Teigia, kad bijo dėl dukros saugumo

J. Motiejūnaitė teigia, kad jos dukrai nesaugu dėl esą smurtaujančio tėvo. Pastarasis dar balandį buvo įtariamas smurtu prieš antrąją žmoną, tačiau policija tyrimą dėl galimo smurto nutraukė.

Pirmosios T. Čyvo žmonos teigimu, praėjus pusmečiui po to, kai T. Čyvo namuose buvo apsilankiusi policija, jos dukra prabilo apie baimę. „Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo šio incidento (įvykio, kai T. Čyvas iš namų dėl įtarimų smurtu buvo pakliuvęs į komisariatą – DELFI), mano vienuolikametė dukra prisipažino, kad smurtas šeimoje kartojosi. Bendruoju pagalbos numeriu yra skambinusi ir pati dukra“, – teigė J. Motiejūnaitė.

Lapkričio pradžioje moteris kreipėsi į Vaiko teisių apsaugos tarnybą, prašydama kuo skubiau iškelti nepilnametę mergaitę iš galimai nesaugios aplinkos. Atsakymą moteris gavo tik po dviejų savaičių, o atsakymas buvo palankus tėvui.

„Po pamokų dukra turi grįžti į namus, kur nesijaučia saugi“, – kreipdamasi į DELFI teigė J. Motiejūnaitė.

Jurgita Motiejūnaitė
Mano vienuolikametė dukra prisipažino, kad smurtas šeimoje kartojosi. Bendruoju pagalbos numeriu yra skambinusi ir pati dukra.

Moteris DELFI pateikė ir skundą, kuriuo kreipėsi į Vaiko teisių apsaugos tarnybą. „2018 metų balandžio mėnesį policija užfiksavo Tomo Čyvo smurtavimą prieš dabartinę sutuoktinę Virginiją Čyvienę. Abu sutuoktiniai paviešino per žiniasklaidą skirtingas incidento aplinkybes ir kiekvienas pateikė skirtingas versijas, viešai apšmeiždami vienas kitą, – rašoma kreipimesi į Vaiko teisių tarnybą. – Visa tai akivaizdžiai rodo, kaip sutuoktiniai aiškinasi santykius privačioje aplinkoje (namuose), kaip ydingai auklėja vaiką naudodami psichologinį spaudimą.“

J. Motiejūnaitė pabrėžia, kad ne tik dabartinė jo buvusio vyro žmona yra patyrusi smurtą, bet ir jos buvęs sutuoktinis, J. Motiejūnaitės teigimu, yra patyręs smurtą nuo savo dabartinės žmonos.

„Po minėto konflikto nepilnametė dukra buvo apklausta socialinių darbuotojų, tačiau nutylėjo tikrąją situaciją dėl gyvenimo nuolatinėje baimėje, – teigė J. Motiejūnaitė. – Tėvas verčia dukrą meluoti, draudžia sakyti tiesą, kas vyksta namuose, močiutei (tėvo motinai), seneliams (mano tėvams) ir man, tikrajai mamai.“

Tomas Čyvas

J. Motiejūnaitė teigia, kad policijos pareigūnų vizitai namuose vis kartojasi. „Praleidusi rudens atostogas pas senelius (mano tėvus), ramioje ir mylinčioje aplinkoje, dukra palūžo žinodama, kad netrukus vėl reiks grįžti pas tėvą ir jo sutuoktinę. Nuraminus, ji bijodama, bet atsivėrė“, – teigė nepilnametės mama.

Moters teigimu, ji išgirdo mergaitės prisipažinimus. „Bijau grįžt namo, nes nežinau, ką ten rasiu“, „Neturiu sąlygų, kur ramiai paruošti pamokas ir išsimiegoti“, „Į mokyklą kartais einu visą naktį nemiegojusi, nes visą naktį triukšmas, muštynės, policija ir greitoji“, „Neturime pastovios gyvenamosios vietos“, „Mane kartais įžeidinėja, vadina negražiais žodžiais“, „Tėtis vis žada, kad skirsis“ – tokius esą mergaitės išgirstus žodžius J. Motiejūnaitė įvardijo Vaiko teisių pareigūnams adresuotame kreipimesi.

