„DELFI Dėmesio centre“ – kandidatas į prezidentus Naglis Puteikis ir naujienų agentūros BNS vyriausiasis redaktorius Vaidotas Beniušis.

– Pone Puteiki, ką jūs čia sugalvojot?

N. Puteikis: matau, kad neišeinu į antrą turą. Matau, kad į antrą turą akivaizdžiai išeina politinio ir ekonominio elito kandidatai, tarp jų – bankinio kapitalo atstovas Gitanas Nausėda…

– Dabar apie jus kalbame, ne apie Gitaną Nausėdą. Apie Giatną Nausėdą rinkimų kampanijos metu pakalbėsime su juo pačiu. Koks jūsų apsisprendimo motyvas?

N. Puteikis: Išstumti bankinio kapitalo atstovą iš antro turo.

– Ir dėl to jūs paremsite kitą kandidatą?

N. Puteikis: Raginu paremti ne bankinio kapitalo atstovus.

– Rimta yra kandidatui elgtis taip, kaip jūs ketinate pasielgti?

N. Puteikis: skaičiuokime kitą alternatyvą – to nedarau, t.y. nesitraukiu, atimu balsus iš kažkurio ne bankinio kanididato ir į antrą turą tvirtai išeina Nausėda. O jeigu Nausėda išeina į antrą turą su Šimonyte ar Skverneliu, tai laimi bet kuriuo atveju.

– Tai jūs galvojte…

N. Puteikis: Sutrukdyti.

– Sutrukdyti?

N. Puteikis: Tokiu žingsniu prašydamas savo remėjų suprasti mano matematinius skiačiavimus ir paprašyti jų balsuoti už kitą kandidatą, kad kitas patektų ir išstumtų Gitaną Nausėdą.

– Jūs pastebėjote, kad rinkimai jau vyksta ir žmonės jau balsuoja?

N. Puteikis: taip, bet sekmadienį ateina balsuoti didžiausia dalis rinkėjų ir sekmadienį jie ir nulems rezultatus.

– Gali būti, kad yra keli, keliolika ar keliasdešimt ar net šimtai žmonių, kurie jau spėjo savo balsą atiduoti už jus šiuose rinkimuose…

N. Puteikis: taip, yra. Bet aš viešai tariuosi, aš dar nepadariau jokio žingsnio. Aš garsiai samprotauju, kad, gerbiami mano rinkėjai, žiūrėkite kokia situacija, gali būti visaip, kaip elgtis? Aš siūlau elgtis vienaip, gal taip ir reikia, bet jeigu mano rinkėjai pasipriešins, aš taip gal ir nepasielgsiu.

– Ai, tai jūs galbūt taip ir nepasielgsite? Galbūt jūs tiesiog radote būdą sutelkti į save visuomenės dėmesį, truputėlį mulkindamas ir mane, ir visus žurnalistus, ir visuomenę.

N. Puteikis: Ne, aš grąžinu į darbotvarkę klausimą apie tai, kas yra kandidatas, jo vertybės, jo rėmėjai, biudžetas ir t.t. Aš prašau žmonių atsižvelgti į tai ir balsuoti pagal žmogaus įsitikinimus, manymą ir politinę biografiją ir pažiūrėti, kas stovi už jo. Nausėdos įsipareigojimai šiuo metu akivaizdžiai didesni negu jo biudžetas.

– Pone Beniuši, kaip apskritai tai vertinti? Tai būtų pirmas toks atvejis.

V. Beniušis: rinkimų išvakarėse aš gal neužsiimsiu tos vertintojo pozicijos, bet galiu atkreipti dėmesį į kelias aplinkybes, kurios man atrodo svarbios. Visų pirma dėl pono Puteikio motyvų. Aš atkreipčiau dėmesį ir į kitą matematiką negu jūs, pone Puteiki, paminėjote. Naglis Puteikis gana įspūdingai pasirodė praeituose prezidento rinkimuose – net 9 proc., virš 120 tūkst. balsų. Akivaizdu iš apklausų, kad pakartoti šio rezultato Puteikiui šįkart nepavyks. Tikėtina parama dabar svyruoja apie 3 proc. Aš labai gerai atsimenu, kai po savivaldos rinkimų ponas Puteikis vertino savo pergalę sakydamas, kad nuo trijų mandatų išaugimas iki septynių yra didžiulė pergalė. Tai nuo 9 proc. smukimas iki 2-3 proc. turbūt atrodytų kaip pralaimėjimas. Tai šiek tiek susilpnintų Naglio Puteikio padėtį politikoje. Tai dėl to dabar galės sakyti, kad gavo mažai balsų, nes pats ir kreipėsi į rėmėjus, kad šie už jį nebalsuotų.

