"Aktyvi Lietuvos veikla NATO operacijose ir kitos regioninį stabilumą bei saugumą užtikrinančios iniciatyvos pelnė Lietuvai Baltijos regiono lyderės vardą. Ši veikla - kaip stabilumo garantas tiek Baltijos regione, tiek kaimyninių valstybių atžvilgiu", - sakė R. Henault.

Savo ruožtu prezidentas V. Adamkus pabrėžė, kad Lietuvos dalyvavimas NATO yra neginčijamas.

Į Vilnių ketvirtadienį atvykęs R. Henault taip pat teigiamai įvertino Lietuvos pastangas transformuojant krašto apsaugos sistemą. Netylant diskusijoms, ar Lietuvai verta atsisakyti šauktinių kariuomenės, generolas pabrėžė, kad kokybė, o ne kiekybė turi lemiamą reikšmę vertinant kariuomenę.

"Profesionalios pajėgos, kurias galima dislokuoti įvairiose vietose, kurios gali suteikti paramą NATO operacijoms, yra labai svarbios. Jūsų kariuomenės reformos atitinka tą transformaciją, kurios prašo NATO", - atsakydamas į Eltos klausimą teigė R. Henault.

Pasak NATO karinio komiteto vadovo, Lietuvoje vykdomų reformų naudą atspindi mūsų šalies misija Afganistane.

"Galiu užtikrinti, kad jūsų vykdomą puikų darbą Afganistane labai vertina NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgos (ISAF) ir tarptautinė bendruomenė", - spaudos konferencijoje sakė R. Henault.

Prieš savaitę, Kariuomenės dienos išvakarėse, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narė konservatorė Rasa Juknevičienė pareiškė, kad Lietuvos gynybinė galia nuosekliai mažėja. Politikei nerimą kelia karių skaičiaus mažėjimas.

Savo ruožtu Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdas Tutkus tvirtina, kad gynybiniai pajėgumai priklauso ne nuo karių skaičiaus, o nuo kariuomenės paruošimo ir ginkluotės.

"Esu įsitikinęs, kad mažesnės, tačiau labai profesionaliai paruoštos, moderniai ginkluotos pajėgos visada bus žymiai efektyvesnės tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu mastu negu stambios, bet silpnai apginkluotos pajėgos", - spaudos konferencijoje sakė V. Tutkus.

Lietuvoje pirmą kartą viešinčio R. Henault vadovaujamas NATO karinis komitetas yra aukščiausia Aljanso karinė vadovavimo struktūra.