Po iškilmingos vadų pasikeitimo ceremonijos Klaipėdoje interviu BNS komandoras teigė, kad jo vadovaujama grupė planuoja aplankyti Baltijos šalių uostus, vykdyti pratybas Suomijoje, Jungtinėje Karalystėje ir prie Prancūzijos krantų.

„Grupės uždavinys yra užtikrinti nuolatinį NATO priešmininės kovos pajėgumą. Mes galime veikti taikos, krizės, ginkluoto konflikto metu, esame nuolat pasirengę“, - sakė karininkas.

Pasak jo, septynių laivų grupės uždaviniai suplanuoti dar iki krizės Ukrainoje, „bet savaime aišku, kad NATO laivų buvimas Baltijos jūroje dar kartą demonstruoja solidarumą, NATO šalių vieningumą ir pasiruošimą veikti net kokiomis sąlygomis“.

Tai yra pirmas kartas, kai Baltijos šaliai patikėtas vadovavimas NATO nuolatinės parengties laivų junginiui.

„Tai yra didelis bendras Lietuvos kariuomenės pasiekimas, Lietuvos karinių jūrų pajėgų ir juose tarnaujančių karių profesionalumo pripažinimas“, - sakė G.Premeneckas.

G.Premeneckas NATO nuolatinės parengties priešmininių laivų junginiui vadovaus iš Lietuvos karinių jūrų pajėgų vadovavimo ir štabo laivo „Jotvingis“, kuriame įsikurs ir junginis tarptautinis štabas. Jame tarnaus aštuoni Lietuvos kariai ir penki kariai iš Estijos, Latvijos, Norvegijos, Turkijos ir Vokietijos.

Junginiui bus priskirti septyni minų medžiojimo laivai: ,,Flaming” (Lenkija), ,,Datteln” (Vokietija), ,,Karmoy” (Norvegija), ,,Talivaldis” (Latvija), ,,Sakala” (Estija), ,,Zierikzee” (Nyderlandai), ,,Crocus” (Belgija).

Lietuva junginiui vadovaus pusę metų.