Žinoma, lygiai taip pat naivu būtų tikėtis, kad Naglis Puteikis nieko nesitiki iš kitų kandidatų, ar kandidato, kurį jis ketina paremti. Kaip vyksta tie pokalbiai mes nežinome, tikėtina, kad jie būna privatūs. Logiškai galima galvoti, kad Nagliui Puteikiui rūpi ir artėjantys Seimo rinkimai, kad ir kada jie vyktų. Tai parama, susitarimai dėl vienmandačių apygardų tikrai būtų reikalinga. Kaip visa tai baigsis – pamatysime. Bet manau, kad tai ir rizikinga, nes daliai rinkėjų tai gali atrodyti kaip nenuoseklumas, nelabai sąžiningas ėjimas. Girdime jau dabar, kaip kiti kandidatai kaltina Puteikį prekyba balsais.

– Valentinas Mazuronis tai pavadino politine prostitucija.

V. Beniušis: Taip, tai tikrai gali būti tų rinkėjų ir rėmėjų, kurie dar labiau nusivils. Toks žingsnis gali būti įvertintas ir kaip Puteikio nenuoseklumą.

– Pone Puteiki, esate viešai pasakęs, kad turite finansinių problemų.

N. Puteikis: Nebeturiu. Partija pervedė 5 tūkst. eurų dotacijos. Skolų nebėra, o štai Mazuronis pas Uspaskichą suvažiavime verkė ir prašėsi atgal į partiją. Tai jis čia mane vertina pats nė euro neinvestavęs į rinkimus. Bet aš norėčiau sureaguoti ir į tai, ką Vaidotas Beniušis pasakė apie procentus. Praėjusiuose Prezidento rinkimuose aš gavau gerokai daugiau balsų negu man prognozavo. Tai jūs manęs čia taip nenuvertinkite ir nesusilpninkite mano agitacijos mano rinkėjams. Mindaugas Puidokas čia dabar kalba apie kažkokias man pažadėtas vienmandates... O jeigu aš paremsiu Arvydą Juozaitį, tai ką jis man gali pažadėti – olimpinį medalį?

V. Beniušis: Na, jis gali pasiūlyti kažkokį bendradarbiavimą kituose Seimo rinkimuose. Mes čia tik teoriškai svarstome, nes jūs nedetalizuojate.

N. Puteikis: jūs čia labai sudėtingai ir į tolį žiūrite. Atsakymai dažniausiai yra labai paprasti – aš agituoju balsuoti už viešojo intereso gynėjus, nepasiduoti tai skalbimo miltelių stiliaus reklamai.

– Kodėl jūs apskritai turėtumėte kažką paremti iš tų, kurie neaišku ar patys paklius į antrą turą? Tegu jie jus paremia.

N. Puteikis: dauguma apžvalgininkų sutinka, kad tikrai yra trys kandidatai, kurie turi didžiausius šansus praeiti į antrą turą ir jie yra lygiaverčiai. R. Karbauskis sako, kad skirtumas galutinis bus kelių šimtų balsų, aš sakau, kad kelių tūkstančių balsų. Ir skirtingai nei Karbauskis galvoju, kad yra ne trys, o keturi. Aš skaičiuoju ir Juozaitį tarp jų. Manau, kad tarp jų skirtumas yra keli tūkstančiai balsų. Tai jeigu mano raginimo paklausys bent koks 10 tūkst. mano rinkėjų, tai galime gauti stebuklą. Pavyzdžiui, antrame ture gali būti Juozaitis ir Skvernelis.

V. Beniušis: žinoma, kad empiriškai patikrinti, kas ką nulems yra sudėtinga. Tai jeigu Sauliaus Skvernelio, tarkime, viltys yra aplenkti Nausėdą ar kad bent jų palaikymas yra labai lygus, tai galima bus po to girdėti ir iš jūsų, pone Puteiki, kad tai jūsų agitavimo dėka tokie rezultatai ir t.t. Kita vertus, net sociologiniai tyrimai rodo, kad dalis jūsų, pone Puteiki, rinkėjų kaip antrą pasirinkimą mato tą patį Gitaną Nausėdą.

N. Puteikis: jį visi mato, visų kandidatų.

V. Beniušis: taip, tai turbūt ir jūs pats netikite, kad žmonės aklai sektų tas instrukcijas.

N. Puteikis: ne, žinoma, man užtenka dalies.

– Pone Puteiki, ar negalima buvo viso to sugalvoti keliomis savaitėmis anksčiau? Aš pats balsavau iš anksto – gauni biuletenį, ten jau parašyta Naglio Puteikio pavardė. Kandidato, kuris galbūt nenori būti išrinktas. Tai tikrai atrodo ne rimtai.

