Raštu pateiktuose klausimuose ministro teiraujamasi apie jo ryšius su verslininku Aleksandru Ribnikovu, apie pastarojo bendrovės laimėtus viešuosius pirkimus, dukros vardu pirktą sklypą, prašoma paaiškinti, kodėl nesumokėjo už nuosavo namo renovavimą, rašė BNS.

Opozicija kelia ir politinės atsakomybės klausimą.

„Ar nemanote, kad pademonstruotumėte didesnę politinę atsakomybę ir brandą atsistatydinęs iš einamų pareigų ir teismine tvarka įrodytumėte savo teisumą, jei viešai negalite išsklaidyti mestų rimtų kaltinimų?“ – klausiama J. Narkevičiaus.

Neigia melavęs visuomenei

Ministras iš Seimo tribūnos aiškino niekada neneigęs, kad pažįsta A. Ribnikovą.

„A.Ribnikovas tikrai buvo mano žmonos mokyklos suolo draugės sutuoktinis. Po skyrybų su žmona, praktiškai santykiai nutrūko, taigi, visuomenei aš nemelavau“, - sakė jis.

Viešai pateiktus kaltinimus jis vadino šmeižtu ir pakartojo kreipęsis į prokuratūrą. Jis pakartojo jau anksčiau išdėstytus teiginius, kad nebuvo viešųjų pirkimų komisijos nariu, neturėjęs administracijos direktoriaus įgaliojimų.

Dokumentus dėl namo renovacijos ministras žadėjo pateikti prokuratūrai.

„Iš tiesų, susidūrus su tokio masto šmeižto kampanija, niekam turbūt nekyla abejonių, kad ji tokia yra, matyt, labai giliai organizuota. Man teko rinkti dokumentus ir aiškinti dėl remonto vykusio ne tik seniai – prieš 10-12 metų, bet ir besitęsusio ne vienerius metus. Name gyvenamo kartu su mano dabar jau mirusiais tėvais. Visus turimus dokumentus pateiksiu prokuratūrai. Aiškinamės ir dėl dokumentų, kurių neturiu, tačiau, kurie yra paminėti I. Narkevič (tarp kitko - Irena yra ir mano žmonos, ir mano mamos vardas) atsiųstame reikalavime sumokėti skolą, apie kurią nežinau“, - sakė jis.

Ministro vertinimo, minėtame reikalavime pateikti duomenys verti dėmesio. Jis paminėjo, kad Valdo Bivainio I. Narkevič pateiktoje 2015 m. vasario 5 d. skolinimo reikalavimų perleidimo sutartyje nurodoma, kad už „Sodžiaus būstas“ atliktus darbus neva yra neapmokėta daugiau kaip 80 tūkst. litų. Minima 2010 m. spalio 29 d. PVM sąskaita faktūra.

„Štai mano rankose „Sodžiaus būsto“ dar 2009 metų rugpjūčio 31 dieną I. Narkevič už remonto darbus išrašytos PVM sąskaitos faktūros. Sąskaita yra tos pačios serijos ir to paties numerio, tačiau su keliasdešimties tūkstančių (litų) skirtumu. (…) Štai ir „Sodžiaus būsto“ 2009 rugpjūčio 31 dienos kasos pajamų orderio kvitas, patvirtinantis, kad sąskaitoje nurodyta suma sumokėta“, - apmokėjimo aplinkybes Seimo salėje pasakojo J. Narkevičius.

Susisiekimo ministras Seimo salėje klausimą kėlė dėl to, kur nukeliavo už darbus sumokėti pinigai.

„Tas pilietis pats teisėsaugos institucijoms galės padėti išspręsti šitą rebusą, kada ir kokiai sumai buvo išrašyta sąskaitos-faktūros. Kokios sąskaitos dar buvo išrašytos, kur atsidūrė už atliktus darbus sumokėti pinigai. Nes įdomu, ar jie buvo įnešti į sąskaitą, o galbūt – įsisavinti“, - klausimą kėlė ministras.

Ministras pažėrė kaltinimų jį pasiaiškinti išsikvietusiai opozicijai.

„Manau, kad jūs konservatoriai ir liberalai diskredituojate žmonių atstovavimą, nes kai jūs kviečiate susisiekimo ministrą paaiškinti apie susisiekimo sektoriuje susiklosčiusią situaciją, kai negalėjau atvykti dėl jau suplanuotų susitikimų, bet delegavau du ministrus, jie pastebėjo uždarytas duris. Jums nerūpėjo ir nerūpi nei mano viešai skelbta informacija. (…) Neketinu atsistatydinti, dėl abejotinos reputacijos žmonių, turintys ne tik materialinį suinteresuotumą, bet mane apšmeižė“, - tikino J. Narkevičius.