Jame taip pat nurodoma, kad T. Čyvas su dabartine žmona jau kelis mėnesius gyvena atskirai, tačiau teigiama, kad ji vis tiek dažnai lankosi jo ir dukros namuose.

Vaiko teisių tarnybos reakcija

Vaiko teisų tarnybos specialistai išnagrinėjo J. Motiejūnaitės skundą ir pateikė jai atsakymus. Juose teigiama, kad duomenys buvo persiųsti ir policijos pareigūnams.

Tarnybos pareigūnai taip pat kreipėsi i į mergaitės ugdymo įstaigą. „Teigiama, kad tėvas tinkamai rūpinasi Jūsų dukra, domisi jos mokslais, bendradarbiauja su ugdymo įstaigos pedagogais, užtikrina jos sveikatą ir priežiūrą“, – teigiama J. Motiejūnaitei pateiktame atsakyme.

Atsakyme taip pat pabrėžiama, kad T. Čyvas jau nuo vasaros negyvena kartu su savo sutuoktine.

Atsakymą pasirašę tarnybos specialistai taip pat paragino J. Motiejūnaitę siekti geranoriško sutarimo su dukros tėvu: „Atkreipiame dėmesį, jog tinkamai vaikų raidai itin svarbu jausti abiejų tėvų rūpestį, supratimą, priėmimą, žinoti, jog abiem tėvams jie yra vienodai svarbūs ir reikalingi“.

Taip pat pabrėžiama, kad būtinas ir materialus vaikų išlaikymas.

Vaiko teisių apsaugos tarnyba
Tėvas tinkamai rūpinasi Jūsų dukra, domisi jos mokslais, bendradarbiauja su ugdymo įstaigos pedagogais, užtikrina jos sveikatą ir priežiūrą.

DELFI taip pat susisiekė su Vilniaus miesto savivaldybės atstovais, prašydami pateikti duomenų, ar buvo tinkamai sureaguota į J. Motiejūnaitės skundą, tačiau Vilniaus miesto savivaldybės atstovė DELFI patikino, kad jokių duomenų dėl duomenų apsaugos teikti negali.

Tą patį teigė ir policijos pareigūnai. DELFI jie pateikė tik vieną atsakymą, kad balandį pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo T. Čyvo smurto buvo nutrauktas. Policija žiniasklaidai neteikė duomenų apie Vaiko teisių tarnybos jiems pateiktą informaciją apie galimą nepilnamečio buvimą nesaugioje aplinkoje. Policijos pareigūnai taip pat rėmėsi asmens duomenų sklaidos ribojimais.

T. Čyvas teigia, kad mergaite pasirūpinta, o su žmona jis negyvena

DELFI susisiekus su T. Čyvu, šis teigė, kad jo dukra gyvena saugioje aplinkoje ir teigė nesuprantantis, kodėl jo buvusi žmona viešina su asmeniniu gyvenimu susijusias detales.

„Bendrauju su vaiko teisėmis. Visi atsakymai Vaiko teisių tarnybai ir policijos pareigūnams yra duoti, – teigė T. Čyvas. – Vaiko teisės nenustatė tokio grėsmės lygio, kad iš manęs reikėtų paimti vaiką.“

T. Čyvas teigia, kad pasigenda žmonos rūpesčio dukra. „Buvusi žmona gyvena su savo sugyventiniu, nemoka to, kas liaudiškai vadinama alimentais porą metų, su dukra gyvena epizodiškai, – teigė vyras. – Buvo visokių problemų, bet galiu pasakyti, kad Jurgita per tuos porą metų niekuo neprisidėjo prie vaiko gerbūvio ir nebendravo su ja.“

Tomas Čyvas
Buvusi žmona gyvena su savo sugyventiniu, nemoka to, kas liaudiškai vadinama alimentais porą metų, su dukra gyvena epizodiškai. Buvo visokių problemų, bet galiu pasakyti, kad Jurgita per tuos pora metų niekuo neprisidėjo prie vaiko gerbūvio ir nebendravo su ja.