N. Puteikis: kolega Beniušis sutinka, kad dalis mano rėmėjų neklausys manęs ir galvos savo galvą.

– Gali būti, kad visuomenė yra protingesnė už kandidatus.

N. Puteikis: visada visuomenė protingesnė.

– Aš tik noriu paklausti, ar iš jūsų pusės tai yra rimta?

N. Puteikis: aš turiu teisę agituoti iki penktadienio pirmos valandos nakties.

– Ir už save, ir už kitus?

N. Puteikis: Ir už save, ir už kitus.

– Pone Puteiki, jums neatrodo, kad tie žmonės, kuriuos jūs paremsite, gali nukentėti nuo tokios paramos.

N. Puteikis: Aš konstruoju savo mąstymą, savo matymą ir savo idėjas. Mano idėja yra, kad kelis tūkstančiai mano rinkėjų balsų gali pakeisti pirmojo turo baigtį.

– Kada jūs pradėjote kalbėti su Ramūnu Karbauskiu ir Arvydu Juozaičiu?

N. Puteikis: Su Juozaičiu prieš mėnesį, o su Karbauskiu prieš savaitę.

– Jūs iniciavote susitikimą su Karbauskiu?

N. Puteikis: Aš pasakiau vienam iš jo aplinkos žmonių ir vakar sum animi susisiekė Karbauskis.

– Ir ką? Jums tiesiog pasiūlė paremti Saulių Skvernelį?

N. Puteikis: Ne, jis buvo nustebęs. Mes apšnekėjome situaciją. Jis manimi nelabai patikėjo, bet štai Juozaičiui patiko mano mintis. Tai jeigu patinka jam – patinka ir jo rinkėjams. Maniškiams Juozaitis irgi patinka, tai, vadinasi, tokiu žingsniu savų rinkėjų nenuvilčiau.

– Jūs pats jau esate apsisprendęs, kurį kandidatą paremsite?

N. Puteikis: Ne, aš kol kas garsiai dalinuosi mintimis.

– Ar tikrai nesate?

N. Puteikis: Ne, aš stebiu, ką man rašo žmonės ir dar turiu laiko su jais pasiginčyti ir padiskutuoti.

– Pone Beniuši, gal bendrai pabandykite įvertinti tą situaciją.

V. Beniušis: turbūt Naglio Puteikio pergalė yra ta, kad jis gavo tiek žiniasklaidos dėmesio, kiek su dabartiniais reitingais vargu ar būtų gavęs kitomis aplinkybėmis. Bet aišku, kad tas ėjimas turi ir rizikos. Mažėjančios jo rėmėjų gretos, dalis jų, gali tai palaikyti nenuosekliu, nebrandžiu ėjimu. Rinkimai jau vyksta ir toks blaškymasis tarsi ieškant, kas būtų didesnė nauda, gali pasirodyti labai įvairiai.

– Pone Beniuši, jūsų nuomone, ar tokia parama tikrai suteiktų kitam kandidatui pranašumą. Įsivaizduokime, Naglis Puteikis paremia Saulių Skvernelį. Saulius Skvernelis turbūt nėra joks protesto rinkėjų kandidatas ir t.t. Jis turi daugmaž aiškų rinkėją, ypač regionuose. Ar tai nebūtų žalinga kandidatui?

V. Beniušis: tikimybė, kad tai galėtų kažkaip perlaužti rinkimų dinamiką yra labai menka dėl kelių priežasčių. Pirma, realių Naglio Puteikio rėmėjų, pagal apklausas, yra apie 2-3 proc. Antras dalykas, nėra didelės tikimybės, kad jie aklai klausytų Puteikio raginimų. Trečia, dabar jau yra savaitės vidurys. Tikrai ne visi žmonės, įskaitant ir potencialius jūsų, pone Puteiki, rinkėjus tą žinutę beišgirs. Bet patikrinti, kaip viskas iš tikrųjų buvo, mes niekada negalėsime.

N. Puteikis: jūs sakote, kad reitingai mąžta, partija mažėja. Ką reiškia 3 proc. nuo apklaustųjų? Tai nuo ateinančių balsuoti čia ir 9 proc. galima pasiekti su paklaida, gal net 12 proc. Dar laukia Europos Parlamento rinkimai – irgi galėsime pamatuoti mūsų virimo temperatūrą.

– Tai koks bus esminis motyvas jums apsisprendžiant, kurį iš dviejų, kaip suprantu, kandidatų paremti?

