąlygomis, tad be modernių saugyklų ir dokumentų dezinfekavimo kamerų šiuolaikinį archyvą jau sunku įsivaizduoti“, – BNS komentavo LCVA direktorius Dalius Žižys.

Naujasis pastatas bus dešimties aukštų, bendras jo plotas sieks 6,9 tūkst. kvadratinių metrų, jis bus A+ energinės klasės, šiluma bus tiekiama iš geoterminių gręžinių.

Pirmame ir antrame pastato aukšte numatyta viešoji zona su skaityklomis, transformuojama kino sale, administracinėmis ir techninėmis patalpomis, dokumentų priėmimo ir dezinfekavimo patalpa.

Nuo trečiojo aukšto bus saugyklos, bendras lentynų ilgis sieks 46 kilometrus.