Pastaruoju metu į skandalą buvo įsivėlusi Sveikatos apsaugos ministerija, kuri laidos „Kitokie pasikalbėjimai“ kūrėjams už tai, kad joje pasirodytų sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio visuomeninis patarėjas, chirurgas Edgaras Kulikauskas, dar žinomas Ciniško chirurgo pravarde, ketino sumokėti 12 tūkst. eurų.

Taip pat trečiadienį Vyriausybė išvadoje pritarė dar praeitoje kadencijoje parlamentarės teiktoms Visuomenės informavimo įstatymo pataisoms.

Abu projektus parengusi R. Morkūnaitė-Mikulėnienė pabrėžia, kad valstybės ir savivaldybių įstaigų ir įmonių veikla yra finansuojama mokesčių mokėtojų pinigais, todėl šioje srityje turi būti kuo daugiau viešumo, kad visuomenė žinotų, kaip panaudojamos lėšos.

„Šiuo metu valstybės ir ypač savivaldybių įstaigos bei įmonės nenoriai dalinasi informacija apie veiklos viešinimui skirtas lėšas bei jų panaudojimą. Dažnai remiamasi tuo, kad nėra teisės aktų, kurie įpareigotų tokią informaciją suteikti interesantams. Todėl būtini įstatymų pakeitimai, kurie įtvirtintų nuostatą, kad duomenys apie veiklos viešinimui, įvaizdžio formavimui ir visuomenės informavimui skirtas ir panaudotas lėšas yra vieši“, – cituojama R. Morkūnaitė-Mikulėnienė partijos išplatintame pranešime spaudai.

TS-LKD frakcijos seniūnė taip pat atkreipia dėmesį, kad dažnai veiklos viešinimas yra susijęs su stambiais užsakymais, ministerijos ir savivaldybės tam skiria vis didesnes sumas.

„Šie užsakymai, ypač regioninei žiniasklaidai, yra vieni svarbiausių pajamų šaltinių. Tuo pačiu ši informacija dažnai būna susijusi su politikų veiklos pozityviu pristatymu, ir tai gali būti laikytina politine reklama. Todėl šiuo metu vis dar nėra aišku, ar pateikta informacija yra užsakomoji bei ar ji apmokėta mokesčių mokėtojų pinigais“, – teigia R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Visuomenės informavimo įstatyme siūloma įteisinti, kad valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų, siekiančių informuoti visuomenę apie savo veiklą, duomenys apie visuomenės informavimui skirtas ir panaudotas lėšas, sudarytas sutartis, informacijos rengėjus bei paslaugos teikėjus yra vieši ir skelbiami šių institucijų ir įstaigų interneto svetainėse.

Taip pat siūloma įtvirtinti nuostatą, kad viešoji informacija, apmokėta valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų lėšomis, yra aiškiai pažymima kaip užsakomoji informacija. Siūloma, kad tokios viešosios informacijos žymėjimo ir duomenų skelbimo tvarką nustatytų Vyriausybė.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)