Sprendimus dėl batalionų dislokavimo keturiose priešakinėse sąjungininkėse Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pasveikino kaip istorinius. Juos jau pažadėjo Vokietija, Didžioji Britanija ir Jungtinės Valstijos, o jau trečiadienį ketinimus siųsti savąjį batalioną gali paskelbti ir ketvirtoji NATO narė Kanada.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas sako, kad su Rusija siekia ne konfrontacijos, o dialogo, bet jei Aljanso teritorija būtų užpulta, žada bendrą atsaką. Tiesą sakant, tą NATO žadėjo visada, bet dabar gynybos ministrai priėmė konkrečių žingsnių planą atgrasymui.

Dar prieš porą metų, jau po Krymo okupacijos, Aljansas tebetikėjo, kad priešakinių sąjungininkių saugumui pakaks greitojo reagavimo pajėgų, bet dabar pripažinta, kad dalinių reikia pačiose Rusijos kaimynėse. Tebus dislokuota po maždaug tūkstantį karių, taigi teritorijos jie neapgins, bet, tikisi Aljansas, vien savo buvimu privers galimą agresorių rimtai pagalvoti, ar verta veltis į karą su NATO.

„Batalionai skirti kovai, ir tai jų tikslas. Taigi parengtis bus labai aukšta. Manau, svarbu suprasti, kad batalionai bus tik vienas iš plataus NATO atsako elementų“, – sako J. Stoltenbergas.

Vis dėlto detalės paaiškės vėliau, gal tik per NATO vadovų susitikimą Varšuvoje. Iki tada laukia derybos, kas ir kokiomis sąlygomis prisidės prie misijos. Kartu su priemonėmis rytiniame flange ministrai sutarė steigti Rumunijos ir Bulgarijos dalinį, skirtą mokymams, ir turintį jas nuraminti dėl Rusijos pajėgų Kryme. Be to, nuspręsta prilyginti kibernetines atakas užpuolimui įprastais ginklais.

Sutarę dėl Rytų, ministrai imsis pietinio flango, kuris labiau rūpi rinkėjams. NATO sako, kad grėsmes mato 360 laipsnių kampu.

„Yra bendras supratimas, kad iššūkiai yra Pietuose ir Rytuose, ir supratimo, kad reikia viską koncentruoti Pietuose, tikrai nėra. Portugalija, Ispanija – vienos iš aktyvesnių mūsų regione“, – sako J. Olekas.

Ministrai aptars ir rytinę kaimynystę – užtrenkęs duris Gruzijai, NATO ieško, ką jai galėtų pasiūlyti vietoj narystės. Su dvejojančios dėl narystės Ukrainos atstovu ministrai surengs bendrą posėdį.