Kaip teigiama žinių reportaže, Kauno rajone, daugiabutyje, Zita gyvena 17 metų. Šis butas priklauso savivaldybei. Iki šiol buto nuoma kainavo 8 eurus per mėnesį. Po Naujų metų įsigaliojus Vyriausybės nutarimui jai teks mokėti 95 eurus.

Moteris nesupranta, už ką reikės mokėti brangiau, jeigu jokių patogumų bute nėra. Zita žiemą gelbėjasi tik elektriniu šildytuvu – bendrabučio tipo name esančiame bute nėra net radiatorių. Zita rodo sieną, ant kurios dėl bute esančios drėgmės dar neseniai augo grybai.

„Voveruškos ant sienų augo. Tai, žinokit, bijodavau net prie jungiklių prisiliest, nes purtydavo“, – LNK žinių žurnalistams teigė savivaldybės būsto gyventoja Zita Ramoškienė.

Bendrabučio gyventoja Zita

Moteris aprodo, kaip atrodo bendri tualetai ir dušai. Kaip pasakoja moteris, vienintelį aukšte esantį dušą savo lėšomis ir jėgomis neseniai atsinaujino patys gyventojai. Ilgus metus prieš tai namo gyventojai neturėjo, kur nusiprausti.

„Aš tai darbe. Kadangi dirbau, tai ten darbe dušas būdavo ir prausdavausi. Kai būdavo maži vaikai, tai prausdavome vonelėje kambaryje, kol nebuvo tų dušų“, – apie savo kasdienybę kalbėjo bendrabučio gyventoja.

Į tualetus, kuriuose nėra net klozetų, pasakojama reportaže, baisu įeiti – viskas pasidengę storais pelėsio sluoksniais, o šalia esančioje virtuvėje taip pat galima visko rasti, pelėsio pilna net ir ten, kur gaminamas maistas.

Panašios būklės namų ne tik Kauno rajone, bet ir visoje Lietuvoje yra ne vienas. Specialistai aiškina, kad kiek brangsta buto nuoma, priklauso ir nuo buto būklės, tad kiekvienas gyventojas mokės skirtingai.

Kauno rajono savivaldybė viena pirmųjų Lietuvoje kainas padidino 11 kartų ir daugiau.

„Mes ėmėme koeficientus, kurie galioja 2019 m. Mes negalėjome numatyti, kad Registrų centras taip stipriai iškels koeficientus ir statybos vertes. Tai reiškia, kad dabar paskaičiavus kai kur ta kaina iš tiesų gaunasi per didelė ir didesnė negu rinkos kaina. Todėl dabar mes esame visą šitą procesą sustabdę“, – apie kainų pokyčius kalbėjo Kauno rajono savivaldybės Ekonomikos sk. vedėjo pavaduotoja turto valdymui Giedrė Ivonytė.

Sausio gale savivaldybė žada kainas sumažinti. Kauno rajone savivaldybė turi 330 būstų.

„Ko gero, vis dėlto koeficientas bus 7 ir 3,5 arba 6 ir 3. Dabar dar tikrai atliekami skaičiavimai ir negaliu tiksliai pasakyti, bet bus arba tas, arba tas. Reiškia, jis tikrai bus nedidesnis kaip 7 ir tiems žmonėms, kurie turi galimybes pasinaudoti sumažinta, koeficientas bus 3,5“, – teigė G. Ivonytė.

Savivaldybės daugiabutis Kauno rajone

Tikina, kad nepalies skurdžiausiai gyvenančių

Kaip skelbia LNK žinios, Kauno miesto savivaldybė dar neskuba vykdyti naujo nutarimo. Tokių būstų Kaune yra apie 4000.

„Kauno miesto savivaldybė dar nėra apsisprendusi dėl jūsų minėtų naujų koeficientų pritaikymo, todėl kad, mūsų manymu, ir dabar savivaldybės nuomininkai yra tas socialinis sluoksnis, kuris neturi didelių pajamų“, – aiškino Kauno savivaldybės Nekilnojamojo turto sk. vedėjas Donatas Valiukas.

Tokie nuomininkai visoms šalies savivaldybėms yra didžiulė našta, tad pagrindinis pakeitimų tikslas paskatinti gyventojus iš savivaldybės išsipirkti turtą ir jį prižiūrėti patiems. Vyriausybės nutarimą rengusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) sako, kad nutarimas padės pažaboti sukčiavimo atvejus.

„Tai buvo padaryta pačių savivaldybių prašymu, nes yra atvejų, kuomet savivaldybės būstas yra pernuomojamas. Tai yra daroma pasipelnymo tikslais, kadangi iš savivaldybės nuomoja mažesnėmis kainomis, o paskui rinkoje išnuomoja didesnėmis“, – tikina SADM Piniginės paramos ir būsto sk. vyr. specialistas Aloyzas Stapulionis.

Kaip DELFI teigė socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja Eglė Samoškaitė, savivaldybės būstai yra suteikiami su savivaldybe ar jos įstaigomis darbo santykiais susijusiems darbuotojams – gydytojams, policininkams ar kitų profesijų darbuotojams, kurių reikia savivaldybei ir kurie nėra socialiai remtini.

„Tai niekaip nepaveiks skurdžiausiai gyvenančiųjų padėties, nes nepasiturintiems gyventojams suteikiamas ne savivaldybės, o socialinis būstas. Socialinių būstų skyrimo tvarka priklauso nuo vieno gyvenančio žmogaus arba šeimos pajamų ir turimo turto. Net jeigu asmuo gyvena savivaldybės būste ir staiga pablogėja jo finansinė padėtis, jis gali rašyti prašymą savivaldybei ir tuomet jo sutartis būtų keičiama, o nuomos mokestis mažinamas arba nuo jo iš viso atleidžiama“, – tikino ministro patarėja.

Daugiau ar mažiau šiemet savivaldybės nuomininkams kainos šoktels visoje Lietuvoje, teigiama LNK reportaže. Tokių būstų šalyje yra 17 tūkst. Ne visų jų būklė tokia prasta. Kiekviena savivaldybė turi nusistatyti sau tinkamus įkainius, lengvatos gali būti taikomos daugiavaikėms šeimoms, neįgaliesiems, sunkiai sergantiems ir kitoms grupėms žmonių, kurios nepajėgios nuomoti būsto rinkoje.