„Pripažįstu, kad tai yra giluminė problema, yra sudaryta darbo grupė, yra kompleksas priemonių parodyti, kad su korupcija nebus taikomasi“, – aiškino A. Šipavičius.

A. Šipavičius dėl savo kompetencijos neabejojo, jis sakė, kad nenustebo, kad trečdalis Medininkų kelio posto pareigūnų pragyvenimui prisidurdavo iš kyšių.

„Vieni pareigūnai buvo sulaikyti pačiame poste, kai kurie buvo tik atvykę į tarnybą. Dar dalis – savo namuose. Norima užkirsti kelią korupcinėms veikloms. Muitinės departamentas turėjo informacijos, kad kai kurie pareigūnai iš krovininių automobilių vairuotojų rinko 20-40 litų dydžio neteisėtas rinkliavas. Jei pareigūnai fiksuodavo menamus ar esamus pažeidimus, buvo reikalaujama papildomos sumos atsižvelgiant į pažeidimą“, – sakė Muitinės departamento generalinis direktorius Antanas Šipavičius.

Kyšius ėmusius muitininkus stebėjo kelis mėnesius

Anot prokuroro Martyno Jovaišos, 30 pareigūnų įtariami piktnaudžiavę tarnyba ir ėmę kyšius. Baudžiamojo persekiojimo priemonės buvo vykdomos keturis mėnesius. Pirminė informacija buvo gauta iš vairuotojų, muitinės vadovus pasiekė ir anoniminiai skambučiai.

Muitinės departamento generalinis direktorius sakė,kad iš pradžių buvo vykdomos aktyvios antikorupcinės kovos kitais būdais, tačiau negavus laukiamų rezultatų, nuspręsta imtis kraštutinių baudžiamojo persekiojimo priemonių.

„Pabrėžiu, kad ir ateityje nesitaikstysime su korupcijos apraiškomis“, – sakė A. Šipavičius.

„Teigti, kad nebuvo sistemos, negalime. Sulaikyti žmonės ir visų keturių pamainų darbuotojai“, – sakė Tarnybinių tyrimų tarnybos viršininkas Giedrius Cininas.

Kol kas kyšius ėmusių kyšius muitininkų vadovams įtarimai nepareikšti, tačiau, anot A. Šipavičiaus, tie, kurie žinojo apie nusikalstamą veiką, neliks nenubausti. Anot Muitinės departamento generalinio direktoriaus, sąžiningas ir doras darbas privalomas visiems pareigūnams.Įtariamųjų skaičius gali padidėti

Vilniaus teritorinės muitinės viršininkas Jonas Rėklaitis sakė, kad pasienio poste ilgėjančių eilių problemas bandoma spręsti laikinai perkeliant pareigūnus iš kitų postų. Žadama, kad nepatogumai vairuotojams bus pašalinti artimiausiu metu. Šiuo metu analizuojama ir kiek pareigūnų reikės papildomai Medininkų poste. A. Šipavičius užtikrino, kad iš kitų šalių pareigūnai kviečiami nebus.

Kiek pareigūnų bus vežama į teismą, prokuroras sakė dar nežinantis, nes vis dar vyksta kratos, apklaustos ir pirminis tyrimas.

„Kiekvienam pareigūnų įtarimai bus reiškiami atskirai“, – sakė prokuroras.

Vienoje pamainoje dirba 20 žmonių, poste viso dirba per 80 pareigūnų. Anot Muitinės kriminalinės tarnybos direktoriaus Manto Kaušilo, ne visi pareigūnai žinomi dėl galimo kyšių ėmimo, tačiau tyrimas dar nėra baigtas.

A.Kubilius: įstaigos gali apsivalyti pačios

Laikinai premjero pareigas einantis Andrius Kubilius, komentuodamas muitininkų suėmimą, teigė, kad istorija leidžia suprasti, kad įstaigos gali apsivalyti pačios.

„Tai rodo, visų pirma, tą faktą, kad pačios muitinės tarnybos turi pakankamai gebėjimų ir patirties savo vidines problemas nustatyti ir su jomis kovoti. Patys mastai nusižengimų yra tai, kas visiems turi kelti susirūpinimų, bet tai, kad muitinė ir jos specialiosios tarnybos nustatė tokius nusižengimus pačioje muitinės tarnyboje, yra gerai. Tai rodo, kad sistema pati gali apsivalyti“, - teigė konservatorius.