Kaip DELFI informavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Paulius Radvilavičius, incidentas užfiksuotas apie 4 val. paryčiais. Pastebėta, kad vaikinas ir mergina priėjo prie Vyriausybės pastatą juosiančios „Stop“ juostos, nusimetė visus drabužius ir nuogi patraukė Vyriausybės rūmų link.

Pasak P. Radvilavičiaus, jaunuoliai sulaikyti ir įsodinti į policijos tarnybinį automobilį. Dar du asmenys pasipriešino pareigūnams – mergina sustojo prieš tarnybinį automobilį ir trukdė jam pajudėti iš vietos, kitas vyras griebė į tarnybinį automobilį sėdančiam pareigūnui už rankos. Šie asmenys taip pat sulaikyti ir pristatyti į 3 policijos komisariatą.

Komisariate ketveriukei surašyti administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) protokolai – du už nedidelį chuliganizmą ir du už teisėto pareigūnų reikalavimo nevykdymą bei įžeidžiantį elgesį.

„Nors įvykio aplinkybes yra aiškinamos ir toliau tikslinamos, neabejotina, kad „Stop“ juosta buvo peržengta. Tai padariusiems asmenims gali būti taikoma administracinė atsakomybė už teisės pažeidimą, numatytą LR ATPK 187 str“, – sakė P. Radvilavičius. Minėtas str. apibrėžia atsakomybę už policijos specialiosios juostos perėjimą.

Be to, pastebi policijos atstovas, trys iš keturių į policijos komisariatą pristatytų asmenų buvo girti. Prie Vyriausybės pastato durų pribėgę vaikinas „pripūtė“ 1,41 prom., mergina – 2,36 prom. Pareigūnui dirbti trukdęs, už rankos jį sugriebęs vyriškis - 1,82 prom. Jiems gresia administracinė atsakomybė už tai, kad viešoje vietoje pasirodė neblaivūs.

Surašius protokolus, jaunuoliai paleisti į namus.

Akcijos dalyvė: jie kūnais palietė Vyriausybės duris

Viena akcijos dalyvių Aira, kuri naktį buvo sulaikyta, feisbuke nurodė, kad tai buvo „autonominis antiperformansas-meninė akcija“. Jos metu du nuogi žmonės spontaniškai peržengė tariamą simbolinę „Stop“ juostą, kuria Vyriausybė buvo atskirta nuo palapinių miestelio. Kaip rašo Aira, akcijos dalyviai pasirinko „konceptualią antiperformanso išraiškos priemonę ir jo metu simboliškai santykiavo gyvų, aistringų žmonių kūnų ir šaltos frigidiškos valstybės galios idėjos“.

Pasak akcijos liudininkės, nuogi ir beginkliai jaunuoliai „peržengė absurdišką nustatytą ribą tarp valdžios ir žmonių tarsi perplėšdami nekaltybės plėvę lytinio akto metu ir priartėjo prie Vyriausybės durų“.

„Policija pasirodė tik tada, kai savo nuogais baltais kūnais jie papuošė institucijos metalines aukso spalvos durų konstrukcijas. Šie du žmonės sąmoningai peržengė ribą, siekdami apnuoginti faktą, kad ir Vyriausybė įžūliai peržengia ribas ir pažeidžia žmonių teises naujuoju Darbo kodeksu“, – teigia Aura.

Ji feisbuke rašo, esą automobilyje agresyvūs policininkai rėkė ir stumdėsi, brutaliai atėmė telefoną, kuriame buvo filmuoto įvykio įrašas. Merginos teigimu, pareigūnai areštinėje įrašą ištrynė.

DELFI primena, kad, remiamas profsąjungų, judėjimas „Gyvenimas per brangus“ tęsia protestus prie Vyriausybės prieš naująjį Darbo kodeksą. Palapines į V. Kudirkos aikštę atsinešęs jaunimas nesitraukia ir per naktį. Vyriausybė nuo protestuotojų atsitvėrė „Stop“ juosta ir saugoma gausių policijos pajėgų.
Nepaisydamas daugybės abejonių, kurias išsakė darbuotojų ir darbdavių atstovai, taip pat prezidentė, Seimas praėjusį antradienį priėmė naują Darbo kodeksą, kurio įsigaliojimas paveiks daugelį dirbančiųjų.

Viena naujovių, kurią balsuodami priėmė Seimo nariai, yra nenustatytos apimties darbo sutartys. Sudarius ją darbo darbo atlikimo laikas iš anksto nebus nustatytas, tačiau darbuotojas įsipareigos darbą atlikti darbdavio kvietimu. Minimali trukmė, kurią turės išdirbti tokią „tuščią“ sutartį pasirašęs darbuotojas - 8 val. per mėnesį. Jeigu negaus darbdavio kvietimo, jam turės būti sumokėtas atlyginimas už 8 valandų darbą.

Be kita ko, Seimas pritarė, kad kasmetinės atostogos būtų skaičiuojamos ne kalendorinėmis dienomis, kaip yra dabar, bet darbo dienomis. Įprastai bus suteikiama 20 darbo dienų atostogų, viena iš atostogų dalių negalės būti trumpesnė nei 10 darbo dienų.

Taip pat, pagal jau priimtas DK nuostatas, darbdaviams bus lengviau sudaryti ilgesnes terminuotas sutartis, o laikinam įdarbinimui (kad ir užsienyje) įmonėms nereikės licencijavimo. Nuo 2017 metų ne dėl jo kaltės atleidžiamam darbuotojui, vienoje vietoje dirbusį vienerius ar daugiau metų, bus išmokama dviejų vidutinių darbo užmokesčių išeitinė išmoka, o iki metų - pusės darbo užmokesčio išmoka.

Seimas taip pat nustatė, kad kai darbo sutartis nutraukiama darbdavio iniciatyva be darbuotojo kaltės, darbuotojas turės būti įspėjamas prieš vieną mėnesį, o išdirbus trumpiau negu vienerius metus, – prieš dvi savaites. Šie terminai dvigubinami darbuotojams, kurie augina vaiką iki 14 metų ir kuriems iki pensijos likę mažiau kaip 5 metai, trigubinami - jei lieka mažiau kaip dveji metai bei neįgaliesiems.