„Pirmiausia, ką turėčiau padaryti, tai pabandyti sukurti socialinį bendrą klimatą tiek švietimo bendruomenėje, tiek apskritai visuomenėje ramesnį ir nedelsiant pradėti dialogą su suinteresuotomis šalimis, kaip įgyvendinti pokyčius, kurie reikalingi“, – žurnalistams Prezidentūroje sakė A. Monkevičius.

Jis paskirtas neseniai nuslūgus įtampai pedagogų bendruomenėje ir pasibaigus daugiau nei mėnesį trukusiems mokytojų streikams dėl etatinio apmokėjimo ir didesnių algų.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija šiuo metu vykdo aukštųjų mokyklų tinklo pertvarką, taip pat žada reformuoti pavaldžias ministerijai įstaigas, svarstoma atnaujinti ir bendrojo lavinimo ugdymo turinį.

Naujasis ministras teigė, kad Vyriausybės programoje numatyti uždaviniai švietimo srityje yra geri, bet juos reikėtų įgyvendinti „galbūt kitais metodais, kitais būdais“.

Tą patį jis kalbėjo ir apie aukštojo mokslo tinklo pertvarką, kurią anksčiau kritikavo dirbdamas Mykolo Romerio universiteto rektoriumi.

A. Monkevičius tvirtino, kad jos negalima įgyvendinti tik formaliai jungiant universitetus, reikia siekti ir geresnės aukštojo mokslo kokybės.

„Aš pasisakydamas už tikslus ir poreikį keisti sistemą, tobulinti ją, labai tai palaikau, bet manau, kad tai būtų galima daryti šiek tiek kitokiu stiliumi“, – kalbėjo ministras.

Specialistai fiksuoja, kad Lietuvoje yra daugiau nei 6 tūkst. pedagogų perteklius – per daug jų yra kaimiškose vietovėse, tačiau miestuose mokytojų trūksta.

A. Monkevičius pareiškė, kad mokytojai „dėl to nėra kalti“.

„Labai drastiškai keitėsi žemėlapis, keitėsi demografija, daug iššūkių, pati visuomenė keitėsi. Mano galva, galbūt laiku nebuvo pasižiūrėta, kad susiklostė tokia situacija“, – sakė naujasis ministras.

Jis užsiminė apie galimybes perkvalifikuoti pedagogus, tačiau pabrėžė, kad tai reikia daryti „išsaugant kiekvieno žmogaus vertę“.

A. Monkevičius jau yra buvęs švietimo ir mokslo ministru trijose vyriausybėse: 11-oje premjero Rolando Pakso vadovautoje 2000-2001 metais, 12-oje Algirdo Brazausko vadovautoje 2001-2004 metais ir 14-oje Gedimino Kirkilo vadovautoje 2006-2008 metais.

A. Brazausko vyriausybėje A. Monkevičius dirbo kartu su jį antradienį paskyrusia prezidente Dalia Grybauskaite – tuo metu šalies vadovė buvo finansų ministrė.

„Mes su finansų ministre Grybauskaite dažnai ir padiskutuodavome, ir pasiginčydavome, kaip skirstyti lėšas, įgyvendinti švietimo programas, bet mes buvome geri kolegos“, – prisiminė A. Monkevičius.

„(Šiandien – BNS) prezidentė labai taikliai (...) kai ką įžvelgė, apibūdino situaciją ir davė patarimus, kuriais aš pats tikiu“, – pridūrė jis.

A. Monkevičius Seime turėtų prisiekti antradienį.