Šis sprendimas SAM iniciatyva įrašytas trečiadienio Vyriausybės darbotvarkėje.

„Mokslas valdomas pagal tam tikras finansavimo struktūras, kurios vyksta per Švietimo ir mokslo ministeriją, Lietuvos mokslo tarybą, Mes esame toje kategorijoje įstaigų, t.y. esame institutas, kuris gauna biudžetinį finansavimą. Tai mes bijome tos grėsmės, kad mūsų mokslas praras biudžetinį finansavimą“, – spaudos konferencijoje Santariškėse antradienį sakė laikinoji vėžio instituto vadovė profesorė Sonata Jarmalaitė.

Anot jos, instituto vykdomi biobankų projektai, įsiliejimas į tarptautinius mokslinius tinklus taip pat koordinuojamas ŠMSM, o sveikatos apsaugos ministerijos misija yra sveikatos priežiūra.

S. Jarmalaitė pabrėžia, kad institutas atlieka dvigubą funkciją – vykdo ir mokslinę, ir sveikatos priežiūros veiklas. Todėl įstaiga norėtų dvigubo pavaldumo, t.y. kad ją valdytų Švietimo, mokslo ir sporto bei Sveikatos ministerijos.

„Mes tikimės išmintingo sprendimo ir, ko labiausiai visame šiame procese norisi, tai dialogo – kad kalbėtų ir su sergančiųjų organizacijomis, kalbėtų su pačia įstaiga, jos administracija. Tas pavaldumas – vienoje plotmėje pakeitus jį, sprendimas gali būti geras, po metų – jau nebegeras (...). Manau, dar reikėtų šį klausimą išdiskutuoti, jis iškeltas ūmai“, – sakė ji.

Anot jos, paskutinįkart su Vyriausybės atstovais dėl instituto tolesnės veiklos kalbėta pernai spalį.

A. Veryga institutą siūlys valdyti ir VU

Sveikatos apsaugos ministras Aureljus Veryga sako, kad ministerija tikrai „nenori nieko sugriauti“ ir pabrėžia, kad SAM perėmus įstaigą vienu iš dalininkų būtų siūlomas Vilniaus universitetas – būtent jam įstaiga buvo pavaldi iki 2014-ųjų.

„Mes tikrai nesiruošiame ten nieko sugriaut, sunaikinti, tikslas yra turėti sisteminį matymą ir dar daugiau – jeigu Vyriausybė apsispręstų, kad tas institutas perkeliamas į ministerijos pavaldumą, mes tikrai teiktume siūlymą, kad vienu iš dalininkų taptų Vilniaus universitetas“, – spaudos konferencijoje Seime trečiadienį teigė ministras.

A. Veryga pabrėžia, kad įstaigos pagrindinė veikla yra sveikatos priežiūros paslaugų teikimas. Jis sako pasigendantis nuoseklumo planuojant investicijas, nes tai daro ŠMSM, kuriai tai „nebūdingos investicijos“.