N. Puteikis: esminį motyvą išsakė politologai, agituodami prieš Seimo mažinimą. Jie sako, kad jei sumažinsime Seimą, padidės galimybė lengviau nupirkti politikus. Tai aš ir sakau – ką renkame kandidatu į prezidentus? Pasižiūrėkime: visi turi partijas, išskyrus Nausėdą ir Juozaitį. Tai jeigu išrenkame Nausėdą prezidentu, mes nežinome, kas už jo stovi, jis nėra kontroliuojamas partijos ir kyla grėsmė demokratijai. Aš labai aiškiai noriu pasakyti: gerbiami rinkėjai, balsuokite už tuos, kurie yra skaidrūs, aiškūs, prognozuojami ir kontroliuojami.

– Kas lems jūsų apsisprendimą?

N. Puteikis: galiu pasakyti, kas mane aktyvavo šią savaitę. Grįžau iš Klaipėdos, išlipau iš autobuso ir pėsčiomis ėjau per visą Vilniaus miestą, ir mane pribloškė bankinio kapitalo atstovo stendų gausa. Aš supratau, kad rinkėjus bandoma paveikti kaip dantų pastos reklama – užpilti mirtinu kiekiu. Aš noriu pasižiūrėti visų kandidatų reakciją šiomis dienomis, savo rinkėjų taip pat.

– O kaip turėtų kandidatai reaguoti? Ką jūs vadinate reakcija? Siūlymus kažkokius?

N. Puteikis: pagrindinis dalykas yra mano rėmėjų, mano balsuotojų ir visos visuomenės reakcija. Dar yra laiko iki penktadienio.

– Ką sako jūsų rėmėjai? Jie laiko tai adekvačiu politiniu sprendimu?

N. Puteikis: Kai kurie palaiko, kai kurie džiaugiasi. Vieni sako agituoti už Skvernelį, kiti – už Juozaitį.

– Pone Beniuši, tai neskatina visuomenės apskritai nusivilti politika ir politiniais lyderiais?

V. Beniušis: manau, kad dalį žmonių tikrai nuvils. Tai neatrodo kaip nuoseklus ėjimas, kai esamas kandidatas sako, kad tarsi balsuokite, tarsi ne. Ir viešai bando daryto kažkokį turgų, sakydamas ir televizijos studijoje, kad laukia kitų kandidatų reakcijos. Tai dalį žmonių nuvils, bet kokią – sunku pasakyti.

– Tai tas, kuris bus paremtas, vadinasi, sureagavo geriausiai? Taip suprasti reikėtų?

V. Beniušis: kiekvieno politico tikslas yra siekti valdžios ir išsilaikyti valdžioje, ją panaudoti. Akivaizdu, kad Naglis Puteikis taip pat yra politinis veikėjas ir tos užuominos, kurias dabar girdime, tai rinkėjai įvertins patys. Aš tai nesu nustebintas, nes jau anksčiau esu girdėjusi apie kalbas dėl paramos, esu girdėjęs apie ankstesnius pokalbius dėl galimybės kandidatuoti savivaldybėje ir daug kitų istorijų.

N. Puteikis: bet jūs vietoj reakcijos, norite pasakyti žodį „pasiūlymas“. O aš noriu pasakyti, kad jūsų interpretacija yra labai ciniška. Jūs atmetate politico pasiaukojimo, „nusiėmimo“ kito naudai motyvą. Jūs neteisus.

Žmogus, kuris aukojasi, įprastai žino, vardan ko tai daro, o ne ateina į turgų ir žiūri – už ką čia man pasiaukojus.

N. Puteikis: jūs pats man neleidžiate apie Nausėdą kalbėti. Aš aukojuosi tam, kad Nausėda nepraeitų – labai aiškiai sakau.

V. Beniušis: Ir tik sekmadienį, pamatęs plakatus, supratote apie Nausėdos planus Lietuvai?

N. Puteikis: taip, nes supratau, kad jis jau įlindo į skolą, nes tos reklamų sumos yra apie 60 tūkst. eurų.

– O jeigu įsijungtumėte televizorių ir ten pamatytume kitus kandidatus ir jų vaizdo klipus?

N. Puteikis: Visų kandidatų reklamos išlaidos atitinka jų VRK uždeklaruotas pajamas. Vienintelio Gitano Nausėdos akivaizdžiai viršija. Vadinasi, jis jau yra skoloje. Kas ją atiduos?

– Pone Puteiki, įtarimus ar kaltinimus reikia įrodinėti, o ne tiesiog iškelus šlapią pirštą prieš vėją bandyti nustatyti reklamos apimtis.

N. Puteikis: aš gi pats esu užsakinėjęs tas reklamas. Aš žinau, kad Nausėdos biudžetui tų reklamų suma yra ženkliai per didelė.

– Gal, jei naudotumėtės profesionalų paslaugomis, būtų pigiau.