Bilotaitė: tai pasakos


Konservatorė Agnė Bilotaitė po ministrų atsakymų teigė, kad jos J. Narkevičiaus atsakymai neįtikino.

„Aš tai galėčiau pavadinti sekamomis pasakomis – bandoma kažką vynioti, normalių atsakymų mes neišgirdome. Matome bandymą prisidengti savo mirusiais tėvais. (…) Šiuo metu STT yra pradėjusi tyrimą, tai yra rimtas signalas, kad yra pagrindo, yra rimta informacija. Tai kalbėti, kad tai nėra rimta, bandyti painioti visą istoriją, tik patvirtinta, kad yra labai rimti įtarimai, kad tai korupcinė schema. Ir jos dengimas visą politinę sistemą“, - sakė ji.

Politikė teigė, kad sąskaitas J. Narkevičiui reikėtų „tiesiog padėti ant stalo“.

„Opozicija tarsis dėl interpeliacijos ir svarstys šį būdą“, - Seime kalbėjo parlamentarė. Seimo Antikorupcijos komisija taip pat svarstys dėl galimo tyrimo dėl J. Narkevičiaus.

Žada kreiptis į VSD

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė, kad aplink šią istoriją jau kyla svarbesnių klausimų, nei tie, kurie užduodami ministrui.

„Manau, kad daug svarbesnis buvo A. Širinskienės pasisakymas prieš atsakant į klausimus, kad reikėtų visiems kolegoms paskaityti šiandieninę publikaciją „Delfi“ apie situaciją, kuri klostėsi apie šitą temą.

Ten faktai yra tokie skandalingi, kad visus klausimus reikėtų užduoti nebe ministrui, o tiems, kas tuose straipsniuose minimi. (…) Atrodo, kad žmonės, susiję su kitų valstybių interesais, veikdami kartu su opozicijai ir asmeniu iš Prezidentūros, veikė sąmoningai, kryptingai, ir tuo sukūrė, mano nuomone, (dėl to šiandien kreipsimės į VSD), grėsmę nacionaliniam saugumui“, - sakė R. Karbauskis.

Dėl kreipimosi į VSD bus sprendžiama ketvirtadienį koalicijos taryboje.

Kilo klausimų dėl namo renovacijos aplinkybių

LRT praėjusią savaitę pranešė, kad 2007–2008 metais aukštas pareigas Vilniaus miesto savivaldybės administracijoje ėjęs J. Narkevičius ir Trakų rajono savivaldybėje dirbusi jo sutuoktinė Irena Narkevič galėjo daryti įtaką statybų bendrovei „Sodžiaus būstas“ laimint Vilniaus ir Trakų darželių bei mokyklų remonto konkursus, o 10 proc. laimėtų sumų turėjo būti skiriama politiko namo Trakuose rekonstrukcijai.

LRT Tyrimų skyriaus duomenimis, „Sodžiaus būstas“ 2008–2012 metais laimėjo mažiausiai dešimt projektų Vilniaus mieste ir mažiausiai penkis – Trakų rajone. Bendra atliktų darbų vertė – daugiau kaip milijonas eurų (4 mln. 435 tūkst. litų).

Buvęs dabar jau bankrutavusios bendrovės „Sodžiaus būstas“ savininkas A. Ribnikovas žurnalistams liudijo, kad jis rekonstravo ministro namą mainais už laimėtus darželių ir mokyklų renovacijos viešuosius konkursus.

Verslininkas portalui 15min.lt teigė, kad dukros krikštatėvis J. Narkevičius jam pasiūlė tokią schemą, žadėdamas pinigus vėliau grąžinti, tačiau grąžino tik 8 tūkst. litų ir liko skolingas apie 400 tūkst. litų (116 tūkst. eurų) už namo renovavimą.

J. Narkevičius šiuos kaltinimus vadina šmeižtu. Jis antradienį Seime žurnalistams sakė, kad už namo Trakuose renovaciją daugiausia mokėjo jo tėvai, kuriems tuo metu priklausė pastatas, ir jis gali tai įrodyti.

„Taip, aš turiu įrodymų, kad už renovavimo darbus buvo atsiskaityta“, – tvirtino ministras.

J. Narkevičių į susisiekimo ministrus delegavo Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.