Be to, jis pabrėžia, kad NATO ir Rusijos pamatinis aktas neužkerta kelio jokiems veiksmams užtikrinti veiksmingą gynybą ir atgrasymą. Vis dėlto jis neskuba daryti išvadų dėl incidento Estijoje, kai, pirminiais duomenimis, panaudojant šaunamuosius ginklus pasienyje su Rusija pagrobtas žvalgybos pareigūnas. 

– Generalini sekretoriau, matėme tiek daug politinių užtikrinimų apie tai, kad visos sąjungininkės bus ginamos. Tačiau kalbant konkrečiai, ko Lietuva gali tikėtis – kokių bazių, kur, kokių pajėgumų?

– Priėmėme vadinamąjį parengties veiksmų planą, ir labai svarbi jo dalis yra ieties smaigalio pajėgos – karinis dalinys, kuris prireikus galės būti dislokuojamas per vos kelias dienas. Tai labai konkretus žingsnis, stiprinant mūsų sąjungininkų kolektyvinę gynybą. Bet visos karinės detalės bus sutartos po šio viršūnių susitikimo.

– Tačiau ar galime tikėtis nuolatinio kokių nors sąjungininkų karių buvimo Lietuvoje?

– Galite tikėtis labiau matomo NATO buvimo. Sukursime šias ieties smaigalio pajėgas, ir norint priimti pastiprinimus, reikės iš anksto dislokuoti įrangą, medžiagas, parengti reikalingą infrastruktūrą, vadavietes – visa tai sukurs didesnį NATO matomumą rytuose.

– Ta labai vieša diskusija apie NATO ir Rusijos pamatinį aktą ir pažadą nedislokuoti nuolatinių bazių – ir Vokietija, sakanti, kad šių pažadų turi būti laikomasi. Tai suprantama, bet ką tai sako apie NATO gebėjimus atgrasyti kokį nors galimą agresorių?

– NATO ir Rusijos pamatinis aktas neužkerta kelio jokiems veiksmams užtikrinti veiksmingą gynybą ir atgrasymą. Visos priemonės, kurių ėmėmės, ir visi žingsniai, kuriuos žengsime, visiškai atitiks NATO ir Rusijos pamatinį aktą. Tai pagrindinė mūsų aljanso užduotis – užtikrinti mūsų sąjungininkų veiksmingą gynybą ir apsaugą. Ir neturėtumėte nė kiek abejoti, kad padarysime viską, ką galime, kad užtikrintume veiksmingą visų sąjungininkų gynybą.

– Bet būtent tai ir kelia abejones, jei sakote, kad tai visiškai atitiks pažadą, kuris duotas trečiajai šaliai.

– Nėra visiškai jokių abejonių, kad jei sąjungininkė būtų užpulta, tai būtų laikoma ataka prieš visą aljansą, ir visos 28 sąjungininkės padėtų viena kitai apsiginti. Ir tai mūsų karinio aljanso esmė, tai mūsų penktojo straipsnio, solidarumo sąlygos esmė. Ir neturi būti jokių abejonių, kad padarysime, ko tik reikės, kad apgintume savo sąjungininkes.

– Rusija, pažeidžianti NATO sieną ir pagrobianti Estijos karininką – ar tam galioja penktasis straipsnis? Ar tai hibridinis karas?

– Pagal informaciją, kurią aš gavau, Estijos valdžia laiko tai tik kriminaline veika, ir su ja bus atitinkamai elgiamasi.

– Galiausiai, ar esate patenkintas, kad jums daugiau nebereikia žmonėms aiškinti, kodėl NATO svarbus?

– Žinoma, tai labai tragiškas fonas. Aš tvirtai smerkiu neteisėtus Rusijos veiksmus Ukrainoje, bet, žinoma, Rusijos agresija prieš Ukrainą yra žadintuvo skambutis, kuris visiškai aiškiai parodė visiems, kodėl NATO reikalingas. Ir manau, kad ne tik Baltijos šalys, bet ir kitos sąjungininkės dėkingos, kad jas apima tvirtas kolektyvinės gynybos įsipareigojimas – penktasis straipsnis.