Vyras teigia, kad iki šiol bendrauja su Vaiko teisių specialistais. „Sudarėme tam tikrą programą, kaip būtų galima padėti vaikui. Taip, vaikas labai ilgisi mamos ir visada jos labai norėjo“, – teigė T. Čyvas.

Anot T. Čyvo, buvusi žmona niekada jam į akis nepasakė, kad kažką daro blogai, esą bandymas viešinti situaciją – pirmasis bandymas.

Beje, nors dar balandį viešai buvo aptarinėjamas jo kivirčas su dabartine žmona. Dabar, kalbėdamas su žurnaliste, T. Čyvas kelis kartus pabrėžė, kad gerbia savo sutuoktinę ir pabrėžė, kad apie ją gali kalbėti tik gerai.

„Ji yra labai geras žmogus, – teigė T. Čyvas. – Sprendimą pagyventi atskirai priėmėme dėl tam tikrų konfliktų ir nesutarimų. Gal ne visada ir aš buvau teisus, bet vaikui jokios grėsmės tikrai nėra.“

Buvo įtariamas smurtu

Po balandį vykusio incidento žurnalistas T. Čyvas paviešino kreipimąsi „Facebook“ tinkle. „Visiems, kam rūpi ir kam ne. Ir kolegoms, ir net Seimo apsimestinai patriotinėms, biškį išeinančioms iš mados politinėms kikimaroms, kurios komentuoja apie tai, ką neva geriausiai žino: niekada nemušiau nei žmonos, nei jokios kitos moters. Net jei pats gaudavau į snukį. Nei tądien, nei kada prieš tai“, – įraše teigė žurnalistas.

„Apgailestauju tik todėl, kad nesuvaldžiau mėnesiais besitęsusios situacijos su neadekvačiu žmogumi, tikėjausi, pasikeis. Tik dėl dukters apgailestauju, kad jai teko iškęsti būti pravardžiuojamai, o pastaruoju metu net stumdomai, ir sulaukiau, kol padėtis dar pablogės“, – tęsė T. Čyvas ir pridūrė, kad negali viešinti visų detalių dėl vykstančio tyrimo.

Policijos komisariate atsidūręs žurnalistas padėkojo pareigūnams už galimybę „pernakvot ramiau nei kompanijoje su nesuvaldomu žmogumi“. „Ir dėkoju Dievui, kad sugebėjau bent išgelbėt dukrą nuo fizinio užpuolimo. Teisėsauga lai dirbą savo darbą, o aš įrodysiu, kad tokių nesąmonių nebuvo“, – teigė T. Čyvas.

DELFI kalbinta T. Čyvo žmona Virginija teigė, kad iš areštinės paleistą vyrą matė tik kartą – kai policijos pareigūnai jį parvežė pasiimti daiktų. „Mano prašymu jį išvežė pas mamą“, – įvardijo V. Čyvienė.

„Blogai jaučiuosi, net pas tyrėją nenuvažiavau šiandien, – teigė moteris. – Visi jo pasakymai yra melagingi. Ir dėl dukros, kad neatimtų iš jo.“

V. Čyvienės teigimu, tai nebuvo pirmas kartas, kai jos vyras panaudojo prieš ją smurtą, tik į policijos pareigūnus ji anksčiau nesikreipė. „Paskutiniu metu ypač psichologiškai smurtavo. Mano sveikatą tai labai paveikė, – kalbėjo moteris. – Jis viską meluoja, kad aš pati nukritau. Tai gryna netiesa. Galiu prisiekti savo vaikų sveikata ir bet kuo, kad jis meluoja.“

Ji tikino, kad T. Čyvas po incidento nebandė taikytis, net nebandė atsiprašyti.