Jos vyras jau kurį laiką dirba Airijoje, todėl pora buvo nusprendusi, kad moteris su vaikais šį mėnesį persikels pas jį gyventi.

„Vakar turėjau išvykti su dviem mažametėmis dukromis. Mūsų kelionė buvo ilgai planuota, nutraukėme nuomos sutartį, išsiuntėme visus daiktus į Airiją, tačiau paskelbus Lietuvoje ekstremalią situaciją, negalėjome iškart persikelti“, – teigė ji.

Pasak moters, ji pati buvo išėjusi motinystės atostogų, naujo darbo Lietuvoje nebeieškojo, kadangi pradėjo tvarkyti reikalus dėl išvykimo.

„Kreipiausi į pasienio vadą, pristačiau visus reikiamus dokumentus. Gavusi atsakymą, kad „jei išdeklaruoju save ir dukras, iš Lietuvos galiu išvykti“, ką ir padariau. Nuvykusi į Vilniaus oro uostą ir tik įėjusi į vidų buvau užsipulta, jog sergu COVID-19. Man pradėjo aiškinti, kad buvau neseniai išvykusi į užsienį, lankiausi gydymo įstaigoje. Mano teiginiai, jog niekur nebuvau išvykusi ir nesilankiau nebuvo išklausyti“.

Jos teigimu, paskutinį kartą užsienyje teko būti užsienyje prieš maždaug metus, kai ten lankė vyrą, o pas daktarus ėjo dar prieš karantino Lietuvoje paskelbimą, kadangi reikėjo susirinkti pažymas dėl mažamečių vaikų sveikatos. Po tokių nepagrįstų priekaištų moteris galiausiai buvo nusiųsta į antrą oro uosto aukštą kartu su mergaitėmis ir bagažu, kurio niekas nepadėjo užsinešti, taip pat nepaklausė, ar nereikia pagalbos.

„Aišku, kad dėl patirto streso aš įkaitau. Užlipus į antrą aukštą atėjo medicinos darbuotoja ir liepė matuotis temperatūrą. Pamatavus mano temperatūrą, jai rodė 37.4, o po 10 min – 37.2. Taip pat su galimai naujais termometrais temperatūra buvo pamatuota ir dukrytėms. Mergytės temperatūros neturėjo, o man paprašius vėl ją pasimatuoti, jau rodė 36.8, tačiau šių skaičių niekas nebepasižymėjo“, – prisiminė moteris.

Po šios procedūros, jos teigimu, buvo iškviesta greitoji pagalba, kuri turėjo iškart išvežti į Santaros Klinikas.

„Vienintelis greitosios vairuotojas susiprotėjo paklausti, ar turiu kam palikti vaikus. Kadangi į Vilniaus oro uostą mane atvežė Kaune gyvenanti vyriausioji dukra, jau anksčiau jos buvau paprašiusi neišvažiuoti namo, kol neišskrisiu. Turėjau blogą nuojautą. Dukros jai ir buvo paliktos“, – apie tai, kaip teko skausmingai atsiskirti nuo vaikų, kalbėjo moteris.

Santaros Klinikose ją apžiūrėjo, tačiau medicinos darbuotojai jau po pirminės apžiūros nepastebėjo jokių koronavirusui būdingų simptomų.

„Kai klinikose pamatavo mano temperatūrą, jos jau nebuvo! Ir tyrimą buvo nuspręsta atlikti tik dėl to, kad buvo iškviesta skubi pagalba į oro uostą. Tyrimo atsakymą gavau paryčiais, apie trečią valandą ryto. Jo atsakymas buvo neigiamas!“.

Pokalbio metu moteris susigraudino ir nebegalėjo suvaldyti ašarų. Sakė, kad šiuo metu glaudžiasi Kaune pas vyresniąją dukrą, taip pat atsidūrė aklavietėje, kadangi iš Lietuvos yra išsideklaravusi, jokių išmokų gauti negali ir tiesiog jaučiasi atsidūrusi tarp žemės ir dangaus. Skrydžių į Airiją daugiau nėra, nors, pasak jos, su neigiama COVID-19 testo pažyma jai tikrai jau leistų išskristi.

„Šiuo metu esu be namų, be pajamų, su dviem mažamečiais vaikais, išsideklaravusi iš Lietuvos. Skambinau į karštąją 1808 liniją, kur mane nukreipė į Vidaus reikalų ministeriją, pastarieji – į Valstybės sienos apsaugą, iš ten – į Sveikatos apsaugos ministeriją, o jie – į Vilniaus oro uostą. Visi užjaučia ir apgailestauja, kad papuoliau į tokią situaciją, tačiau realios pagalbos nepasiūlė“, – nuogąstavo moteris ir labai prašė, kaip nors padėti.

Rėmėsi gauta informacija

Kadangi oro uoste situaciją dėl išvykstančiųjų stebi Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai, jų komunikacijos atstovas Giedrius Mišutis „Delfi“ komentavo, kad žino apie šią situaciją.

Atstovo teigimu, pareigūnai tądien gavo informaciją iš 112, kad galimai tokia keleivė nori išvykti, tačiau prieš skrydį ją reikėtų patikrinti.

„Moteris dar nebuvo praėjusi nei aviacijos saugumo, nei dokumentų kontrolės, todėl ją pasieniečiai išvykimo salėje identifikavo. Tuo mūsų pareigūnų darbas ir buvo baigtas. Pasieniečiai tuomet informavo nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistus, su kuriais dirba ir kariškiai. Kiek žinome, sveikatos specialistai tą moterį patikrino ir buvo iškviesta greitoji pagalba, kurie ją išvežė“.

Pasak jo, pareigūnai tiesiog atliko savo darbą ir kiek jam žinoma, po keleivės išvežimo buvo atlikta ir dezinfekcija ten, kur ji lankėsi.

„Delfi“ kreipėsi dėl komentaro ir į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC), tačiau kol kas telefonu susisiekti nepavyko, o atsakymo į el. paštu išsiųstą prašymą pakomentuoti irgi jokio atsakymo nesulaukė.

Išvykti galima keliais atvejais

Remiantis Vidaus reikalų ministerijos (VRM) informacija, karantino laikotarpiu išvykti iš Lietuvos leidžiama tik tiems Lietuvos Respublikos piliečiams, kurie dirba užsienyje ar pateikia dokumentus apie užsienio šalyje deklaruotą gyvenamąją vietą.

Ypatingais ir išimtiniais atvejais gali būti suteikiamas Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos vadovo ar jo įgalioto asmens leidimas. Tada su argumentuotu prašymu reiktų kreiptis el. paštu vsat.vadas@vsat.vrm.lt ir pateikti visus situaciją pagrindžiančius dokumentus.

Gautą ir išsaugotą atsakymą reikia pareigūnams pateikti pasienio kontrolės punkte.